Temat zamknięty

Amator i małe akwarium

Witam serdecznie

Znajomi zafascynowali mnie ostatnio swoim akwarium. Sam w piwnicy znalazłem małe akwarium 12-to litrowe i postanowiłem również spróbować z rybkami. Czytałem kilka forów i wszędzie odradzają amatorom małe akwaria, które ponoć solidnie obnażają błędy niedoświadczonego akwarysty. W związku z powyższym mam kilka pytań.

1. Jakie gatunki rybek mogę wpuścić do 12-to litrowego akwarium ?
2. Czy mogę w ogóle umieścić tam jakieś rośliny ?
3. Czy mogę posiadać 12-to litrowe akwarium bez profesjonalnego sprzętu typu grzałki, filtry, termometry itd.?
4. Ile powinna odstać woda w takim akwarium zanim wpuszczę tam jakąkolwiek rybkę ?

Nie ukrywam, iż na początek chciałbym po prostu spróbować akwarystyki nie inwestując na razie większych funduszy. W przyszłości chciałbym zakupić większe akwarium i zająć się tym tematem na poważnie jednak na dziś nie mam takich możliwości.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i mam nadzieję że nie oburzycie się, iż pytam w tym dziale.

Pozdrawiam...

Wanted - 10% ostrzeżenia - dublowanie pytań.
Jak nie masz czasu i szkoda Ci wydać parę groszy to nie bierz się za akwarystykę a już na pewno nie za trzymanie żywych zwierząt.
Zamykam - wszystko o co pytasz jest na forum.
Kejdi

1. Żadnej ryby. Nie wiem czy krewetki się do takiego akwa nadają. Najlepiesz poszukaj na allegro jakiegoś używanego szkła 20-30l, jeśli nie chcesz większego. Takie coś kosztuje ze 2 dychy.
2. Rośliny to raczej musisz tam umieścić.
3. Jeśli masz ciepło w domu, ok 22-24 stopnie, to nie. Sam tyle mam, woda nagrzewa się od świetlówki, temperatura nie spada więcej niż 1 stopień. Filtr, myślę, że wystarczy ta chińska kaskada jbl z allegro, która też jest bardzo tania. Termometr jest jednak konieczny.
4. Akwa powinno dojrzewać z wodą i roślinami itd. przez ok. 2-3 tygodnie.

Pietruch.

Nada się nada kreweta jakaś z bojkiem może przesadziłem Big Grin

Ale te 10l też robi różnice. Ja już tyle tych krewetek mam, i myślę, że niedługo będą z awka wypadać... ;d

Ja mam 250l i same wychodzą na spacery tylko niestety po pijaku nie trafiają do domu Big Grin. Podejrzewam, że temperatura Big Grin parametry wody już ok. bo dałem ciała swojego czasu i "troszkę" glonów przybyło ale ryby mają się świetnie.
Częściowo się powtórzę bo ktoś wykasował wątek i nawet się nie podpisał krewetki ja bym dał grzałkę o ile potrzebujesz dla swoich podopiecznych. Śmieszne koszta jak nie nie jesteś bezrobotnym.
Roślinki-mchy.
Termometr-zawsze się przyda
Woda np. po przegotowaniu powinna stać około 4-5h by całkowicie uwolnił się chlor krewetki wpuszczasz po oswojeniu się z wodą (dolewając jej po zakupie w worek co jakieś 15-20 min 1/5 wody) oczywiście w worku trzymanym w akwarium(temperatura wody).
Co do wody to codzienna podmiana około 10-20% bez filtra (odstana) z filtrem raz na tydzień z 20-30% (też odstana)

Dziękuję za odpowiedź. Ja sam wykasowałem tamten post ponieważ pisali tam, iż to temat tylko do wskazówek i ogólnych porad a nie konkretnych pytań.

Naprawdę akwarium o takiej pojemności nadaje się tylko na krewetki ?

(13.12.2010, 01:15)Wanted napisał(a):  Naprawdę akwarium o takiej pojemności nadaje się tylko na krewetki ?
Jeszcze ślimaki.

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi. Smile

Zastanawiam się czy nie zakupić niezbędnego sprzętu, w miarę taniego, do mojego 12 - to litrowego akwarium i wykorzystać go potem w jakimś większym np. 50 - 60 litowym. Tylko co wybrać by było w miarę tanie i solidne i taki, które nadawałoby się do małego akwarium i do większego także ? Bardzo dużo sprzętu wszędzie, a ja nie po prostu na tym nie znam. Musze poczytać a nie za bardzo mam obecnie czas.

kaskada fzn1 troche za mocna ale jak zmniejszysz przepływ gąbką to będzie ok a w większych akwa też wymiata Smile

http://sepher.eportal.com.pl/dfa/

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne
Polecam :)

Hmm... Nie ukrywajmy, w 12l cudów nie zrobisz (chociaż może masz talent?), i zaraz będziesz myślał o większym litrażu...
Może dozbieraj trochę forsy i zakup 54l? Smile
Nie namawiam, ja tylko proponuję... Z akwarystyką jest tak, że apetyt rośnie w miarę jedzenia...
Temat zamknięty

Skocz do: