• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Falstart, chciałem szybko i mam...

Jakże się tydzień temu cieszyłem a jak teraz rozbity jestem. Chciałem szybko i tanio i szybko, ale zszedłem na ziemię. Szlag mnie trafia jak patrzę ile pracy i pieniędzy poszło na marne. Słabe podłoże, marne światło, rośliny mi gniją, aż się płakać chce. Jednak nie poddaję się, wszystko zaczynam od nowa, poszedłem po rozum do głowy. Nawóz pod żwir kupiony, symfonia kupiona, kulki glinowo-torfowe są, światło będzie wzmocnione o 160%, rośliny trzeba będzie dokupić i walczyć o akwarium. I teraz po tym tygodniu dodatkowego zgłębiania tematu mam nadzieję będzie lepiej.
Mam kilka znaków zapytania:
Ten nawóz to sypać prosto na szkło i na to żwir, czy żwir, nawóz i na wierzch znowu żwir?
Ile tego żwiru nad nawozem może być maksymalnie, bo chciałbym go więcej nasypać, żeby rośliny się łatwiej sadziło?
I kwestia roślin, macie jakieś ogólne rady jak je sadzić, bo miałem z tym kłopoty, albo wypływały na wierzch albo trzymały się na słowo honoru?
pozdro

Kulki wtyka się pod korzenie roślin lub układa po całym dnie w pewnych odstępach.Symfonię daje się rozrobioną do wody, nie sypie na dno baniaka.Żwiru żeby rośliny się ładnie ukorzeniły 5-8cm, a żeby się trzymały i nie wypadały to z 4cm.

Nie chodziło mi o symfonię, mam nawóz który daje się pod żwir, coś w stylu Biogruntu.

To na szkło, a na to żwiru z 5cm.Substratu pewnie pisze na opakowaniu jak grubą dać warstwę.

Cytat:I kwestia roślin, macie jakieś ogólne rady jak je sadzić, bo miałem z tym kłopoty, albo wypływały na wierzch albo trzymały się na słowo honoru?
pozdro

Możesz zastosować mój patent opracowany przy wyrywaniu roślin przez zbrojniki. Bandaż bawełniany (koniecznie czysta bawełna), odcinki 7-8cm i kokardka z tego na korzenie

On chce mieć substrat pod żwirem, zdajesz sobie sprawę z tego ile tego substratu dostawało by się do wody przy wyciąganiu takiej rośliny z bandażem?Akwa w glonach w ciągu 2 dni.

Skocz do: