w akwarium płynie 96 litrów czystej wody ze studni głębinowej,filtruje i napowietrz ją Aqua szut 750 turbo, posiadam niestety tylko jedną świetlówkę glo 20 wat nie mam miejsca w pokrywie na drugą, akwa wystartowało 2 miesiące temu, był żwirek, korzeń, duże kamienie sztuk 5 w lewym dolnym rogu mieszka anubias obok kryptokoryna te rośliny mają się najelpiej, miałem kabombę ale zmarniała, kilka kokosów sam je zrobiłem, z tyłu w prawym rogu rośnie ciekawa roślinka której nazwy nie znam, pływają tam od nie dawna 4 gupiki i 10 neonków, 2molinezje i bojownik
zdjęcie jest
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.10.2010, 17:20 {2} przez Maverick0069.)
Szczerze mówiąc nie podoba mi się, a szczególnie te kamiory.
Obsada też chyba do końca nieprzemyślana ... przy takim oświetleniu pasowały by ci czarne wody, tylko tak jak mówiłem trzeba by coś zamiast kamieni ...
(30.10.2010, 17:25)Maverick0069 napisał(a): sorry ale dalej nie czaje...
ogólnie akwa wygląda o niebo lepiej na żywo, sam twierdze że nie jest fotogeniczne;/
a co tu czaić czarne wody (w skrócie BW od black water) czyli mało roślin dużo korzeni, niezbyt dużo światła, pozbywasz się molinezji (dla nich woda twarda i lekko słonawa), podejrzewam, że bojownik sobie poradzi a gupiki i neonki będą się czuły jak u siebie w domu
Kolega chyba jeszcze nie wie co to są czarne wody. Ja proponował bym od siebie usunąć troche tych kamieni ( bo teraz to istny kamieniołom ) I wsadzić kilka kryptokoryn one powinny sobie poradzić przy takim świetle.
czy byłby problem by zmienić świetlówkę na mocniejszą?? chyba pokrywy nie muszę zmieniać??
w następnym tyg usunę 2 3 kamyki, kupie kryptokorynki i może jeszcze jednego anubiasa, proszę o podpowiedź odnośnie zakupu rośliny którą mógłbym żyłką obwiązać korzeń tak by w niego wrosła?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.10.2010, 10:57 {2} przez Maverick0069.)
Na korzeń to więcej anubiasów i microsorium. Ewentualnie jakieś paprotnice, ale rosną bardzo powoli.
Wpisz sobie w google "czarne wody" albo "black water" to jest naturalne środowisko m.in. neonó. Zajrzyj też do naszej galerii do "Projekt ZUOOO" 3promile, to chyba teraz najlepsze akwa BW na forum.
Zrobiłeś na razie takie nie wiadomo co. Kamienie wywal najlepiej wszystkie, bo są nieładne i zagracają zbiornik, poza tym nie są do niczego potrzebne rybom. Podoba mi sięgałąź, więc postaraj się o więcej drewna. A przy tym świetle jeśłi chcesz żeby się szybko zazieleniło to daj dużo nurzańca, tylko zrób mu miejsce wywalając kamienie.