• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

filtr ro a zakwaszanie wody

Witam. Czytam ostatnio mnóstwo o filtrze ro i z tego co wyczytałem, to służy on głównie do zmniejszenia twardości ogólnej i węglanowej a ph pozostaje w granicach 7. Przez zmniejszenie twardości można łatwiej "sterować" wartością ph. Wcześniej myślałem że pomieszam w jakimś tam proporcjach wodę z filtra ro i kranówkę i będzie ok a wyczytałem że wodę z filtra ro najlepiej potraktować kwasem solnym aby uzyskać odpowiednie ph. Czyli jeśli mam wodę w kranie o ph 7,5 a chcę około 6 to będę musiał jednak pobawić się z kwasem?

Lub CO2 ja też za jakieś 4-5tyg startuję w końcu z paletami i nie będę bawił się w żadne RO. Wystarczy, że weźmiesz kupisz od sprzedawcy co trzyma w mniej restrykcyjnych warunkach a nie typowo do rozmnażania.

Tylko mimo wszystko ta woda powinna mieć ph poniżej 7 bo podobno każda wartość powyżej 7 w dłuższym okresie czasu przekłada się w złe funkcjonowanie paletek:/

Niby tak ale właśnie możesz zbić przez podawanie CO2 jak masz jakim roślinkom podawać czy planujesz sterylne?
Możesz jeszcze torfem ale kolor herbaciany mi nie leży.

Myślałem o sterylnym, ale raczej zrobię tak skromnie piasek, duży korzeń porośnięty mchami i coś pływającego na tafli wody z racji akwarium otwartego. Chcę aby do każdego kąta akwarium był dostęp w czasie odmulania aby z czasem nie zrobił się bajzel. Co2 też jest dobrym rozwiązaniem ale jeśli jeszcze nie zakupiłem ani zestawu co2 ani filtra ro to chyba lepiej byłoby pójść w stronę filtra jeśli rośliny nie będą u mnie kluczowe... Jeszcze sprawa jest otwartaSmile

No ja to na zielono planuję. Jakie masz parametry teraz?
ja zbiłem swoje przez gotowanie o 4 stopnie niemieckie (twardości) i to mi starczy.

Gotowanie? tzn? W kranie mam ph7,5 two16, tww13.

Właśnie mnie to trochę zdziwiło bo po gotowaniu to pH mi ciut wzrosło a KH i GH mi spadło o te 4 stopnie jednego miałem 12 drugiego 11

To już i tak chyba taka granica two12 dla paletek do zniesienia to raczej bez ro na co2 spokojnie będą fajne parametry dla rybek. Ale z tym gotowaniem to jak? Przy każdej podmianie będzie trzeba gotować?

Ja tak będę robił. Cena gazu mnie nie przeraża Big Grin może mnie źle zrozumiałeś takie wartości co Ci podałem miałem przed gotowaniem

Skocz do: