4
Witam,
Czy mógłby mi ktoś polecić dobry i tani sklep w Warszawie z w miarę dużym wyborem roślin? A jak wygląda kupowanie roślin przez internet, czy przychodzą w dobrym stanie? Które sklepy internetowe są godne polecenia?
Szukam niewymagających i raczej popularnych garunków, hygrophila polysperma, rotala rotundifolia, vallisneria (spiralis albo nana), eleocharis acicularis i jakiegoś mchu (Java Moss, Weeping Moss, Fire Moss... bez znaczenia).
Byłem w Kakadu na Targówku i rośliny są małe i drogie, 15-20zł za koszyczek...
43
SPRZEDAM - KLIK !
-270l -
Malawi GG 3341234
-122,5l -
Malawi
-112l - -
Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water
4
@susel: czytałem już ten temat i kilka innych na innych forach, i mam zamiar wybrać się do Diskus Zoo na Radzymińskiej. Jednak wątpię, czy ceny będą niższe niż w innych sklepach.
1
43
Ja będę w grudniu brał przez internet w kasandrze EŁK
SPRZEDAM - KLIK !
-270l -
Malawi GG 3341234
-122,5l -
Malawi
-112l - -
Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water
4
Tania ta Kasandra, ale opinie o niej są różne...
Kupował ktoś na roslinyakwariowe.pl?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.09.2010, 14:14 {2} przez
Radek0909.)
3
Ja kupowałem. Rośliny zawsze przychodzą w dobrym stanie, z tym że niekeidy trzeba przydługo czekać, a jak nie ma aktualnie jakiegoś gatunku, to wymieniają na inny, podobny. Ogółem dobry sklep, chociaż wolę Kasandrę
15
(18.09.2010, 13:30)Radek0909 napisał(a): Kupował ktoś na roslinyakwariowe.pl?
Kupowałem dwa czy trzy razy. Zawsze solidnie, choć raz faktycznie włożyli mi inną żabienicę niż chciałem.
W Wawie bywam czasem w Galaxias (Bacewiczówny) stacja Stokłosy. Na szczęście są jeszcze miejsca inne od kakadu itp.
5
Ja natomiast również kupowałem w Roślinyakwariowe. I niestety jestem niezadowolony.
I jest taka kwestia. Większość roślin pochodzi z plantacji Karela Rataja. Gdyby RA były jedynym dystrybutorem roślin to wszystko ok. Ale po co brać od nich skoro można brać bezpośrednio od producenta? Bo droga wygląda tak. Czechy->sklep RA->kupujący
Skąd to wiem? Bo w tym samym czasie kupowałem od karela i z RA(najpierw z RA, a potem się skapnąłem że karel też sprzedaje) i różnice podam.
---- Rośliny dokładnie te same(bo od tego samego producenta. identyczny koszyk, nazwa rośliny itp)
jednak już forma roślin diametralnie rózna. od karela WSZYTSKIE rośliny były zdrowe, bez oznak podróży, z RA niektóre rośliny do wyrzucenia, opadnięte liście i wgl. Ale najważniejsze. CENA. W RA DWUKROTNIE WYŻSZA niż od karela(a przypominam że te same rośliny) przykład:
rotala rotundifolia u karela 4,90 zł a w RA 11,99!!!!!!!
----przesyłka. U karela pełna terminowość. MA przyjść w czwartek. to przyjdzie w czwartek. Dostałem meilem potwierdzenie, sms to samo. Każda roślina zapakowana w osobny woreczek, to w szystko w wielki worek i to w wielki karton. Gratis dostałem pełno ulotek i pokarm gratis. w RA karton po jakimś mleczku dla dzieci miejsce foli zajęły zwilżone gazety. Przesyłka coś koło 5 zł droższa w wypadku karela.
W moim wypadku zapłaciłem dwukrotnie więcej za rośliny i w zamian miałem poniszczone rośliny, strasznie długi okres dostawy(w RA zamówiłem tydzień wcześniej niż u karela a i tak dostałem szybciej od tego drugiego) brak gratisów i poczucie że byłem łosiem.
Oczywiście mówimy o towarach od karela(co stanowi chyba większosć roślin w RA)
4
krzychu77: Śmiać mi się chce... ale nie z Ciebie. Widzisz, sam wpadłem na pomysł kupienia roślin u Karela. Też zauważyłem, że większość sklepów właśnie u niego się zaopatruje, a ceny wyglądają przykładowo tak (np. za jakiegoś anubiasa):
Karel: 5zł
Roślinyakwariowe: 10zł
Kakadu itp: 15-20zł.
Myślałem tylko, że Karel sprzedaje hurtowo no i wyedytowałem posta
Mniejsza o to.
Tak więc więc wielkie dzięki za podzielenie się swoim doświadczeniem nt. RA i Karela.
Zamawiam u Karela i chyba nawet będę mógł sobie pozwolić na roślinki, które w RA kosztowałyby 30zł/koszyk
Jeszcze jedno pytanie, jak rośliny akwariowe znoszą podróż w 10-15 stopniach?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.09.2010, 19:22 {2} przez
Radek0909.)