2
15.08.2010, 00:24
Chciałbym wam przedstawić moje akwarium. Jest to moje czwarte akwarium w życiu. Akwarystyką zajmuję się już prawie dziesięć lat. Wszystko zaczęło się gdy dostałem na szóste urodziny malutkie akwarium z trzema rybkami. Po jakiś dwóch latach gdy te rybki zdechły dostałem od rodziców 25 litrowy baniak w którym trzymałem głównie żyworódki. Następnie po upływie kilku lat dostałem trochę większe akwarium ok. 50l, w którym hodowałem jakieś brzanki. Przez te lata moja wiedza o akwarystyce ograniczała się do znajomości gatunku ryb niestety

I w końcu w październiku 2009 roku kupiłem sobie 112l baniak. Zainteresowały mnie welony i przez dziesięć miesięcy to one zamieszkiwały to akwarium. Na początku sierpnia udało mi się je oddać

. Następnie zrobiłem restart. Teraz chcę je zaprezentować.
1. Pojemność: 112l
2. Oświetlenie: 2x 18 Watt
3. Filtracja: AquaEl fan 2 plus
4. Podłoże: Piasek z lasu iglastego
5. Ozdoby:
Korzeń
Kokos
6. Flora:
Zwartki
Anubias
Moczarka
Żabienica
Nurzaniec
7. Fauna
12x tetra czarna
6x kirysek spiżowy
1x zbrojnik niebieski
1x sum
8. Prace przy akwarium
Podmiany wody i czyszczeni
9. Problemy:
Gnijący nurzaniec i moczarka
10. Zdjęcia
Zdjęcie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.01.2011, 22:16 {2} przez
Orfeusz.)
28
Akwarystyką zajmuję się już prawie dziesięć lat
To, że trzymałeś rybki w nieodpowiednim litrażu itd. to nie akwarystyka.
Jak na 10 lat to akwarium naprawde beznadziejne, nic nie trzyma się kupy.
24
Cytat:Akwarystyką zajmuję się już prawie dziesięć lat.
Jeśli byś się nią ''zajmował'' to nie trzymałbyś po 9 latach welonów w 112l
Twoje akwarium wymaga pracy...
Po pierwsze - zalecam wycieczke do sklepu/wizyte na allegro w celu zakupienia roślin...
Czemu woda jest tak zanieczyszczona?
Nie zniechęcaj się, pracuj nad zbiornikiem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.08.2010, 11:32 {2} przez
Kondziu360.)
29
Pusto, rośliny w fatalnym stanie, dziwny odcień światła i słaba filtracja. Czym jest "sum"? Na duży plus obsada gdyby nie ten właśnie "sum".
2
Nie zajmujmy się już przeszłością. Akwarium było zrestartowane, a roślinki już takie były gdy je kupiłem. U mnie w sklepie jest bardzo mało roślin oprócz tych co mam nie ma prawie nic. Nie wiem co zrobić aby roślinki lepiej rosły. Suma postaram się oddać. Odcień światła spowodowany jest słaby aparatem za co przepraszam. Filtr daje sobie narazie rada ale pomyślę nad zmianą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.08.2010, 12:33 {2} przez
Orfeusz.)
24
Wybierz się w głąb miasta i kup rośliny w innym sklepie...
Polecałbym jednak allegro jeśli masz konto - wyjdzie dużo taniej. Dodatkowo, często u sprzedających można kupić nawóz za grosze...
Czym spowodowana jest barwa wody? Świetlówka ma zielony odcień?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.08.2010, 12:31 {2} przez
Kondziu360.)
7
(15.08.2010, 12:27)Orfeusz napisał(a): Nie zajmujmy się już przeszłością. Akwarium było zrestartowane, a roślinki już takie były gdy je kupiłem. U mnie w sklepie jest bardzo mało roślin oprócz tych co mam nie ma prawie nic. Nie wiem co zrobić aby roślinki lepiej rosły. Suma postaram się oddać. Odcień światła spowodowany jest słaby aparatem za co przepraszam. Filtr daje sobie narazie rada ale pomyślę nad zmianą.
Aby roślinki rosły lepiej kup dla nich nawóz... Np. Easy Carbo moim zdaniem prosty środek w płynie a naprawdę widać efekty.
Można też stosować kulki nawozowe.
Filtr jak masz miejsce możesz dać zewnętrzny najlepszy efekt Ci da.
Jeżeli nie masz gdzie kupić roślin to sprawdź allegro My kupiliśmy tam praktycznie wszystkie nasze rośliny do naszego akwa za bardzo przystępne ceny. Wystarczy tylko trochę poczekać.
Pozdrawiamy
2
Kupowałem kiedyś rośliny z allegro i niestety nie doszły całe. wada jest czysta wszystko przez aparat. U mnie w mieście nie ma dużo roślin ale postaram się niedługo coś dokupić. Mam w domu jakiś nawóz tylko nie wiem czy jest dobry. Jest to florena firmy sera mam go użyć czy lepiej nie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.08.2010, 12:44 {2} przez
Orfeusz.)
24
Jeśli nie dokupisz większej ilości roślin, możesz mieć problem z glonami więc...
To chyba się naciąłeś, nie raz zamawiałem rośliny przez allegro, raz nawet przez nasze forum i zawsze wszystko było OK
Wina aparatu nie do końca - Kirys Spiżowy jest ledwo widoczny, woda jest mętna i mało przejrzysta...
29
Nawet jeśli to wina aparatu to świetlówki mają zbyt zieloną barwę. Podaj ich nazwy.