3
Witam..
Oto mój baniaczek...
180 Litrów..
Oświetlenie:
3 x 18W T5
4 x 18W Osram Fluora
1 x 13W
Filtracja:
Wewnętrzna:
AquaEl 800l/h
Zewnętrzna:
Kubełek Fidor 1500l/h
Grzałka: 250 W z termostatem
Nawożenie :
CO2 (bimbrownia)
Nawozy, sole
Obsada żywa:
7 x neon czarny
5 x neon Inessa
3 x skalar
4 x kirysek pstry
1 x kirysek spiżowy
3 x zbrojnik niebieski
Roślinnośc;;
wiele tego jest
m.in. rotundy, moczarki, byloxia japonica, itd.. nie znam nazw...
Jakie są Wasze opinie...??
Osobiście mi się podoba i nie mam zamiaru nic zmieniac, ale warto znac zdanie innych.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.08.2010, 22:36 {2} przez
sq6www.)
2
Baniak bardzo fajny. Bardzo ładnie opisany co widać w lewym dolnym rogu akwarium

Jedyne co bym poczynił na Twoim miejscu to dokupienie spiżowemu ze 3 kumpli.
Pozdrawiam
- Paweł - 54l - Akwarystyka - Muzyka - Gry komputerowe
24
A mi się niestety nie podoba... Baniaczek przypomina mi szkolne akwarium...
To na pewno 180l?
Zmieniłbym żwir - strasznie tu ciemno.
Co to za napis w dolnym rogu? O.o
Twoje akwarium - ważne że tobie się podoba...
Edit: Widze ze akwa jest dobrze doświetlone. Pokażesz zdjęcie klapy od wewnątrz?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.08.2010, 21:08 {2} przez
Kondziu360.)
29
Samo akwarium jest ładne i obsada też nie najgorsza choć powiększyłbym ilość ryb stadnych ale ten napis po lewej na dole... to sklep czy wystawa?
3
Witam ... Dziękuję za odpowiedzi, cieszę że się Wam podoba/nie podoba .. zdania podzielone tak jak i różne zapatrywania akwarystów hodowców jak i amatorów.. Mi osobiście mój baniaczek sie podoba.. Duży nakład pracy położony został na roślinnośc, występują u mnie głównie gatunki które wymagają dużej bądź bardzo duzej ilości światła..Nie mówię tutaj o moczarce albo o rogatce, bo te to i by w słoiku urosły jako tako..
Jak zwykle znajdzie sie jeden człowiek wyłowiony spośród tłumu który wprowadza mnie w lekki stan poirytowania.. I dzisiaj padło na człowieka o nicku Kondziu360...
cyt."A mi się niestety nie podoba... Baniaczek przypomina mi szkolne akwarium...
To na pewno 180l?
Zmieniłbym żwir - strasznie tu ciemno.[...] "
Jeżeli mój baniaczek przypomina Ci szkolny akwarium jak nazwiesz ten twór(Twoje dzieło jak domniewam)
1)
http://img830.imageshack.us/img830/8107/hbjo.jpg
2)
http://img831.imageshack.us/img831/9176/sdfsdfb.jpg
wiesz bardziej "szkolnego" baniaczka dawno już nie widziałem, ale to tylko moje skromne zdanie... Jestem jedynie jednym z szarych sieciowych żuczków...(hi)
Napis został wkomponowany w obraz przedniej szyby mojego baniaczka ponieważ jakiś czas temu jak żona robiła porządki znalazła szablony z literkami, a ja tak sobie pomyślałem że czemu by nie nadac tytułu zbiorniczkowi.. Już dawno miałem go usunąc bo literki nieco zamokły... Niedługo to zrobię...
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.08.2010, 20:01 {2} przez
sq6www.)
7
Nie lubię mocno zarośniętych akwariów ale twoje wpadło mi w oko. Jest dopieszczone. Podoba mi się układ roślin.
15
Moim zdaniem akwarium ma w sobie coś ciekawego, podobają mi się rośliny widać, że dobrze im się tam rośnie. Popieram jednak przedmówcę, również uważam, że jaśniejszy (ale nie biały!) żwir robił by lepsze wrażenie (co nie znaczy, że teraz jest źle.
ps. Rozważ możliwość albo oddania spiżowego albo dokupienia mu kolegów, sam pewnie nie czuje sie dobrze.
Pozdrawiam
10
Akwarium nie jest złe, ale brakuje jakiegoś punktu zaczepnego. Brakuje mi roślin trawnikowych, a że masz spore oświetlenie, to mógłbyś jakieś posadzić. Może jakiś korzeń, albo gałązki wierzbowe?
3
(13.08.2010, 21:02)Pietruch napisał(a): Akwarium nie jest złe, ale brakuje jakiegoś punktu zaczepnego. Brakuje mi roślin trawnikowych, a że masz spore oświetlenie, to mógłbyś jakieś posadzić. Może jakiś korzeń, albo gałązki wierzbowe?
Witam, dziękuję za odpowiedź na mojego posta..
Zgadza się w chwili obecnej brakuje "trawnika" ale był wcześniej i powiem krótko padł mi cały trawniczek mimo moich usilnych starań nie udało mi się go utrzymac w dobrej kondycji.. W chwili zasadzenia "trawnika" nie pamiętam dokładnie nazwy tej roślinki nie miałem dostatecznie dobrego oświetlenia i powoli obumierał marniał.. Nawoziłem go nawozem Akwan+ oraz solami KNO4 oraz KH2PO3. W chwili gdy dołożyłem kilka dodatkowych świetlówek nie było już po nim śladu.. Biorąc pod uwagę dosyc sporą wysokośc mojego zbiornika potrzebuję dużej ilości światła.. Myślę że w ciągu 2..4 tygodni nad moim baniaczkiem zawiśnie dodatkowo Lampa HQI 150W w ilości 1 może 2 sztuki...
A co do korzenia to są aktualnie dwa jeden po lewej a drugi po prawej stronie, tyle że tego po prawej nie widac bo gęsto zarósł roślinnością.. Muszę lekko poprzycinac mój podwodny ogród.. Ale przyznam że trafna uwaga, coś bym jeszcze dorzucił..
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.08.2010, 21:11 {2} przez
sq6www.)
10
Poprzeglądaj galerię, u wielu osób w akwarium są gałęzie wierzby, które "wiszą" w akwa.
Ogólnie zbiornik na +