• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Filtr kaskadowy - z brzęczyka...

Witam!

Chciałbym się podzielić opisem jak wykonałem filtr kaskadowy o pojemności na wkłady 1,5l Smile

To jest prototyp - na ten pomysł wpadłem kiedy potrzebowałem filtra biologicznego do mojego Malawi 122l tylko tam pojemność na wkłady biologiczne wynosi 5 litrów + hydroponika Big Grin

Potrzebujesz:

-brzęczyk (ja mam 15-letni głośny,stary i słaby brzęczyk ale kupie nowy )
-peszel (plastikowy wąż na kable dł.wdł. wymiarów akwarium)
-wężyk napowietrzający j/w
-małe akwarium na haczykach
-akwarium
-2xopaska zaciskowa
-wkłady
-rurkę PCV
-siatkę np. po ziemniakach Big Grin
-20 min czasu

A tak to wygląda Cool - nie śmiać się z rysunku Big Grin

1* - akwarium główne w którym są np.rybcie Smile
2* - małe akwarium na haczykach,aby można było zawiesić na ściance głównego prawdopodobnie można także przykleić je na stałe silikonem
3* - peszel (rurka) wygięty a w miejscu wygięcia (tam gdzie łączy oba akwaria) ściśnięty opaską aby się nie odkształcał (zwróćcie uwagę na to ile jest rurka zanurzona w drugim akwarium (zaledwie 2cm) - rurka ta będzie uzupełniała wodę w naszym filtrze metodą wyrównywania poziomów (zalana w środku wodą i odpowietrzona) Smile

4* - podobnie wygięty i ściśnięty peszel który ma u góry dziurkę 4mm przez którą przechodzi wężyk napowietrzający 5mm - kończący się 1cm przed końcem peszla u dołu filtra.końcówka tego peszla (rurki) wciśnięta jest w rurkę oznaczoną numerem 6 (jest opisana poniżej)

5* - jest to koniec wężyka napowietrzającego schowanego 1cm w peszlu (na początku była kostka ale jak zdjąłem ją to woda znacznie szybciej leci) bez kostki!

6* - jest to rura PCV z nawierconymi otworami (aby woda wpływała) i jednym dużym otworem do którego wchodzi peszel a cała rurka PCV owinięta siatką od ziemniaków aby wkłady nie zatykały rurki Smile

Podłączamy wszystko tak jak na rysunku z tym ,że rurkę 3* najpierw trzeba zalać,zatkać palcami wyloty,umieścić w zalanych akwariach i i puścić palce z końcówek (dopiero pod wodą!) i pozostaje tylko włożyć wtyczkę do kontaktu Big Grin

Jutro dodam zdj. tego filtra i wrzucę filmik z jego pracą.Jedno mogę powiedzieć - jest dużoo szybszy od aquaEl fan mini Big Grin

Ufff...się rozpisałem Big Grin Ktoś przebrnął przez to całe ? Tongue

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

całkiem, całkiem chociaż sam nie wykonałbym tego, bo nie mam zaufania do swoich wytworówBig Grin Czekamy na zdjęcia i filmWink

witam
ciekawy patent. Podobny filtr miałem w 90 latach, ale coś poszło nie tak i pare razy wypompował mi pare litrów na pokój.Twój patęt jest bardziej bezpieczny.

(24.07.2010, 19:25)borysjaworzno napisał(a):  witam
ciekawy patent. Podobny filtr miałem w 90 latach, ale coś poszło nie tak i pare razy wypompował mi pare litrów na pokój.Twój patęt jest bardziej bezpieczny.

Mój tata miał taki 17 lat temu Big Grin

A tak to działa Big Grin - ciśnie trochę słabo ale zmieniam 15 letniego dziada na nówkę także będzie fajnie leciało Big Grin No i na filmiku wszystko za duże rurki bo to do 120-tki Smile

Sorry za słabą jakość ale filtr zamontowałem,nagrałem film i zdemontowałem filtr w kilka minut bo mi się spieszyło - jak widać prawie w ogóle nie zasypałem go mediami Smile

A tu kilka fotek ze składania filtra Tongue

Fotka 2 przedstawia tą rurkę PCV - u mnie zastąpiłem ją takim czymś co się na pnie młodych krzewów zakłada Tongue

Jest dużo osób które kupiły brzęczyk i pierdzącego nurka a teraz tego nie używają a z tego można fajny sprzęt zrobić Tongue

SPRZEDAM - KLIK !
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

Bardzo ważna rzecz - założenie na wężyk od brzęczyka zaworka przeciw zwrotnego - KONIECZNIE Smile

Filtr mam zainstalowany w 122l tylko tam ma pojemność 5l a 1,5 jak w temacie i działa bez zarzutów Tongue

SPRZEDAM - KLIK !
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

Suselus inventus akwaswiatus Rolleyes

Ale po co tak dłubać jak można filtr kaskadowy już za 15 złotych kupić. Będzie to dużo bezpieczniejsze i estetyczniejsze.

http://allegro.pl/item1163674616_filtr_z...00l_h.html
http://allegro.pl/item1165012187_filtr_k...sklep.html
http://allegro.pl/item1165757265_filtr_k..._200l.html
http://allegro.pl/item1159732392_filtr_k...ratis.html
http://allegro.pl/item1159732787_filtr_k...ratis.html

Ile ten twoj home made ma l/h?

Ok można kupic za 15 zł filtr.. ale sama przyjemność cos takiego zrobić samemu Smile

(04.08.2010, 19:32)Deep napisał(a):  Ok można kupic za 15 zł filtr.. ale sama przyjemność cos takiego zrobić samemu Smile

witam
potwierdzam , nie sztuka KUPIC , ale samemu coś wymyślec. Nie każdy ma kase na filtry itp. A własnie takie kaskady i kubły powstały dzięki takim domorosłym samoukom. Pierw ktoś posklejał ze szkła podpioł jakąś pompkę dodał wężyk a potem zrobiono formy z plastiku zmodyfikowano pompki i zaczęto masową prodykcje.W latach 80 nie było nic i takie filtry samemu się składało i satysfakcja była 100%. Sam takie składałem. Nawet jak rok temu założyłem 500l to sam złożyłem filtr kaskadowy i był super. Potem uskładałem na kubeł i wymieniłem go .
pozdro

Skocz do: