18.06.2010, 21:25
A więc... poszukuję roślin (konkretnie nazw) do akwarium 125l (wym. 80x35x50). łatwych w uprawie, małowymagających, które nie potrzebują podawania co2. A co do oświetlenia to mam 2x28W (z moich wyliczeń wynika, że ok. 0,45W/1l). I jeszcze jak byście mogli napisać które na trzeci plan, drugi, pierwszy itd., bo ja w ogóle nie mam orientacji przestrzennej, tzn. jakos nie potrafie sobie wyobrazić tych roślin, żeby to ładnie wyglądało.
I jeszcze dodam, że to będzie restart (zmieniam szafkę i muszę i tak wszystko wywalić z aqua), więc obecnie mam dosyc sporo nurzańca i mały korzonek z kryptokoryną i anubiasem (one ładnie rosną, nawet przy moim oświetleniu), więc jakby dało sie to wykorzystać, to byłoby fajnie :-)
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Szczególnie, że pewnie i tak sporo czasu wam zajęło czytanie mojego posta, więc czemu by nie odpoweidzieć... :-)
Mam nadzieję, że nie było podobnego tematu, bo szukałam, ale nie znalazłam
I jeszcze dodam, że to będzie restart (zmieniam szafkę i muszę i tak wszystko wywalić z aqua), więc obecnie mam dosyc sporo nurzańca i mały korzonek z kryptokoryną i anubiasem (one ładnie rosną, nawet przy moim oświetleniu), więc jakby dało sie to wykorzystać, to byłoby fajnie :-)
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Szczególnie, że pewnie i tak sporo czasu wam zajęło czytanie mojego posta, więc czemu by nie odpoweidzieć... :-)
Mam nadzieję, że nie było podobnego tematu, bo szukałam, ale nie znalazłam
Co Cię nie zabije, to na pewno wzmocni !

może coś ci wpadnie w oko
bierzesz pare długich roślin jednego gatunku na tył, robisz z nich kępy. roślinami niższymi z 2 planu zasłaniasz łodygi roślin z 3 planu, a na przód dajesz niskie roślinki i gotowe