• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Łączenie trofek troszke inny problem

Moja obsada to 19 szt. t. ikola podrostki już około 5 cm w trakcie wybarwiania.
Myślę o dokupieniu jeszcze 10 szt. maluszków i z czasem zredukowaniu obsady do odpowiednich proporcji w układzie płci tak żeby ostatecznie było to 5 samców i 15 samic jeśli się poszczęści Wink

Mam jednak wątpliwości czy takie rosnące wybarwiające się maluchy jak moje nie wybija nowej 2-3 cm ekipy.
Gdzieś czytałem że największa agresja trofek jest właśnie w układzie młodzież-dzieciaczki i w takiej sytuacji dochodzi b. często do wybijania maluchów.

Może ktoś ma jakieś doświadczenie z podobnej sytuacji ?
Sam proces przyzwyczajania do wody zaciemniania zbiornika podczas łączenia znam - z tym nie będzie problemu.

pzdr Arek

A nie lepiej zrobić np. dwa gatunki tropheusów w mniejszych grupach?
Można np. dwa gat w układach 4+8 i będzie git.
Coś małego do ikoli dokup i zrób haremy 2 po 10-12szt z każdego.
IMHO będzie ciekawiej.

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

T. nie trzyma się w haremach Wink

Wielu hodowców twierdzi że stado to min 15 szt trofci.
Powiem że nie widzę w 375 więcej niż 20-21 trofek, te dodatkowe 10 szt chce wziąć tylko po to żeby później zrobic selekcje w układzie płci i zostawić max 21 ryb. Czyli odpadłoby 8 samców.

- na pewno w tym zbiorniku jedno stado (jeden gatunek) to max 20 szt wg. mnie, tym bardziej że Ikole rosną naprawdę spore
- powinieneś dokupić sobie wydaje mi się jakie 5 szt i następnie taka sama ilość do redukcji
- owszem maluchy nieraz ostro dają sobie popalić jednak najczęściej są to niegroźne w fizycznych skutkach potyczki
- zdecydowanie lepiej jest dokupić teraz młode niż potem duże ponieważ może się to skończyć naprawdę trupami
- jeżeli chodzi o układy płci w stadach Tropheusów to stare przyzwyczajenia, że należy je trzymać w układach 1+3/4/5 są już mocno nie aktualne i z powodzeniem trzyma się je w układach 1+1. Sam posiadałem jakiś czas temu 30 szt. T. Chimba w układzie 14+16 i funkcjonowało to świetnie, potwierdzają to także doświadczenia wielu hodowców

thx ... rybcie zamówione

pzdr arek

Skocz do: