• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak rozróżnić płeć u apisto borelli
Question 

Witam

Ok 4 tygodni temu wpuściłem do akwarium 4 male borelli. Docelowo jedna była do oddania tak by zostały 2 samice i samiec.

Niestety do tej pory mam problem z jasnym określeniem co jest samica a co nieSmile

Mam jednego pewnego samca i jedna pewna samice. Pozostałe dwie rybki są fioletowo żółte - tzn żółte z miejscami przyciemnionymi miejscami. Nie mam pojęcia czy to samce czy samiczki. Jedna z ryb ma na głowie (miedzy oczami) 5 białych kropek, czy to coś wyjaśnia?

Druga sprawa to płochliwość tych ryb, czy to normalne ze praktycznie cały czas się chowają? (wyjąwszy tego wybarwionego samca)

Akwarium 112 l, temp 24 C, obsada to borelli + neony + otoski, parametry w normie (No2 -0, NO3 - ok 20, Ph -7,4 , GH >14)

--------------------------------------------------------
Każdy post w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.

Samiec może przeganiać pozostałe 2 ryby bo to mogą być jego "rywale".
Samiczka zazwyczaj się chowa a tamte 2 samiec goni pewnie i tym sposobem widzisz tylko od czasu do czasu jedną borelkę.

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

tyle, ze ten najaktywniejszy samiec jest najmniejszySmile

Pytanie tylko ile mam samcow a ile samiczek i, ktorego odlowic... Czy te kropki, o ktorych pisalem cos znacza?

-> http://10gco2planted.blogspot.com/2007/0...iving.html tu masz pokazane różnice w płetwach, nawet jak ryby są niewybarwione to powinieneś odróżnić

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Niestety podany link nie wyjaśnił mi nic Smile Mam pewnego samca, samice i chyba samca (maja dodatkowo charakterystyczne kropki na glowie - "pewny" samiec ich nie ma), 4 rybki niestety nie moge dostrzec (albo myle ja ze wczesniejszymi 3)

Poniżej wklejam zdjęcia, może z nich da się coś stwierdzić:

Samiec 100 %

Samica (niestety niewyraźne zdjecie)

Samiec????? z kropkamiSmile

Jakies porady co moge zrobicSmile??

Skocz do: