• 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

mieczyki geje?

Mam w akwa 2 mieczyki, jeden duuzy ok 12 cm a drugi moze 7. Są to dwa samce, ale... ich zachowanie jest dosć dziwne. Kręcą się razem w kółu z nastroszoną płetwą grzbietową, pływają razem i sie podskubują. Znaczy że sie nie lubią, czy nienawidzą?

Walczą ze sobą, w końcu to samce. W jakich warunkach ich trzymasz i ile masz samic?

mają 112l, samicy żadnejSmile poza tym 8 neonów, 4 razbory i 4 molinezjeSmile

Jak już to powinieneś dać 1 samca i 2 samice.Ale do takiego akwarium to popatrz w dziele obsady,na pewno znajdziesz coś dla siebie.

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

Jestem ona. Wiem, w ogóle to miała być parka, w zoologu tak wyglądała-niby. :/ jeden troszke opóżniony w rozwoju...baardzo późno mu miecz wyszedł. Może był kobietą? śłyszeliście o tej zamianie płci?

mezatkaWariatka napisał(a):Jestem ona. Wiem, w ogóle to miała być parka, w zoologu tak wyglądała-niby. :/ jeden troszke opóżniony w rozwoju...baardzo późno mu miecz wyszedł. Może był kobietą? śłyszeliście o tej zamianie płci?
Tak, jednak zjawisko zmiany płci występuje bardzo rzadko. Przy samcach mieczyka jest tak, że jedne dojrzewają bardzo szybko, w krótkim czasie dobrze jest widoczny dymorfizm płciowy. Natomiast pewien odsetek samców dojrzewa bardzo późno i jego cechy płciowe są widoczne po bardzo długim czasie nawet po ponad roku, stąd pojęcie że mieczyki zmieniają płeć ot tak na zawołanie co jest nie prawdą, ponieważ jak mówiłem zdarza się to rzadko.

Najczęściej w sklepach kupujemy bardzo młode ryby, a niestety sprzedawcy w znakomitej większości są zupełnie zieloni w akwarystyce. Także z przekonaniem sprzedają nam to co "chcemy" kupić, później wychodzą z tego różne problemy.

Mieczyki niestety nie nadają się do twojego zbiornika. Powinnaś jak najszybciej oddać. Resztę obsady doprowadzić także do porządku ponieważ posiadasz dwa gatunki ryby stadnej w małych ilościach, a powinnaś jeden w ilości ok 20-25 szt (Neon) ok. 15 szt.(Razbory). Molinezje tez nie są tutaj specjalnie potrzebne.

Zerknij do naszego działu obsad do tematu o tym litrażu, a znajdziesz tam sporo właściwych propozycji, aby twój zbiornik cieszył oko, a ryby żyły w odpowiednich warunkach i układach.

Skocz do: