• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Warunki hodowli krewetek filrujących.

Witam, zainteresowały mnie krewetki filtrujące, obecnie hoduje red cherry oraz amano, ale potrzebuje większego zwierzaczka Wink, stąd tez moje pytanie jakie warunki musi spełniać moje akwarium, aby było im dobrze?
Proszę o poradę.

[szukałem informacji o nich na tym forum, ale żadnych konkretów]

Disturbed Najlepszy zespól rockowo/metalowy \m/

http://www.akwaria.pl/krewetki/atya_gabonensis.html
http://www.akwaria.pl/krewetki/atyopsis_...ensis.html
tutaj coś masz napisane.. sam sie nie znam.. ale postaram sie jeszcze coś znaleźć
Toungue 

Dzieki, ale przeczytałem już cały polski internet odnośnie tych stworków Tongue. Chodzi mi o to żeby ktoś od siebie napisał.
Mimo to wielkie dzieki Wink

jakiego akwa potrzebują takie potworki?

80l + wiadomo im większe tym lepsze Wink

sama mam atyopis molucensis, dostałam w prezencie więc zupełnie nie byłam przygotowana:/ ale włożyłam je do akwa z gupikami sa tam już miesiąc, nawet miały wylinke i dobrze sobie radząSmile czasem siedza caly dzień na korzeniu i filtrują wodę, a czasem chodzą po dnie akwa i parasolkami zbieraja pokarm. nie dokarmiam ich specjalnie, tylko baaardzo drobno rozcieram pokarm żeby został dla krewetek a nie dla rybekSmile czytałam gdzieś że ich akwa powinno mieć długość min 60cm. i moje tyle ma na długość ale one i tak mało pływają:p

Ja trzymam Red Cherry z bojownikami, gupikami, neonkami, kiryskami, ampularią, kardynałkami i bystrzykami amandy. Nic im się nie dzieje, jednak w zbiorniku mam dużo drobnopieżastych roślinek żeby krewetki mogły się tam schować w razie czego. Codziennie liczę- nic nie ubywa, więc już 4 miesiące są- a teraz nawet malutkie mam.

Guri napisał(a):Dzieki, ale przeczytałem już cały polski internet odnośnie tych stworków Tongue. Chodzi mi o to żeby ktoś od siebie napisał.
Mimo to wielkie dzieki Wink

z tego co przeczytałem to jeszcze nie udało się rozmnożyć tej krewetki w warunkach akwariowych

Moment w którym filtrująca łazi po dnie jest oznaką że jest głodna. Jeżeli ktoś ma piasek to pół biedy, z żwirem sobie nie poradzi. Jednym z najlepszych rozwiązań w temacie dokarmiania krewetek filtrujących są tabletki przyklejane na szybę. SUPER SPIRUTABIN A, VEGETABIN etc. Przyklejamy je w nurcie filtra i problem solved. Dosyć szybko krewetki nauczą się gdzie dają papu i zaczną okupować to miejsce.

Skocz do: