• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Świetlówka

Chcialbym wiedziec przy ktorej z wymienionych świetlówek ryby i roslinki beda lepiej rosly i wygladaly?

1.Polamp Daylight 15W 6500k
2.Juwel Aquarium Warm-Lite 15W 2900K

Przy tej "Polamp". Firma jakaś mało znana mi się wydaje. Kojarzy ktoś coś? Wink

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

to ktora wg was by byla lepsza? ktora lepiej wplynie na wzrost roslin i rybek??

Raczej numer 1

dlaczego nr1? wg mnie ona daje brzydki wyglad ,taka biel a nr 2 jak slnce taki odcien slonneczny

Adi_PL napisał(a):dlaczego nr1? wg mnie ona daje brzydki wyglad ,taka biel a nr 2 jak slnce taki odcien slonneczny

z tego co się orientuje to 6000 - 7000 k jest światłem najbardziej optymalnym. U siebie mam 10000k, rośliny wyglądają świetnie, a widmo niebieskie dobrze pobudza ich wzrost.

a czy taka świetlówka i grzałka z termostatem jak się zamoczy to się nie zepsuje.

Grzałka całkowicie. świetlówka wodą pochlapana.

To może powiedzcie jaka według was jest najlepsza świetlówka 15W do miłego rozwoju roślin. Dziękuje z góry

[25l] Krewetkarium
-6 x Red Cherry

[60l] Ogólne
-8x Brzanka sumatrzańska
-7x Neon Inessa
-3x Jarzeńce
-2x Zbrojnik
-4x Kiler (Heleny)
http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=10482

schwimmen napisał(a):a czy taka świetlówka i grzałka z termostatem jak się zamoczy to się nie zepsuje.

Grzałka całkowicie. świetlówka wodą pochlapana.

Dlaczego grzałka ma się zepsuć? Grzałki akwarystyczne są przystosowane do zanurzenia i pracy pod wodą, więc bardziej prawdopodobne by się spaliła pracując "na sucho". Jak świetlówka zostanie pochlapana wodą nie powinno się nic stać złego, normalne, że woda chlapie, tylko później zostaje na niej osad i kamień, który trzeba od czasu o czasu zmyć np przy zastosowaniu octu. Jeżeli chodzi Ci o pochlapanie w okolicach b"bolców" to trzeba uważać, są na ryku dostępne oprawki hermetyczne, które zabezpieczają przez dostaniem się wilgoci do bolców świetlówki. Ja mam oprawki wodoszczelne i zwykłe i nic się złego nie dzieje od dawna dawna (belka bez oprawek wodoszczelnych jest sprzed 10lat z starego akwarium).
rychu1990r napisał(a):To może powiedzcie jaka według was jest najlepsza świetlówka 15W do miłego rozwoju roślin. Dziękuje z góry
Sylvania Grolux. Nie wiem czy inne znajdziesz tej mocy i tego wymiaru.

pozdrawiam

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

For the guy asking about shisha coal holder, hydro herbal shisha flavors, top ten shisha flavors, hookah pen flavors no nicotine, where to buy hookah tobacco, starbuzz hookah flavors list yeg, I highly suggest this updated almasa pipe site or best place to buy hookah online, hookah pen flavors no nicotine, best mob hookah yeg, hydro hookah flavor almasa canada, where to buy fantasia e hookah, shisha flavors without tobacco, not to mention this useful almasa pipe tips and don't forget alfakher yeg, hookah pen age to buy, queen of hookah flavor, buy a hookah nyc, flavor hookah bar, places to buy hookah near me, as well as this new shisha pipe advice which is also great. Also have a look at this high rated shisha pipe info on top of where to buy hookah near me, where to buy fantasia hookah pen, shisha coal starter, best website to buy hookah, hookah pen accessories yeg, buy hookah shisha online, alongside all this recommended hookah pipe site as well as what is the best hookah flavor, best place to buy hookah online, fantasia e hookah flavor descriptions, north Edmonton hookah, best hookah yeg, hookah shisha flavors, alongside all great almasa pipe blog which is also worth a look. I also suggest this cool hookah pipe tips not to mention where to buy shisha in edmonton, best hookah online yeg, shisha almasa hookah edmonton, hookah flavors without tobacco and nicotine, Cool Hookah Tips, shisha and coals, not to mention this cool hookah pipe details not to mention how much are hookah flavors, where to buy fantasia hookah pen, fantasia hookah pen flavors, hookah lounge edmonton, buy hookah shisha almasa, buy glass hookah, alongside all excellent shisha pipe site which is also great. Finally, have a look at this new shisha pipe advice for good measure. Check more New Heating Advice d4c708e

Skocz do: