• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[112l-ogólne] Moje akwarium Gajowy23

a) Wymiary 80cmx35cmx40cm) pojemnosć 112l
c) Wyposażenie;
- oświetlenie narazie 2x18W
- filtracja TETRA TEC EX 700
- ogrzewanie grzałka 100W
d) podloże ( ziemia ogrodowa przykryta siatką na to żwirek i na to drobny piasek)

d) Obsada;
- fauna
15x Neon Inessa docelowo bedzie 25 sztuk
2x Kosiarka
2 Rasbora klinowa
3x Bystrzyk Bystrzyk pięknopłetwy
1x Zbrojnik niebieski
2x Ampularia
kilkanascie świderków czyszczącnych podlożeSmile
Do tego planuje dołożyc krewetki ok.3-4 Amanno i 3 Red Cherry

- flora
2x Cabomba
2x Moczarka kanadyjska
4x Nurzaniec
3x Kryptokoryna wielkolistna
4x Anubis
1x trawa

f ) Akwarium po kapitalnym restarcie zalane było 16.02.2010
3/4 wody ze starego zbiornika i reszta niestety kranowa odstana... odstalo sie jakies półtorej tygodnia, rybki wpuściłem 28.02.2010
i obecny stan na 03.04.2010 ze zdjęc
Nawożenie bimbrownia CO2 + Aqua plant Tropical
jak narazie wszystko ładnie pięknie, roślinki sie rozrastaja, Nurzaniec sie rozrasta w kilku miejscach co mnie bardzo cieszySmile
rybki staja sie coraz bardziej odważneSmile

Poprzednie akwarium (ten sam baniaczek) było w stanie takim jak na 1 zdjęciu praktycznie przez 5 lat Cryptokoryna rosła jak szalona (bez rzadnych nawozów, CO2...) co 2 tygodnie oddawalem do sklepu ok 5-6 ładnych odrośli z korzeniami...Smile

prosze o jakies sugestie i opinieSmile

Pierwsze zdjęcie robione było przed rokiem...

Załączone pliki Miniatury

akwa ładne lecz tylko pare większych roślinek na lewą stronę
a co do obsady oddaj
bystrzyka kosiarki i razbory
a dodaj coś większego np. Ramirezy 1+1 i może jakieś proporczykowce harem

25l Bojownik
7l Rośliniak z Ślimaczkami
80l pustka nie mam narazie pieniążków ;P

po lewej stronie jest sporo Nurzańca który jak sie rozrosnie to bedzie dawal niezly efekt wiec tam nie bede sadził wiecej może jakas trawiasta na przód małą. no włansie zastanawiałem sie na Ramirezi parką...

Przed cabombami posadziłabym coś karłowatego, może cryptocoryna lutea, lub coś w tym stylu.

chyba tak zrobie ze cos małego posadzę przed cabombami, i mysle ze na kokosie zaszczepię mech jawajski może go ładnie pokryje po jakimś czasie...

powiedzcie mi jakie świetlówki dobrać do tego mam? nie chodzi mi o rozliny w duzym stopniu porostu o ładny wygląd i uwydatnienie kolorów ryb

Możesz dać na tył Philips Aquarelle z przodu nie normalna świetlówka 6500K to chyba generalnie najlepszy i uniwersalny układ. Akwarium ładne, czekać tylko jak się rośliny rozrosną oby zdrowo.

Skocz do: