• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak karmić plecostomusa

No właśnie nigdzie, przynajmniej w tym dziale nie znalazłam o tym jak karmić plecostomusa albinosa. Ma on 25 cm długości. Wiek ? Nie wiadomo. No i nie wiem czy jest mięsożerny czy roślinożerny.

Jest wszystkożerny ale woli pokarmy roślinne. Podawaj mu marchewkę, banana, sparzoną sałatę, surowego ogórka i dokarmiaj pokarmami roślinnymi dla zbrojników.

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

A jak wrzucę mięsko albo pokarm suchy i on je spróbuje to nic mu się nie stanie ? Bo z nim mieszkają inne ryby tez. A co do tego ogórka to surowy ? Tak samo marchewka tez surowa czy wszystko musi być najpierw gotowane ? Wczoraj próbowałam mu dać ananasa, ale nie ruszył.

Ananas raczej mu nie podejdzie Smile Chociaż i to zależy od konkretnego delikwenta Smile Ogórek surowy, marchew też lub sparzona. Jeżeli je inny pokarm, dedykowany dla innych ryb, nic mu sie nie stanie, po prostu zje i tyle Smile Można też spróbować z suszonymi roślinami akwariowymi Smile Tzn wysuszyć, skruszyć i podać rybom, chociaż nie wiem czy pleco się załapie Tongue Mogą to wyłapać wcześniej inne ryby.

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

Dałam mu dzisiaj ogórek surowy, obrany i marchewkę ugotowaną. Nie ruszył, ani tego, ani tego. Tylko kosiarki i brzanki rekinie które tez posiadam zjadały to. Jak na razie myślę co dalej.

Zacznijmy od tego, że twój zbrojnik to Liposarcus a nie Plecostomus, choć zasady żywienia są podobne. Ryba ta jest w równym stopniu mięsożercą jak i roślinożercą, dlatego w jej menu powinien znajdować się zróżnicowany pokarm. Jak większość zbrojników największą aktywność wykazuje w nocy, więc pokarmy przeznaczone specjalnie dla niego możesz wrzucać wieczorem po wygaszeniu światła.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Skocz do: