1
Witam mam akwarium 63 litry, w którym trzymam kilka pyszczaków i zamiast żwiru mam piasek i non stop woda jest mętna ,czy to jest wina filtra (firmy ELITE JET-FLO 75) czy źle wypłukanego piachu? W drugim moim akwarium 170 litrowym ( w tym jest żwir) woda jest idealna.
33
63l to za małe akwarium dla pyszczaków i w tym tkwi przyczyna.
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
1
Kesi napisał(a):63l to za małe akwarium dla pyszczaków i w tym tkwi przyczyna.
Tzn., że 5 malutkich pyszczaków w 63l jest przyczyną mętnej wody?
33
Nie pisałaś wcześniej, że pyszczaki są malutkie, myślałam że chodzi ci o dorosłe osobniki.
Masz może mikroskop ? Mogłabyś sprawdzić czy przyczyną zmętnienia nie są czasem pierwotniaki.
Czy akwarium dojrzewało odpowiednio długo ?
Czy masz tam muszelki lub cokolwiek innego co mogłoby powodować bielenie wody ?
Jaki to był piasek ?
Filtr masz dość wydajny więc to nie jest jego wina. Jakie wkłady w nim masz ?
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
1
Kesi napisał(a):Nie pisałaś wcześniej, że pyszczaki są malutkie, myślałam że chodzi ci o dorosłe osobniki.
Masz może mikroskop ? Mogłabyś sprawdzić czy przyczyną zmętnienia nie są czasem pierwotniaki.
Jaki to był piasek ?
piasek był kupiony w sklepie zoologicznym.filtr jest z gąbką i wkładem węglowym[tak mi się wydaje że tak to się nazywa] w akwarium jest korzeń i rośliny.
1
Dorota napisał(a):Kesi napisał(a):Nie pisałaś wcześniej, że pyszczaki są malutkie, myślałam że chodzi ci o dorosłe osobniki.
Jaki to był piasek ?
piasek był kupiony w sklepie zoologicznym.filtr jest z gąbką i wkładem węglowym[tak mi się wydaje że tak to się nazywa] w akwarium jest korzeń i rośliny.
a może piach był źle wypłukany i może podmienić wodę
33
Zamień wkład węglowy filtrze na włókninę lub watę (do kupienia w zoologicznym).
Nie napisałaś nic czy akwarium prawidłowo dojrzewało.
Pisz poprawnie !
1
Kesi napisał(a):Zamień wkład węglowy filtrze na włókninę lub watę (do kupienia w zoologicznym).
Nie napisałaś nic czy akwarium prawidłowo dojrzewało.
Dzięki za pomoc. Zaraz zrobię tak jak poradziłeś (wiskoza mam nadzieje może być). W razie problemów będę pisać
0
31.01.2009, 00:31
Witam
Mam w planie akwarium 63l (przewiduje dużo roślin).
Który z tych filtrów polecacie najbardziej?
Czy w tym ostatnim mógłbym zrobić przegródki z pleksi i dać np. wkład biologiczny?
15
Każdy z tych filtrów nadaje się do 63l. akwa, jeśli miał bym wybierać to wybrał bym "AQUAEL BIOFILTR BIO-FS 80" można w nim umieścić grzałkę no i wygląda bardziej estetycznie.
Martin napisał(a):Czy w tym ostatnim mógłbym zrobić przegródki z pleksi i dać np. wkład biologiczny?
Przecież ten filtr ma już wkład biologiczny, przerabianie takiego małego filtra nie ma sensu, jeśli chcesz mieć więcej wkładów to pomyśl nad filtrem kaskadowym.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.01.2009, 13:09 {2} przez
WERWOLF.)