• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaki filtr do 63l ?

Witam mam akwarium 63 litry, w którym trzymam kilka pyszczaków i zamiast żwiru mam piasek i non stop woda jest mętna ,czy to jest wina filtra (firmy ELITE JET-FLO 75) czy źle wypłukanego piachu? W drugim moim akwarium 170 litrowym ( w tym jest żwir) woda jest idealna.

63l to za małe akwarium dla pyszczaków i w tym tkwi przyczyna.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Kesi napisał(a):63l to za małe akwarium dla pyszczaków i w tym tkwi przyczyna.

Tzn., że 5 malutkich pyszczaków w 63l jest przyczyną mętnej wody?

Nie pisałaś wcześniej, że pyszczaki są malutkie, myślałam że chodzi ci o dorosłe osobniki.
Masz może mikroskop ? Mogłabyś sprawdzić czy przyczyną zmętnienia nie są czasem pierwotniaki.
Czy akwarium dojrzewało odpowiednio długo ?
Czy masz tam muszelki lub cokolwiek innego co mogłoby powodować bielenie wody ?
Jaki to był piasek ?
Filtr masz dość wydajny więc to nie jest jego wina. Jakie wkłady w nim masz ?

Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Kesi napisał(a):Nie pisałaś wcześniej, że pyszczaki są malutkie, myślałam że chodzi ci o dorosłe osobniki.
Masz może mikroskop ? Mogłabyś sprawdzić czy przyczyną zmętnienia nie są czasem pierwotniaki.
Jaki to był piasek ?

piasek był kupiony w sklepie zoologicznym.filtr jest z gąbką i wkładem węglowym[tak mi się wydaje że tak to się nazywa] w akwarium jest korzeń i rośliny.

Dorota napisał(a):
Kesi napisał(a):Nie pisałaś wcześniej, że pyszczaki są malutkie, myślałam że chodzi ci o dorosłe osobniki.
Jaki to był piasek ?

piasek był kupiony w sklepie zoologicznym.filtr jest z gąbką i wkładem węglowym[tak mi się wydaje że tak to się nazywa] w akwarium jest korzeń i rośliny.
a może piach był źle wypłukany i może podmienić wodę

Zamień wkład węglowy filtrze na włókninę lub watę (do kupienia w zoologicznym).
Nie napisałaś nic czy akwarium prawidłowo dojrzewało.

Pisz poprawnie !

Kesi napisał(a):Zamień wkład węglowy filtrze na włókninę lub watę (do kupienia w zoologicznym).
Nie napisałaś nic czy akwarium prawidłowo dojrzewało.
Dzięki za pomoc. Zaraz zrobię tak jak poradziłeś (wiskoza mam nadzieje może być). W razie problemów będę pisać Smile
Question 

Witam

Mam w planie akwarium 63l (przewiduje dużo roślin).
Który z tych filtrów polecacie najbardziej?
Czy w tym ostatnim mógłbym zrobić przegródki z pleksi i dać np. wkład biologiczny?

Każdy z tych filtrów nadaje się do 63l. akwa, jeśli miał bym wybierać to wybrał bym "AQUAEL BIOFILTR BIO-FS 80" można w nim umieścić grzałkę no i wygląda bardziej estetycznie.

Martin napisał(a):Czy w tym ostatnim mógłbym zrobić przegródki z pleksi i dać np. wkład biologiczny?

Przecież ten filtr ma już wkład biologiczny, przerabianie takiego małego filtra nie ma sensu, jeśli chcesz mieć więcej wkładów to pomyśl nad filtrem kaskadowym.

Skocz do: