Witam
W moim akwarium mam zamiar zrobić małą Azję (a co wyjdzie to się jeszcze okaże). Zbiornik posiadam od 11 lat, a w tym roku postanowiłam zrobić w nim gruntowne porządki. Sprawa wygląda tak:
Fauna:
(w chwili obecnej)
-Bojownik syjamski,
-Kiryski spiżowe 2 szt,
(planuję kupić w najbliższym czasie)
-Razbory 10-15 szt,
-Piskorki 4 szt
-Otoski 5 szt
-Prętniki karłowate 3-4 szt,
-Kiryski 2-3szt.
Zalane 29.01.2010r
Podłoże do roślin akwariowych Floran pokryte czarnym żwirem.
Do tej pory jedynymi ozdobami są dwa niewielkie korzenie.
Nawóz do roślin Tropical Aqua Plant.
Tło się jeszcze zrobi...
no coś ty... kupiłam nawóz ale jeszcze nie nalałam
a ze tyle jeszcze do zrobienia to wiem doskonale...:/
dla tego zamku nie ma tu miejsca zepsulby "dzicz" o ile takowa jest
no a rybki jeszcze nie sa wpuszczone, woda musi sie wyrobic;p
Trochę za mało tego światła.Trzeba dołożyć przynajmniej 18W
"Fauna:
(w chwili obecnej)
-Bojownik syjamski,
-Kiryski spiżowe 2 szt,
(planuję kupić w najbliższym czasie)
-Razbory 10-15 szt,
-Piskorki 4 szt
-Otoski 5 szt
-Prętniki karłowate 3-4 szt,
-Kiryski 2-3szt."
Labirynty nie mogą być razem,kirysków nie można mieszać i trzymać z piskorkami.Prętniki,razbory,kiryski i otoski wystarczą
Niezła zupka ci się zrobiła.Skoryguj to jak najszybciej.Przy tak słabej filtracji i takim przerybieniu będą problemy.Jeśli chodzi o roślinność to fajnie są dobrane,jednak światło zbyt małe,żeby w przyszłości byłoby można się cieszyć ich pięknym widokiem
Zapraszam na Dolnośląskie forum akwarystyczne www.dfa.net.pl
Eh....skoro tak, to pierwszy zastzryk gotowki i szoruje do sklepu po lampe Na forum z obsada ustalilam....no wlasnie skleroza nie boli bojka oddaje a narazie jest bo zostal z dawnej obsady. Kiryski chyba tez oddam jesli maja sie nie lubic z piskorkami, nie wiedziało mi się o tym...
Proponuję, żebyś zrobiła jeszcze jedno zdjęcie przy samym świetle z akwarium, bez lampy. Wtedy dużo lepiej widać.
Co do światła to trzeba będzie dorzucić jedną świetlówkę, bo nawet te mało wymagające rośliny mogą nie dać rady. A szkoda by było jakby ci zmarniały. Fajnie się zapowiada, zobaczymy jak się będzie rozwijać. Jestem bardzo ciekawa Twojego zbiornika, bo widzę, że (tak jak ja) zdecydowałaś się na prętniki karłowate. Zupełnie nie wiem, dlaczego są mało popularne wśród ludzi na tym forum, toż to takie wdzięczne rybki . Pozdrawiam i czekam na aktualizacje.
Powiem szczerze ze Azja właśnie dlatego jest taka fajna, bo rzadko się ją spotyka u przeciętnego akwarysty (pomijam bojownika). Znajomi przeważnie maja standardowo: gupiki, zbrojniki, molinezje i mieczyki. W kolko to samo do znudzenia. A Prętniki są psepiękne, no i...pasuje im mój litraż Szkoda, że taka bida i nyndza- te rybki sprawię sobie może w przyszłym miesiącu ;/;/;/
Narazie będzie operacja "świetlówka"
Nie ma się co spieszyć, zbiornik może nawet miesiąc dojrzewać. Będziesz mieć więcej czasu na aranżację zbiornika, a rybcie przyjdą na gotowe.
Zdecydowałaś się na piskorki zamiast kiryskow? "Należy pamiętać by zbiornik był przykryty szczelną pokrywą, ponieważ potrafi się on [piskorek] przecisnąć najmniejszą szparką." (cytat z superakwarium.pl)
Zapowiada się fajnie. Już wiesz co z obsadą zrobić, więc nie będę powtarzać po poprzednikach.
Co do dwóch gatunków ryb przydennych to jest to tylko kwestia litrażu. U mnie w 160l wspólnie żyją kirysy panda i bocje siatkowane, a w 240l bocje wspaniałe i kirysy spiżowe. Nie ma żadnych konfliktów.
Oczywiście Twój zbiornik jest za mały, napisałam to tylko jako obserwację z własnego doświadczenia. W większych akwa można sobie na nieco więcej pozwolić.