• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

przekopnica australijska moje "oczka" ulubione:)

A w tym poście chciałam wam przedstawić moje kolejne hobby PRZEKOPNICA AUSTRALIJSKA

żyjątka hodowane sezonowo żyjące bardzo króciutko ale niezwykle ciekawe i całkowicie zaskakujące jesli ktoś chciałby dowiedzieć się wiecej na ich temat polecam opcje "szukaj"w google dużo ciekawych stronek na ich temat a i ja też chętnie podzielę sie z wami swoim doświadczeniem w hodowli
pozdrawiam

Gruntowna zmiana :(
35l-red cherry +raczki puer ( nowy nabytek:))
60l-drobniczka jednodniówka + bojowniki
25l - bojownik
40 l - bojownik + narybek
hobbystycznie przekopnica australijska

Świetne nieboraki - szkoda, że tak krótko żyją... Ile cm ma ta ślicznotka?

A ile żyje bo nie znalazłem

to moja ostatnia sztuka z całego wylęgu było 8 ta ma 3,5 mówi się że żyją ok 50 dni ale ona ma napewno więcej (niestety tym razem nie zanotowałam dokladnej daty )mam jeszcze drugą partie wyklutą 28 grudnia i maja ok 1.5 cm

25l - bojownik

Porcję jajeczek na start kupujesz czy z własnych zasobów?

to są przekopnice z kupnego piasku mój się jeszcze dobrze suszy i dopiero za jakiś czas będę go próbować woreczek kupny podzieliłam sobie na 5 porcji trafiłam na dobrego sprzedawce z każdej porcji wylęgło sie okolo 10 sztuk to moim zdaniem bardzo dużo i co najważniejsze za każdym razem 100% przeżywalność

25l - bojownik

Mnie zawsze te stworzonka zawsze bardzo fascynowały są takie "śmiszne" Big Grin

Wnioskuj ja mówię po POLSKU -= KALIBER 44 =-

Oto w nowym świecie cie wita
eMAGieIKa
i PaktoFoniKa

ostatnia przekopnica padła ubolewam nad tym Big Grin ale suszę intensywnie piach i zobaczymy co wyjdzie z moich zasobów ta partia hodowlana żyła nad wyraz długo nie wiem od czego to zależy kolejne sztuki z nowej hodowli już dawno padły czyli przekopnica z foto żyła co najmniej dwa razy dłużej niż koleżanki z kolejnej partii .Przekopnice z trzeciego miotu żyły 49 dni a z 2 ponad 100 od czego to zależy? nie wiem warunki miały identyczne jedyne co sie zmieniło to to ze ten 3 miot (nie wiem jak to określić wiec nazywam w ten sposóbSmile) zaczął swój żywot w akwa ogólnym czyli nie przebywał w temperaturze 26 st w pojemniku" doczepionym "do stałej temperatury krewetek tylko od razu bez ogrzewania do osobnego akwa może to wpłynęło na ich krótszy żywot. Zapraszam hodowców przekopnic by wypowiedzieli swoje zdanie na ten temat Smile) Dlaczego jedne żyją tak krótko a drugie ponad normę . Zaznaczam że wszystkie przekopnice pochodzą z jednego piasku startowego...

25l - bojownik

Kupiłem na allegro dwa "komplety"czekam na dostawę.Powiedz mi czy dla tych stworów może być zwykły piasek czy muszę kupić jakiś specjalny?Skoro żyją w kałużach to może zwykły z piaskownicy Smile ?Teraz zadaję sobie pytanie po co to kupiłem skoro żyją krótko? no ale czas i doświadczenie pokaże czy było warto.

powiem ci tak myślałam podobnie do ciebie Smile i eksperymentowałam na właśnie obydwu rodzajach piasku najpierw wzięłam taki z zoologa bojąc sie że na zwykłym piasku nic sie nie uchowa. Wszystko było ok przekopusie żyły strasznie długo (jak na swoje możliwości ) .Kolejny miot postanowiłam uchować na piasku z piaskownicy .Wszystko odbywało sie podobnie nawet ilość wyklutych była zbliżona z tą małą różnicą że żyły o połowę krócej nie wiem czy to przypadek czy to faktycznie przez piasek . Jedno co magę ci doradzić przed wsypaniem piasku gdziekolwiek nie czyść tego pojemnika czy akwarium mydłem czy płynem do mycia naczyń bo wszystko ci padnie albo nic sie nie wykluje i to samo jeśli chodzi o wodę którą wlewasz najlepiej niech to bedzie długo odstana kranówka absolutnie nie np z akwarium nie wiem czy przekopnice czują że w wodzie pływały ryby i czyją jakieś zagrożenie .....Podsumowując bardziej polecam piasek z zoologa

25l - bojownik

Skocz do: