• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sklejone płetwy Bojownika

Witam wszystkich
Mam akwarium 60l. Założone ok 1.11.2009 (dokładnie nie pamiętamale w tych okolicach)

Obsada
Razbora klinowa - 12szt.
Otosek (Macrotocinclus affinis) - 5szt. (już 3szt.)
Kirysek pstry - 5szt.
Bojownik wspaniały - 1szt.(samies oczywiście)
Krewetki (różne) - 10szt.

Roślinność
Gatunków nie znam ale mam ok 1/2 dna porośniętej roślinnością.
Podaję CO2 z bimbrowni i nawożę mieszanką nawozów z allegro (nic komercyjnego)

Dane wody
PH - ok 7
KH - 6-7
Gh - 7 (+-2)
NO2 - 0
NO3 - 30-35 ( do dzisiaj 80-100)
temp - 26 st C

Testy robione JBL easy test 5 in 1 (wiem że to gówno ale innych nie mam)

Problem(prośba)

Problem polega na tym że mój bojownik ma posklejane płetwy. Ma w tym momencie problem z poruszaniem się po akwarium. Troszkę poczytałem w necie na temat chorób , ale jakoś żadne objawy nie pasują do mojego BOJKA. Nie jest ani ospały, ani się nie ociera, nie braknie mu apetytu, nie ma żadnych plam, krostek czy czegokolwiek, najzwyczajniej w świecie skleiły mu się płetwy. nie wiem z czym to się wiąże ale mi troszkę jego szkoda bo żyje u mnie już ponad miesiąc.

Może ktoś mi podpowie (mam nadzieję) co mam zrobić.

Najgorsze jest to że nie ma nic w internecie co mogłoby mi pomóc bo nic nie pasuje do objawów.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Jurad.

PS. Jeżeli chodzi o zdjęcie to nie mam czym zrobić.

edit 23.01.2010

Dzisiaj padły mi dwa otoski. Jeden miał czerwoną plamę z lewej strony przy skrzelach, a drugi nie miał na sobie żadnych objawów. pozostałe są jakieś ospałe i cały czas się gdzieś chowają

U bojownika pokazały się jakieś wybarwione wypustki na łuskach skrzelowych, przestał jeść.

Bardzo proszę o pomoc co z tym mam zrobić. Jedyne co mogłem zrobić to podmieniłem 25% wody odmuliłem dno i podniosłem temperaturę do 28 stopni. W akwarystycznych u mnie w mieście pracują tak obeznani w temacie akwarystyki ludzie, że pożal się Boże. Jedyny sklep W którym bym się czegoś dowiedział jest zamknięty z powodu inwentaryzacji.

Razborki jak i kiryski zachowują się normalnie, są żwawe, ruchliwe non stop żerują.

Dane wody z dzisiaj
PH - ok 7
KH - 6-7
Gh - 7 (+-2)
NO2 - 0
NO3 - 15-25
Temp - 28 st C

Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc. Byliście bardzo pomocni.
Forum z tego co widzę polega na wytykaniu błędów innych, a nie jak z założenia wynika, pomagać inny innym.

Jurad napisał(a):Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc. Byliście bardzo pomocni.
Forum z tego co widzę polega na wytykaniu błędów innych, a nie jak z założenia wynika, pomagać inny innym.

Sklejone płetwy mogą być skutkiem nadmiaru śluzu który gromadzi się na ciele ryb.Powodem może być np. zbyt duża ilość garbników w wodzie, za słaba filtracja(nic nie wiemy o filtrze) i zbyt mały ruch tafli wody(cyrkulacja wody).
Otoski to delikatne rybki więc nic dziwnego, że padły pierwsze.
Poza tym nie ufałbym testom paskowym. Sugeruję użyć testów kropelkowych.

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Olek napisał(a):Sklejone płetwy mogą być skutkiem nadmiaru śluzu który gromadzi się na ciele ryb.Powodem może być np. zbyt duża ilość garbników w wodzie, za słaba filtracja(nic nie wiemy o filtrze) i zbyt mały ruch tafli wody(cyrkulacja wody).
Otoski to delikatne rybki więc nic dziwnego, że padły pierwsze.
Poza tym nie ufałbym testom paskowym. Sugeruję użyć testów kropelkowych.

Filtr mam takie przelewowy (coś w stylu kaskady tylko wewnątrz akwarium) z dwoma koszyczkami na wkłady i pompką 520l/h jako wkładów używam takiej czarnej gąbki i siporax mini Sery.

Dzisiaj zauważyłem jakby się ogon rozkleja, ale dodatkowo doszły plamki na płetwach tych przy skrzelach. Zaczęły chorować 2 razborki mają jakby martwe (białe) płetwy brzuszne. Najśmieszniejsze jest to że rybki zachowują się dzisiaj jakby nigdy nic. Otoski wypłynęły są ruchliwe jak na nie przystało, rasborki to samo (razborki mi się nawet tarły rano), no i bojownik żeruje jak przed tygodniem widać go w całym akwarium.

Co do testów to właśnie jadą. Myślę że poniedziałek wtorek powinny być.

Dane wody z dzisiaj
PH - ok 7
KH - 6-7
Gh - 7
NO2 - 0
NO3 - 10-15
Temp - 29 st C

Przyłącze się.
Mój bojek jest w moim akwa 2tygodnie. Górna płetwa od 3 dni wydaje się sklejona. Czym to leczyć? Może dużą ilością soli morskiej albo może baktopurem?

Najczęściej przyczyną jest nieodpowiednia pielęgnacja, zwijanie płetw, ospałość, czerwone skrzela czasem nawet rozpuszczające się, poruszanie skokami, opadanie na dno czy wiszenie w toni wodnej. Wszystkiemu winne są złe warunki, a zwłaszcza wysoki poziom azotu. Dłuższe utrzymywanie się wysokiego poziomu azotu prowadzi do śmierci ryb oraz kolejnych chorób jak pleśniawka czy martwica płetw (bielenie i rozuszczanie się płetw).
Jeżeli nic się na rybie nie znajduje (biały nalot itp) należy parametry w akwarium doprowadzić do właściwych i dbać potem o nie należycie, przede wszystkim pilnować podmian wody. Ryba sama dojdzie do siebie jak zapewni się jej należytą opiekę.
Jeżeli rozwinęła się infekcja należy podmienić wodę, dodać do podmienianej wody lek o szerokim spektrum działania uniwersalny taki jak Healthosan czy CMF.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Dzięki WielkieSmile

In reply to the guy asking about female massage, business trip site, dish massage, massage event, massage search, ulsan thai dish, massage busan, chungbuk massage, actual massage, service massage, I highly recommend this click this link on korean business massage site or seoul aroma massage, gangwon massage, sleep massage, jungang-ro massage, indong massage, massage sleep, nearby business trip, white massage, daejeon business trip thai, massage healing, which is worth considering with this my latest blog post for korean business massage url as well as gyeongnam massage, incheon business trip thai, ulsan aroma massage, massage business, home massage, thailand business trip, massage event, massage coupon, daegu thai business trip, aroma massage dish, which is worth considering with this linked here for korean business massage tips which is also great. Also, have a look at this awesome korean business massage url together with busan thai dish, jeonbuk massage, dish massage, seoul massage, daegu thai, girl call, massage, venus massage, massage business trip, business trip korea, bearing in mind this next page about korean business massage blog not forgetting sites such as daejeon thai dish, massage near seoul station, daegu business trip thai, indong massage, thai aroma massage, good about not to mention daegu thai dish, massage shower, busan thai dish, sejong thai, venus massage, for good measure. Check more @ Cool Custom Printing Service Sydney Site d19177d

Skocz do: