22.01.2010, 01:26
Witam wszystkich
Mam akwarium 60l. Założone ok 1.11.2009 (dokładnie nie pamiętamale w tych okolicach)
Obsada
Razbora klinowa - 12szt.
Otosek (Macrotocinclus affinis) - 5szt. (już 3szt.)
Kirysek pstry - 5szt.
Bojownik wspaniały - 1szt.(samies oczywiście)
Krewetki (różne) - 10szt.
Roślinność
Gatunków nie znam ale mam ok 1/2 dna porośniętej roślinnością.
Podaję CO2 z bimbrowni i nawożę mieszanką nawozów z allegro (nic komercyjnego)
Dane wody
PH - ok 7
KH - 6-7
Gh - 7 (+-2)
NO2 - 0
NO3 - 30-35 ( do dzisiaj 80-100)
temp - 26 st C
Testy robione JBL easy test 5 in 1 (wiem że to gówno ale innych nie mam)
Problem(prośba)
Problem polega na tym że mój bojownik ma posklejane płetwy. Ma w tym momencie problem z poruszaniem się po akwarium. Troszkę poczytałem w necie na temat chorób , ale jakoś żadne objawy nie pasują do mojego BOJKA. Nie jest ani ospały, ani się nie ociera, nie braknie mu apetytu, nie ma żadnych plam, krostek czy czegokolwiek, najzwyczajniej w świecie skleiły mu się płetwy. nie wiem z czym to się wiąże ale mi troszkę jego szkoda bo żyje u mnie już ponad miesiąc.
Może ktoś mi podpowie (mam nadzieję) co mam zrobić.
Najgorsze jest to że nie ma nic w internecie co mogłoby mi pomóc bo nic nie pasuje do objawów.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Jurad.
PS. Jeżeli chodzi o zdjęcie to nie mam czym zrobić.
edit 23.01.2010
Dzisiaj padły mi dwa otoski. Jeden miał czerwoną plamę z lewej strony przy skrzelach, a drugi nie miał na sobie żadnych objawów. pozostałe są jakieś ospałe i cały czas się gdzieś chowają
U bojownika pokazały się jakieś wybarwione wypustki na łuskach skrzelowych, przestał jeść.
Bardzo proszę o pomoc co z tym mam zrobić. Jedyne co mogłem zrobić to podmieniłem 25% wody odmuliłem dno i podniosłem temperaturę do 28 stopni. W akwarystycznych u mnie w mieście pracują tak obeznani w temacie akwarystyki ludzie, że pożal się Boże. Jedyny sklep W którym bym się czegoś dowiedział jest zamknięty z powodu inwentaryzacji.
Razborki jak i kiryski zachowują się normalnie, są żwawe, ruchliwe non stop żerują.
Dane wody z dzisiaj
PH - ok 7
KH - 6-7
Gh - 7 (+-2)
NO2 - 0
NO3 - 15-25
Temp - 28 st C
Mam akwarium 60l. Założone ok 1.11.2009 (dokładnie nie pamiętamale w tych okolicach)
Obsada
Razbora klinowa - 12szt.
Otosek (Macrotocinclus affinis) - 5szt. (już 3szt.)
Kirysek pstry - 5szt.
Bojownik wspaniały - 1szt.(samies oczywiście)
Krewetki (różne) - 10szt.
Roślinność
Gatunków nie znam ale mam ok 1/2 dna porośniętej roślinnością.
Podaję CO2 z bimbrowni i nawożę mieszanką nawozów z allegro (nic komercyjnego)
Dane wody
PH - ok 7
KH - 6-7
Gh - 7 (+-2)
NO2 - 0
NO3 - 30-35 ( do dzisiaj 80-100)
temp - 26 st C
Testy robione JBL easy test 5 in 1 (wiem że to gówno ale innych nie mam)
Problem(prośba)
Problem polega na tym że mój bojownik ma posklejane płetwy. Ma w tym momencie problem z poruszaniem się po akwarium. Troszkę poczytałem w necie na temat chorób , ale jakoś żadne objawy nie pasują do mojego BOJKA. Nie jest ani ospały, ani się nie ociera, nie braknie mu apetytu, nie ma żadnych plam, krostek czy czegokolwiek, najzwyczajniej w świecie skleiły mu się płetwy. nie wiem z czym to się wiąże ale mi troszkę jego szkoda bo żyje u mnie już ponad miesiąc.
Może ktoś mi podpowie (mam nadzieję) co mam zrobić.
Najgorsze jest to że nie ma nic w internecie co mogłoby mi pomóc bo nic nie pasuje do objawów.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Jurad.
PS. Jeżeli chodzi o zdjęcie to nie mam czym zrobić.
edit 23.01.2010
Dzisiaj padły mi dwa otoski. Jeden miał czerwoną plamę z lewej strony przy skrzelach, a drugi nie miał na sobie żadnych objawów. pozostałe są jakieś ospałe i cały czas się gdzieś chowają
U bojownika pokazały się jakieś wybarwione wypustki na łuskach skrzelowych, przestał jeść.
Bardzo proszę o pomoc co z tym mam zrobić. Jedyne co mogłem zrobić to podmieniłem 25% wody odmuliłem dno i podniosłem temperaturę do 28 stopni. W akwarystycznych u mnie w mieście pracują tak obeznani w temacie akwarystyki ludzie, że pożal się Boże. Jedyny sklep W którym bym się czegoś dowiedział jest zamknięty z powodu inwentaryzacji.
Razborki jak i kiryski zachowują się normalnie, są żwawe, ruchliwe non stop żerują.
Dane wody z dzisiaj
PH - ok 7
KH - 6-7
Gh - 7 (+-2)
NO2 - 0
NO3 - 15-25
Temp - 28 st C