• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

200l na jaką obsadę się zdecydować?

Witam!
Niedługo bedę miał akwarium 200l i moja planowana obsada to:
- 4 skalary
-3 paletki lub 2 pielegnice zebra lub papuzie
- 20 neonów\
- 10 kirysków
-2 mieczyki
- 1 glonojad

Mam pytanie:
Czy pielegnice zebra lub papuzie jedza rosliny????

Dziekuję. Proszę o przemyslane odpowiedzi.

- 4 skalary ok
-3 paletki lub 2 pielegnice zebra lub papuzie ( na paletki mały zbiornik , albo pielęgnice zebry albo skalary. )
- 20 neonów ok ( przy zebrach nie polecam bo to agresywne ryby)
- 10 kirysków
-2 mieczyki (4 sztuki)
- 1 glonojad

Rybkarz napisał(a):Mam pytanie:
Czy pielegnice zebra lub papuzie jedza rosliny????

Dziekuję. Proszę o przemyslane odpowiedzi.

Zebry owszem ale z tego co pisała Wiki papuzie nie dadzą sobie rady ze względu na swoje wady w budowie

Proponuję
- 4 skalary
- 20 neonów
- 10 kirysków
- 4 mieczyki
- 1 glonojad

Zamiast czegos ( np. mieczyków, ale na pewno nie skalarów) chciałbym dodać jakies kolorowe duże ryby typu paletek. Co mi możecie polecić? Akary?

Nie mieszaj większych pielęgnic w tak małym akwarium

Sugerujesz że 200l to małe akwarium?! Może mam kupic do bloku 2000l co?!

nie jest to takie małe akwarium ale sporo za małe na niektóre ryby
jeśli warunki nie pozwalają ci na trzymanie paletek to po prostu ich nie kupuj...

Sprytnie

Rybkarz napisał(a):Sugerujesz że 200l to małe akwarium?! Może mam kupic do bloku 2000l co?!

Małe jest na kilka rodzajów pielęgnic ale trzymaj to co chcesz nikt ci źle nie życzy , jeżeli ryby zaczną się wzajemnie atakować to nie pisz że źle ci radzili tylko dokładnie przeczytaj co ci napisałem . Pytałeś to ci odpowiedziałem
Życzę sukcesów w akwarystyce

hibi102 napisał(a):nie jest to takie małe akwarium ale sporo za małe na niektóre ryby
jeśli warunki nie pozwalają ci na trzymanie paletek to po prostu ich nie kupuj...

Paletki moge trzymac, poniewaz akwarium do paletek jest min 200l, a ja może bedę miał 240l. Poczytaj troche, a później radź innym.

tak możesz trzymać ale nie z tą obsadą...
jak skalary to nie palety
trzyma się je w grupkach 5-6szt a nie parami..
to ryby stadne dlatego min 240l dla nich powinno być

Sprytnie

peter10 napisał(a):
Rybkarz napisał(a):Sugerujesz że 200l to małe akwarium?! Może mam kupic do bloku 2000l co?!

Małe jest na kilka rodzajów pielęgnic ale trzymaj to co chcesz nikt ci źle nie życzy , jeżeli ryby zaczną się wzajemnie atakować to nie pisz że źle ci radzili tylko dokładnie przeczytaj co ci napisałem . Pytałeś to ci odpowiedziałem
Życzę sukcesów w akwarystyce

Wiem, że za małe na kilka rodzajów. Ja tylko zadaje pytania więc macie mi odpowiedzieć, czy mogą być. O paletkach troche poczytałem, ale o innych nie. Skoro do paletek min 200l to w czym problem.
Dziekuję za upomnienia.

Skocz do: