23
Witam !!!
Po rozsądnym przemyśleniu zdecydowałem się na ilangi. Teraz pytanie ile sztuk do akwarium 100x50x60 300l i chciałbym jakieś erodmodusy na dno.

Pozdrawiam Dawid
Kaliber 44, Paktofonika [*]Magik[*]
300l - Ameryka Południowa Pawiookie
http://www.akwaswiat.net/-300l-ameryka-p...5924-3.htm
www.Pawiookie.pl
15
- zdajesz sobie sprawę, że fotka którą masz jest przerobiona w sensie bardzo mocno wyciągniętych kolorów
- możesz u siebie trzymać stadko 12-14 szt, najlepiej zakupić młode osobniki, żeby dobrze dobrało się stado, chyba że idziesz w stronę F0?
- Eretmodini najlepiej czują się w większych grupach 6-8 szt minimum, ale obawiam się że to może być troszkę przy bogato więc lepiej zacząć może od 4 szt. (2+2)
- jaka filtracja zbiornika jest przewidziana? wiesz o tym, że Tropheusy wymagają x3-4 krotnej nad filtracji
EDIT: Teraz spojrzałem na wymiar zbiornika i moim zdaniem jest to nieco przy ciasne akwarium jak dla Tropheusów, powierzchnia dna tylko 100x50, tez 60 cm wysokości nic nie daje w przypadku tych ryb. To nic, że zbiornik ma 300l, ale jego funkcjonalność jest jak w przypadku akwarium 200l.
Mogą przy tak małej powierzchni dna być problemy z Tropheusami. Bezpieczniej było by rozejrzeć się za innymi gatunkami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.01.2010, 21:33 {2} przez
ethnix.)
23
Tak zdaję sobie sprawę że zdjęcie jest przerobione, myślałem o 10 sztukach, jeżeli mówisz że akwa ma funkcjonalność 200l to z erodmodusów zrezygnuję. Filtracja to będzie aqua szut 1000 i aquael nie pamiętam jaki ale ma 1000l/h i będzie kaskada aquael FZN 3
EDIT: Ryby biorę od sąsiada z jego własnej hodowli w cenie niższej 15 zł za sztukę u nas normalnie w sklepach 30 -35 zł
www.Pawiookie.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.01.2010, 23:35 {2} przez
Tyson.)
1
Witaj, jeśli bierzesz od sąsiada to zapewne wiesz, że Tropheusy trzyma się w stadach minimum 12-15 szt. Najlepiej ryby młode, z dwóch różnych źródeł podobnej wielkości.
Co do zbiornika na Tropheusy tutaj nie chodzi o litraż lecz o powierzchnię dna, a by ryby czuły się na prawdę dobrze, i nie było problemów (a są to ryby bardzo problemowe) minimum to 130-150 cm długości na 50 szerokości, wysokość może być już 45 cm ale lepsze 50 i więcej.
Rybom trzeba zapewnić dużo kryjówek, najlepiej wolno stojące okrągłe kamienie za którymi dręczone samce, jak i samice przez dominanta w akwarium będą mogły się spokojnie schować.
Pozdrawiam Przemek
-------------------------------------------------------
"Natura poprzez nasze dłonie jak pędzlem kreśli zagadkowe i niepowtarzalne obrazy.
Obrazy kolorowe i tętniące życiem. Czasem niezmienne ,a czasem ulotne. Magia chwili w wieczności"
Adam Paszczela
23
No czyli widzę że muszę zrezygnować z tropheusów, z akwarium nic nie mogę zrobić bo miejsca nie ma. Szkoda, no ale wymogi to wymogi
EDIT: Moim zdaniem tropheusy nie są kłopotliwymi rybami, paletki owszem, jak się nie grzebie w akwarium i dolewa odstaną wodę to nie powinno być problemów
www.Pawiookie.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.01.2010, 00:22 {2} przez
Tyson.)
1
A może zacznijmy od tego jaką wodę posiadasz w kranie? PH i twardości jest to dość ważne jeśli chodzi o tanganikę, jedni twierdzą że tutaj PH minimum to 7.5 lecz moje zdanie jest inne, większość ryb które mamy możliwość hodować są to ryby z niedalekich odległości od brzegu a tutaj PH jest powyżej 8. Są oczywiście wyjątki, niektóre gatunki są odławiane na większych głębokościach kilka km od brzegu ale tam też PH nie spada zbyt wiele. Niskie ph w jeziorze jest tylko spotykane przy wpływach różnych wód(rzek, rzeczek, strumyków)..
Ps: z Eretmodus czy Tanganicodus nie musisz rezygnować, sam jestem w trakcie zakładania zbiornika o podobnej powierzchni dna, dla tych ryb(docelowo po parze). Wszędzie są opisy dodawania tych ryb do Tropheusów, ja mam zamiar zrobić próbę jak będą żyły bez współtowarzyszy z naszych zbiorników.
Pozdrawiam Przemek
-------------------------------------------------------
"Natura poprzez nasze dłonie jak pędzlem kreśli zagadkowe i niepowtarzalne obrazy.
Obrazy kolorowe i tętniące życiem. Czasem niezmienne ,a czasem ulotne. Magia chwili w wieczności"
Adam Paszczela
15
Tyson napisał(a):No czyli widzę że muszę zrezygnować z tropheusów, z akwarium nic nie mogę zrobić bo miejsca nie ma. Szkoda, no ale wymogi to wymogi 
EDIT: Moim zdaniem tropheusy nie są kłopotliwymi rybami, paletki owszem, jak się nie grzebie w akwarium i dolewa odstaną wodę to nie powinno być problemów 
Tropheusy sa bardzo kłopotliwe, przynajmniej na początku dla osoby, która nie miała z nimi styczności, głównie z względu na swój wrażliwy układ pokarmowy.
Powierzchnia dna jest u ciebie nieco za mała na Tropheusy, ale możesz sobie pomyśleć o czymś pięknym z mięsnej Tangi do takiego zbiornika wybór będzie ogromny.
Przemysław B napisał(a):Ps: z Eretmodus czy Tanganicodus nie musisz rezygnować, sam jestem w trakcie zakładania zbiornika o podobnej powierzchni dna, dla tych ryb(docelowo po parze). Wszędzie są opisy dodawania tych ryb do Tropheusów, ja mam zamiar zrobić próbę jak będą żyły bez współtowarzyszy z naszych zbiorników.
Jeżeli myślisz o Eretmodini to zdecydowanie lepiej dla ich zdrowia, samopoczucia i zachowań jest lepiej trzymać je w większych grupach 6-8 szt. Będą się zupełnie inaczej zachowywać niż osobniki trzymane w parach.
23
a może księżniczki z burundi ?
www.Pawiookie.pl