Witam w tym krótkim temacie chciałbym wszystkim przedstawić moje akwarium, oraz to jak ewoluowało na przestrzeni kilku lat.
Zbiornik nabyłem i zalałem w kwietniu 2007 roku po przykrej awarii po przedniego zbiornika typu delta 400 litrów.
Zbiornik na zamówienie:
wymiar: 200/50/50 grubość szyby 12mm, zbiornik posiada trzy wzmocnienia poprzeczne
Filtracja:
UNIMAX 700 ze standardowymi wypełnieniami, jeden kosz muszli, i koralu
Panel filtracyjny pojemności około 100 litrów wypełniony, bioballami, ceramiką ringi i kulki, keramzytem, koło 5litrów tłuczonych muszli i 5 litrów drobnego korala, panel jest zasilany na zasadzie naczyń połączonych woda jest odbierana z ostatniej komory przez TETRĘ EX 700 wypełnioną ceramiką. Fotka z początków jego funkcjonowania w chwili obecnej, zrezygnowałem z hydroponiki i gąbek.

Średnie parametry wody:
TWO 16 stopni niemieckich
pH 8.5
NO2=0
N03=10 (choć wiem, że jak trofcie dorosną będzie sporo więcej)
Oświetlenie:
2xT5 21W 6500K w godzinach 11-22
1xT8 36W 10000K w godzinach 15-21
Flora:
Kryptokoryna
Nurzaniec
anubias nana
okresowo wgłębka i gałęzatka, ale bardziej jako urozmaicenie diety.
Fauna:
23 sztuki Tropheus Kasanga F1 wielkości 3.5-6cm,
xx sztuk świderków
Żywienie:
Ryby karmię dwa, trzy razy dziennie od poniedziałku do soboty, w niedziele głodówka.
Przynajmniej raz w tygodniu podaję tzw. shrimp-mix (krewetki, kryl, mysis, szpinak, brokuł, zielony groszek).
Płatki:
Spirulina osi i tropicala, sera flora, kelp alge, tetra crisp, tetra phyll, tanganika(co jakiś czas),
Granulaty:
Spirulina forte i specjal tropicala, hikari excell, profilaktycznie raz na jakiś czas granulat z czaskiem.
Na początku było tak:

potem tak:

a obecnie tak:

Fotograf zemnie mizerny tak więc sorry za jakość zdjęć.
Zapraszam do komentowania i dyskusji, jestem otwarty na krytykę i sugestie
Pozdrawiam Radek
Zbiornik nabyłem i zalałem w kwietniu 2007 roku po przykrej awarii po przedniego zbiornika typu delta 400 litrów.
Zbiornik na zamówienie:
wymiar: 200/50/50 grubość szyby 12mm, zbiornik posiada trzy wzmocnienia poprzeczne
Filtracja:
UNIMAX 700 ze standardowymi wypełnieniami, jeden kosz muszli, i koralu
Panel filtracyjny pojemności około 100 litrów wypełniony, bioballami, ceramiką ringi i kulki, keramzytem, koło 5litrów tłuczonych muszli i 5 litrów drobnego korala, panel jest zasilany na zasadzie naczyń połączonych woda jest odbierana z ostatniej komory przez TETRĘ EX 700 wypełnioną ceramiką. Fotka z początków jego funkcjonowania w chwili obecnej, zrezygnowałem z hydroponiki i gąbek.

Średnie parametry wody:
TWO 16 stopni niemieckich
pH 8.5
NO2=0
N03=10 (choć wiem, że jak trofcie dorosną będzie sporo więcej)
Oświetlenie:
2xT5 21W 6500K w godzinach 11-22
1xT8 36W 10000K w godzinach 15-21
Flora:
Kryptokoryna
Nurzaniec
anubias nana
okresowo wgłębka i gałęzatka, ale bardziej jako urozmaicenie diety.
Fauna:
23 sztuki Tropheus Kasanga F1 wielkości 3.5-6cm,
xx sztuk świderków
Żywienie:
Ryby karmię dwa, trzy razy dziennie od poniedziałku do soboty, w niedziele głodówka.
Przynajmniej raz w tygodniu podaję tzw. shrimp-mix (krewetki, kryl, mysis, szpinak, brokuł, zielony groszek).
Płatki:
Spirulina osi i tropicala, sera flora, kelp alge, tetra crisp, tetra phyll, tanganika(co jakiś czas),
Granulaty:
Spirulina forte i specjal tropicala, hikari excell, profilaktycznie raz na jakiś czas granulat z czaskiem.
Na początku było tak:

potem tak:

a obecnie tak:

Fotograf zemnie mizerny tak więc sorry za jakość zdjęć.
Zapraszam do komentowania i dyskusji, jestem otwarty na krytykę i sugestie
Pozdrawiam Radek
Pozdrawiam Radek :)