• 3 Głosów - 3.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie pielęgnicy zebra

Mam 1go samca i 3 samice 1 z samic złożyła mi w kokosie ikrę czyja ten kokos mogę wyciągnąć i przełożyć do innego akwarium nie hodowałem nigdy tych rybek mam je dopiero od dwóch tygodni i na razie nic o nich nie wiem ile taki wylęg może potrwać i czy samica nic nie zrobi młodym proszę o jak najszybszą pomoc z góry dziękuje pozdrawiam

jeżeli samica opiekuje się ikrą to nic nie rób

Jeśli samica opiekuje się(strzeże ikry, jest agresywna w stos. do innych ryb) ikra zostaw ją w spokojuTongue

Nie lubię kul, do kuli włóż sobie suszone
płatki róż albo cukierki! Staż 8 lat :)
Służę pomocą!:P
Piszę poprawnie po polsku.

Linki z niepotrzebnymi tematami lub powtarzającymi się, wysyłajcie na PW do moderatorów!! Ułatwicie moderatorom pracę a przy tym pomożecie utrzymać porządek na forum!

BaRaNeK i SULA15 mają racje u pielęgnic charakterystyczne jest to że opiekuję się, PIELĘGNICA jak sama nazwa wskazujeBig Grin
Shy 

Na początku proszę o wyrozumiałość gdyż zaczynam hodowlę zebr.

Kupiłem parę pielęgnic zebr:
-samiec 8cm
-samica 7cm

Akwarium mam 40l zrobione tylko pod zebry, w tym akwarium będzie pływała tylko ta para dopóki rodzice się zgodzą na większe.

I moje pytanie czy przy kryjówkach w tym akwarium mogą się rozmnożyć?

zalezy jakie masz te kryjówki ale z regóły zebry bardzo łatwo sie rozmnazaja podnies teperature do ok 26-27'C i za nie dlugo powinna byc juz ikra na jakims kamieniu.
No i dobrze by było jak zrobił byś jakies kryjówki z kamieni to lepiej beda sie czuły.

Tylko dla pielęgnic zebr to jako ogólne akwarium ok.100l,powinno być,z tego co pisze są agresywne

Rozmnożenie zebr to pikuś, w przypadku pasujących sobie ryb odbędzie się i w 40 litrach - pytanie: co dalej? Z młodymi? Bo odchowanie ich też jakoś szczególnie kłopotliwe nie jest.

Dlatego osobiście trzymałbym je w niższej temperaturze (23 stopnie) ewentualnie zabierał im ikrę lub zapewnił naturalną antykoncepcję (w takim litrażu to chyba tylko ampularia).

Rafał

Czyli można trzymać pielęgnice zebre w 40l akwarium?

Patrykolo14 napisał(a):Czyli można trzymać pielęgnice zebre w 40l akwarium?

Jest to możliwe, choć nie powinno się tego robić - ze względu na chociażby prawdopodobieństwo wzajemnej agresji. Dobraną parę można doprowadzić w takim akwarium do tarła, problem robi się później. Może dojść do walki o opiekę nad ikrą/narybkiem (ryby nie mają zewnętrznych wrogów, samiec wcina się samicy w bezpośrednią opiekę). Do samego tarła i odłowienia rodziców po - da radę.

Rafał

Skocz do: