• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Deszczownia. Jak ustawić?

Już sam nie wiem , czytałem na necie i róznie pisze. Najpierw miałem deszczownie nad powierzchnią wody, robiła hałas, ale sie przyzwyczaiłem do tego. woda chlapała na świetlówki. potem wyczytałem w necie że można dać pod powierzchnie wody bo ważny jest ruch wody przy napowietrzaniu a nie bąbelki. dałem nieco pod wode, dziurki skierowałem do góry, tak ze na tafli robiły sie fale, woda pryskała w gore, ale mniej.
Rosliny przestały mi rosnac, jakby brudne sie porobiły. Wyczytałem ze moze im brakowac CO2. Badajac PH i KH okazało sie ze jest go o wiele za mało. Dowiedziałem sie tez ze co2 moze uciekac z akwa własnie przez to ze deszczownia robi duzy ruch wody przy powierzchni.
Co teraz zrobic? dac z 10 cm pod wode deszczownie? ruch wody wtedy bedzie, tylko przy tafli mniejszy... czy moze wogole jakies inne rozwiazanie zastosowac zamiast deszczowni?

Co ma piernik do wiatraka ?
Rośliny nie padają od filtra.
Jeżeli ich nie nawozisz (CO2 nie jest najważniejsze i można się bez niego obejść przy niskiej ilości W/l, liczy się głównie nawożenie mikro i marko), nie mają odpowiedniego oświetlenia z dobrą barwą światła, oraz źle dobrałeś gatunki roślin do parametrów wody to nie będą Ci rosły.
Deszczownie ustaw jak Ci wygodnie, możesz ją nawet odczepić.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

ok

jak ustawie wylot filtra z 10 cm pod wodą to czy ryby beda miały odpowiednie napowietrzanie? czy powinno sie skierowac na tafle wody?

ss-d napisał(a):ok

jak ustawie wylot filtra z 10 cm pod wodą to czy ryby beda miały odpowiednie napowietrzanie? czy powinno sie skierowac na tafle wody?

Jasne, że na tafle wody. To chyba nie jest typowo roślinny zbiornik i napowietrzanie dla ryb jest tutaj najważniejsze.

w przyszłosci bede dozował co2 i czy wtedy tez bedzie wskazane kierowac zanurzony na 10 cm wylot kierowac na tafle?

why not just google it

Skocz do: