• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[obsada 112l] Co mógłbym z nim zrobić

Witam. Dzisiaj okazyjnie nabyłem takie właśnie akwarium i teraz powstało pytanie - co teraz z nim zrobićWink. Zwracam się z prośbą o propozycje obsady. Pierwsze co pomyślałem to o malawi, ale poczytałem trochę i wiem już, że na malawi akwa jest za małe. Wiem też jedno - nie chcę trzymać w nim neonków, bo takowe mam w moim 63l. Chcę sprawę rozkręcać powoli, więc się nie śpieszy. W miarę możliwości finansowych będę rozbudowywał akwa. Przez jakiś czas będę kompletował osprzęt, ale już chyba pora pomyśleć o tym jak będzie wyglądało akwa. Naoglądałem się trochę galerii, ale jakoś proszę o jakieś oryginalne pomysły. Nie chcę bojowników, nie chcę też neonek. Ew. skusiłbym się na Kakadu, ale co do tego? jak powinienem urządzić akwarium dla tych ryb. Czy mój zbrojnik z 63l będzie mógł żyć w takim akwa? Wiem, że moja 63 jest dla niego za mała i dodatkowo wyrywa mi rośliny. Żyworódki też odpadają - nie kręcą mnie. Myślałem o guraminach, ale nie jestem ich pewien. Choć ciekawym pomysłem jest gurami całujące. Jak powinno wyglądać akwarium dla całujących (oczywiście zdecyduję się albo na kakadu albo na guraminy). Ile całujących mógłbym trzymać w takim akwa? Jak dobrać wystrój? Czy niszczą rośliny? Jakie rybki komponowałyby się z całującymi? Chodzi mi tutaj głównie o służby porządkowe typu kiryski i otoski. Czy krewetki też się nadadzą? A może biotop dla całujących - jak takowy wygląda? Dużo pytań jak na jeden raz, ale nie chcę popełnić żadnego błędu. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i rady.

Ja mogę Ci napisać co ja zrobię w moim baniaku 112l Wink Będę go stawiać wiosną.
W ogólnym 200l mam neonki, Pstrążenice Myersa, kiryski i krewetki RC. Przybędą niedługo pielęgniczki Baenschi- 1+3.
Zakochałam się w pielęgniczkach, a przez Pstrażenice z odłowu zachciało mi się dzikich pielęgniczek. W mojej 112-stce będą same pielęgniczki Apistogramma eremnopyge 1+2 i to dzikie- z odłowu.
Dlaczego tak? Ano rybki z odłowu mają naturalne zachowania, a w szczególności pielęgniczki, które można obserwować godzinami i się nie znudzą Wink
Wiem ze 3 rybki w 112l to mało. Szczególnie że są niewielkie. Ale wszystko wynagradza to co można zobaczyć i przeżyć. I wtedy łatwo się dochować potomstwa Wink
Ja urządze takie a'la BW. Będzie nurzaniec, dużo korzeni rozgałęzionych, liście dębu, buku i szyszki olchy Smile Na górze coś pływajacego. I do tego trzy truskaweczki ( tak potocznie apistomaniacy mówią o tych pielęgniczkach). Obserwacja- bezcenna !!

Na gurami całujące masz za małe akwarium.W akwarium dorastają przeważnie do 20 cm.

Ja bym na twoim miejscu wybrał harem kakadu+ławica np. czerwonogłówek(20-25sztuk)+5-6otosków+5-6kirsyków

Dziękuję za propozycje. Akwarium już prawie dojrzało. Tymczasowo, jako że mam prowizoryczną filtrację i grzałkę - pływają tam sobie 4 kardynałki z mojej 63, bo tam prawdopodobnie było im za gorąco. Ale ostatecznie już jestem przekonany do kakadu.
Witam. Teraz na poważnie zabieram się za dobieranie obsady.
Takie oto akwa:
http://www.akwaswiat.net/-112l-ogolne-t-15564-2.html
Podjąłem oto taką decyzję co do obsady:
-5 kirysków spiżowych (już są)
-5 otosków (już są)
-8-10 hemigrammus rhodostomus (2 już są)
-harem kakadu 1+2 (będą)
Są też jeszcze 4 kardynałki, ale muszę znaleźć im nowy dom
I nie wiem co z moim wielkim gibbicepsem, nie chcę go tutaj wpuszczać z obawy o demolkę Wink.
I teraz kilka pytań:
1.Czy mógłbym wpuścić do tego akwa kosiarkę (choć wiem, że pewnie nie) - w celach porządkowych i z obawy o krasnorosty?
2.Czym różnią się rhodostomusy od zwinników blehera. Bo jeśli mam 2 rhodostomusy, to gdy w sklepie przez pomyłkę sprzedają mi bleherki, to czy utworzą one ławiczkę??
3.Jak wyglądają stosunki między kakadu, a krewetkami?
4.Czy macie jeszcze jakieś propozycje co do tego akwarium?

Tematy i posty zostały połączone, proszę kontynuować dyskusję o obsadzie tego akwarium w jednym temacie - Kejdi

- obsada ogólnie ok
- przydało by się nieco więcej tych zwinników tak 15-20 szt.
- Kakadu lepiej 1+3
- "gibi" w żadnym razie
- kosiarki również odpadają, są duże (ok 15 cm) i do tego stadne min 5-6 szt
- Kakadu z pewnością będą polować na krewetki, jeżeli zbiornik będzie bardzo gęsto zarośnięty coś się tam uchowa, ale pewne jest że nie będzie to komfortowa sytuacja dla Krewetek

Dzięki wielkie. Uważam tak - w miarę możliwości stadko zwinników powiększę do tych 15-20 szt. Kakadu pewnie też dam 1+3. Z krewetek zrezygnuję. Szkoda mi mojego gibbka, ale cóż, za błędy trzeba płacić Sad - postaram się go oddać do jakiegoś sklepu, tyle, że nigdzie w okolicy nie przyjmują ryb. Teraz jeszcze pozostaje pytanie o różnice między zwinnikami - czy bleherki i rhodostomusy utorzą razem ławicę - bo to chyba odrębne gatunki?

Skocz do: