• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

130dł.x20wys.x40szer. obsada

Witam!
Bardzo podobają mi się zbrojniki i teraz pytanie ile mogę trzymać sztuk i jakie w tym akwarium
http://www.akwaswiat.net/200-100-paludar...15254.html ?
Obecnie mam 2 maleńkie zbrojniki niebieskie których nic nie widać.Raz na godzinę może uda się zlokalizować jakiegoś a mam zamiar jeszcze dodać sporo "kryjówek".

Z 1 dorosłą parę spokojnie, ale chyba nie będziesz się koncentrował tylko na zbrojnikach?

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

też tak myślę

Chcesz pogadać o akwarium pisz gg: 13378804!

Nie wiem ale coraz bardziej się do zbrojników przekonuję.Z tego co pamiętam to nie obraziłbym się na gurami i jakieś stadko małych rybek. Ale zbrojniki muszą być Smile Z tą parą to też ciężko bo ile się orientuję to jak są małe to nie można określić płci.

A nie myślałeś np o pielęgnicach? Meeka czy Zebra? Jedna para akurat. Lub kilka ramirez lub kakadu. Masz dużą powierzchnię dna, wykorzystaj ten walor.

www.dfa.net.pl

805L

Jakoś nie podobają mi się pielęgnice i myślę,że za małe akwarium. Ile powinna mieć stopni woda dla zbrojnika niebieskiego i neonek ? Ja teraz mam ok 26-27'C.
Mogę wpuścić np. 5 małych zbrojników i jak coś zaczną rozrabiać czy dzielić się na samce i samice oddać lub wymienić resztę ? Bo chyba są małe szansę,że mająć 2 akurat trafię na samca i samicę Smile I tak z ciekawości jak to jest z inbredem u ryb ?

Temperaturę masz dobrą. A dla jednej pary pielęgnic myślę że było by dobrze.
Ps. masz pokrywę do tego akwarium?

Z rybami jest tak, że należy co jakiś czas wprowadzać "świeżą krew", gdyż z czasem powstają dziwne rzeczyBig Grin wady genetyczne, np krzywe kręgosłupy lub niedorozwój itd. Ja bym wpuścił nawet więcej niż te 5 Smile zawsze to jakoś żywiej w akwa, a jak zaczną się przepychać, jak podrosną i się odbiorą to zostawić jedną parkę. Pomysł z neonami też fajnySmile z 20 sztuk mógłbyś śmiało dać.

www.dfa.net.pl

805L

No to dokupię jeszcze kilka,żeby było 5-6 zbrojników i troszkę neonek.
Pokrywa jest z 2 płyt szklanych a oświetlenie na płycie sobie leży zrobione z rury pcv.
A pokarm to ma znaczenie jaki kupie czy brać obojętnie co w płatkach czy coś konkretnego ?

Pokarm ma znaczenie. Jak będzie kiepskiej jakości to potem mogą być problemy z układme trawiennym ryb, ich kondycją i ogólnie zdrowiem. Dobry by był jakiś wybarwiający, z witaminami i ze spiruliną dla zbrojników.

www.dfa.net.pl

805L

Skocz do: