• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

112l [Azja]

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem nowy na forum i przychodzę tu po rade dotyczącą mojego zbiornika tj. jego obsady. Otóż jest to akwarium o pojemności 112 l. Interesuje mnie biotop Azji. Ułożyłem już sobie taką oto obsadę:
-1x bojownik
-5x sumik szklisty
-2x piskorek
-10x razbora klinowa
Czy taka obsada może być? Czekam na wszelkie sugestie zmian proponowanej przeze mnie obsady i dziękuje za pomoc i wyrozumiałość Smile

Obsada nie zupełnie dobra:
-1x bojownik - powinno być harem 1+2/3
-5x sumik szklisty - trochę za mały zbiornik
-2x piskorek - powinno być x6 szt.
-10x razbora klinowa - powinno być x12-15 szt.

Inne propozycje:
- danio tęczowy/pręgowany x 10 + bocja karłowata x 4/6

- danio tęczowy/pręgowany x 10 + piskorek x 6

- brzanka (mniejsze) x12-15 + piskorek x 6

- prętnik 1+2/3 + razbora x 10-12 + x6 piskorek

- prętnik 1 + 2/3/4 + bocja karłowata x 6

Ok dzięki za pomoc. Danio i brzanki jakoś do mnie nie przemawiają. Ale zmodyfikuję swoją obsadę wg twoich wskazówek.

Co do bojownika możesz spokojnie trzymac tak samo jednego jak i harem.Jeśli nie chcesz haremu spokojnie możesz trzymac jednego.
Jeśli będziesz miał harem to po prostu będzie miał więcej zajęciaWink.
Razbor dałbym do 20 sztuk,a piskorka 6 sztuk.Sumik ok.
Koniecznie dodaj razbor, przy większych sumikach będą ładnie pływały w ławicySmile.

oluś napisał(a):Sumik ok.
Co Ok czy Ty jesteś tak ciężko kapujący ?? Czytałeś wymagania co do sumika szklistego ? dorasta do 10 cm i jest ryba stadną, a Ty koledze proponujesz i piszesz, że OK. Chyba Ethnix wcześniej napisał, że nie może być

"...Nigdy Nie Jest Tak Źle,...By Nie Mogło Być Gorzej..."

Piszę poprawnie po polsku.

-gg: 4417762

- 100 litrów (ryby Ameryki Płd.): http://www.akwaswiat.net/-100-l-ogolne-t-14088.html

Krolik85 napisał(a):
Co Ok czy Ty jesteś tak ciężko kapujący ?? Czytałeś wymagania co do sumika szklistego ? dorasta do 10 cm i jest ryba stadną, a Ty koledze proponujesz i piszesz, że OK. Chyba Ethnix wcześniej napisał, że nie może być

kolego sumik jak najbardziej ok to że ethnix tak napisał to nie znaczy ze on wszystko wie, oczywiste że im większy zbiornik tym rybom lepiej ale patrząc na zachowanie sumika szklistego i jego styl życia 6 osobników w 112l w zupełności wystarczy bowiem jest to rybka mało ruchliwa większą część dni w jednym miejscu "przestoi" to nie tak danio że muszą zasuwać na okrągło.

i proszę abyś miał własne zdanie a nie powtarzał lub całkowicie ślepo wierzył temu co napisze gość który ma duży staż na forum lub ma duzo "gwiazdek"

justfilied233 napisał(a):
Krolik85 napisał(a):[quote=oluś]
Sumik ok.

Raczej wiem co piszę,a justfilied233 również ma rację w 100%.

Krolik85 napisał(a):

kolego sumik jak najbardziej ok to że ethnix tak napisał to nie znaczy ze on wszystko wie, oczywiste że im większy zbiornik tym rybom lepiej ale patrząc na zachowanie sumika szklistego i jego styl życia 6 osobników w 112l w zupełności wystarczy bowiem jest to rybka mało ruchliwa większą część dni w jednym miejscu "przestoi" to nie tak danio że muszą zasuwać na okrągło.

i proszę abyś miał własne zdanie a nie powtarzał lub całkowicie ślepo wierzył temu co napisze gość który ma duży staż na forum lub ma duzo "gwiazdek"

oluś napisał(a):
Krolik85 napisał(a):[quote=oluś]
Sumik ok.

Raczej wiem co piszę,a justfilied233 również ma rację w 100%.

Oboje piszecie wierutne bzdury, żadnej stadnej ryby dorastającej do nawet 15cm (jednak rzadko) (12 cm standard) nie trzyma się w 100l akwarium. Zrobisz oczywiście jak chcesz, najczęściej jest tak że spotkamy się potem w dziale "choroby".
Oluś wg. ciebie justfilied ma rację, ponieważ odpowiada tobie taka racja, ale rób jak chcesz. Każdy kto cokolwiek wie na temat akwarystyki na każdym porządnym forum powie ci, że 100l na stado suma szklistego to za mało. Kolejna sprawa na która Pan justfilied nie raczył zwrócić twojej uwagi jest taka, że zbiornik ma 112l, ale brutto po włożeniu podłoża, aranżacji itp. zostaje z tego nie więcej jak 90l netto.

"[...]90l netto" co również wystarczy na kilka sztuk tych sumików takie jest moje zdanie.

W takim razie jest to mylne zdanie jak mówiłem nie można trzymać stada ryb (obojętnie jakich), które dorastają spokojnie do 10-12 cm (w porywach do 15 cm) w zbiorniku 100l, który ma 80 cm długości, tak na zdrowy rozum, przecież nawet pomijając ich wymagania to nie będzie nawet dobrze wyglądać. To samo usłyszysz od każdego na każdym forum.

Skocz do: