• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Propozycja na 110 l

Domyśleni byłyby:

>5 molinezji black molly
ok. 4 kosiarek

3 karaski
1 złota

Rybki pochyłe są do negociacji, te bendą dopiero dokupione, czekam na propozycje..\

Proponuje
5 molinezji
10 neonów czerwonych
4 kiryski albo 4 otoski

ja bym proponował 4 mieczyki 10neonów innesa 5kirysków i 4 otosków

Chcesz pogadać o akwarium pisz gg: 13378804!

- na pewno do 100l nie nadają się Mieczyków, są zdecydowanie za duże
- kosiarki podobnie
- Molinezje także (chyba, że "na upartego")
- karasie i złota (rozumiem, ze welon) ryby zimnolubne, duże posiadające bardzo szybka przemianę materii (bardzo brudzące) w ilościach w jakich chcesz trzymać wymagające dużo większego zbiornika

Także nic z tego co napisałeś nie nadaje się do twojego akwarium.

Moje propozycje:

- Ławica do wyboru:
x20/25 Neon inessa
x15/20 Neon czerwony
x15/20 Neon czarny
x15/20 Bystrzyk Amandy lub Ozdobny
x15/20 Drobnoustek Obrzeżony
x15/20 Razbora Hengela
x15/20 Razbora Espei
x15/20 Zwinnik Jarzeniec
x12/15 Tetra cesarska
x12/15 Tetra czarna

- Na dno (do wyboru)
x 8/10 Kirysek
x 6/8 Otosek
lub w połączeniu 6/8 Kirysek i 5/6 Otosek

Większa rybka dla kontrastu (do wyboru)
- Parka Pielęgniczki Ramireza
- harem 1+2 Pielęgniczka Kakadu (lub haremik/para innej mniejszej pielęgniczki)
- harem Bojownik 1+2 do wyboru
- harem 1+2/3 Prętnik karłowaty lub Prętnik trójbarwny

Kosiarek kilka chociaz musi być bo popadały i została jedna, tak samo molinezje a oddac nie mam ich serca. I złota nie welon, welon zdechł w wakacje, karaśki niedłyugo idą na pewną smierć bo tata zabiera je na żywca (niestety)

Wyraziłem swoją opinię co do właściwej obsady twojego zbiornika. Dlaczego łączyłeś ryby zimnolubne (karaś, welon)z tropikalnymi? Skąd ten pomysł? Radzę poważnie zacząć czytać na temat akwarystyki i gatunków ryb, które chcesz trzymać oraz ich wymagań. Ponieważ twoja dotychczasowa obsada to... no comment.
Nie masz serca oddać ryb, a męczyć je to już masz?

Z tego co widze to się nie męczą, bez grzałki temp. ciągle sie trzyma 25C i rybki sie już jakby zaprzyjażniły, karasie z Rudą się już koleguja, a molinezja i kosiarka plus dwie stynki (też popadały, maj poniżej 4 cm), zrobiły sobie stadko. No i tak jak sie trzymają jedne po lewej stronie drugie po prawej to se zrobiły tetetorium i sie go trzymają. A miejsca dużo bo roslin to tam nie ma zabardzo ( taa, prawie tanganika)

złotko napisał(a):Z tego co widze to się nie męczą,

no prosze umiesz rozmawiać z rybami czy jesteś prorokiem Big Grin jak tak to przyjedź zapytasz moich czy im dobrze Tongue

złotko napisał(a):Z tego co widze to się nie męczą, bez grzałki temp. ciągle sie trzyma 25C i rybki sie już jakby zaprzyjażniły, karasie z Rudą się już koleguja, a molinezja i kosiarka plus dwie stynki (też popadały, maj poniżej 4 cm), zrobiły sobie stadko.
Ryby ci padają, a ty opowiadasz takie bzdury, że im dobrze i że się kolegują. Szok. Mieszasz ryby zimnolubne z tropikalnymi i ryby, które wymagają zupełnie odmiennych parametrów wody. Radziłbym sięgnąć głęboko w lekturę na temat ryb, które hodujesz/chcesz hodować i ich wymagań.

Koniec tych kłutni! Zimolubne pisałam że "uciekają". To jaka jest ostateczna propozycja obsady?

Skocz do: