• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bardzo dziwna sytuacja z GUPIKAMI

Witam, mam bardzo winy problem i prosilbym o pomoc. Sytuacja jest troche skomplikowana, ale postaram sie jasno wszystko wyjaśnić.

Miałem w akwarium 8 gupików (4 samce i 4 samice), 2 fantomy czerwone i 2 tetry. Niestety na weekend wyjechałem z domu (w piątek wieczorem oczywiście dając rybom jeść). Po powrocie w niedzielę wieczorem zobaczyłem, że 2 samce gupików leżą do góry brzuchem na dnie (były jakby sklejone ze sobą - przypadek zdechnięcia z głodu raczej mało prawdopodobny). Czy jest możliwe, że z uwagi na brak karmienia w sobotę, fantomy albo tetry mogły zaatakować gupiki?

Teraz gupiki jakoś dziwnie trzymają się razem w rogu akwarium a fantomy i tetry spokojnie pływają po akwarium. Jestem początkującym akwarystą i nie mam pojęcia czy tak właśnie mogło się stać. W każdym bądź razie pan w zoologicznym powiedział mi, że te ryby bez problemu mogą być razem.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam

moim zdaniem to jakies problemy z jakoscia wody ryby zle sie czuja wiec siedza w rogu podaj wiecej danych na temat swojego akwarium litraz filtracja moze foto jakies tak na marginesie watpie zeby tetry zaatakowaaly gupiki

zapraszam wszystkich miłośników ziemiojadów http://www.geophagus.ugu.pl
w razie jakichkolwiek pytań GG 2580613

hmm okolo 30L. Ale ryby wczesniej dobrze zyly ze soba, woda byla wymienia ponad tydzien temu i ryby funkcjonowaly caly czas normalnie. Mozliwe ze te 2 samce zdechly z glodu? ( 1 dzien bez jedzenia). No i zastanawia mnie to czemu teraz one sa takie dziwne... nie wiem....

- ryby na pewno nie zdechły ci z głodu
- pewne jest, że masz źle dobraną obsadę ryb, bardzo źle
- akwarium 30l w zasadzie nie nadaje się na żadną z ych ryb, może na 4 szt gupika na upartego i to same samce, chociaż nie umieściłbym nigdy tam żadnych ryb po za 1 sz.t Bojownika

Czy filtracja chodziła (chodzi) cały czas? Nawet kiedy wyjechałeś na weekend? Jaką posiadasz filtrację?

Skocz do: