• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rybia przeprowadzka

Jak w temacie Wink. Mam dwa akwaria, 96L obecnie zasiedlone przez 2 kiryski, zbrojnika i 2 amanki (wszystko tymczasowo, reszta obsady dojdzie po przygotowaniu większego akwa) oraz 60L. Zamierzam przenieść rybki i roślinki z 96 do 60, na czas 'ogarniania' 96, tzn dopóki nie przyjdzie do niego podłoże i roślinki. Sprawa ma się następująco:

60L zostało niedawno kupione, do jego wypełnienia użyłem ~40l wody z drugiego akwa i odstanej kranówki. Tymczasowo pracuje na mocniejszym, niedojrzałym filtrze. Psikus w tym, że podłoże to AquaSubstrate 2, tzn przez 2dni woda była mętniejsza niż jakiekolwiek czarne wody Tongue, aktualnie jest czysciutka. Zamierzam przenieść zasiedlony filtr z 96 do 60tki, razem z rybkami i roślinami. No i co do tego mam parę pytań:
Akwa stoi 3ci dzień, parametry wody ma w normie. Czy mogę już przenosić rybki, i przede wszystkim krewetki bez żadnej szkody dla ich zdrowia? Jak to będzie w przyszłości z odmulaniem dna z dosyć lekkim granulatem?

Pozdrawiam.

Możesz przenosić rybki, o ile ponad 3/4 wody stanowi dojrzała woda i tak jak mówisz będzie pracował filtr z już działającego baniaka. Dla pewności możesz przez pierwszy tydzień lać nitrivec.
Co do odmulania dna to zależy czy granulat masz na całej powierzchni czy ino przy roślinach, i czy jest on sporo mniejszy od żwirku w akwa?

Dzieki Smile
Co do granulatu, jest on na całej powierzchni akwa, innego podłoża tam nie ma, wielkość to od 1 do 5 mm.

To albo taki odmulacz, który nie zassie granulatu, albo odmulanie metoda wstrząsania granulatu i zasysanie brudu, który się będzie unosił w wodzie Smile

Taki który nie zassie granulatu, czyli jaki? Mam rozumieć że sprawa ma się tak samo do drobnego piasku kwarcowego?

Narybek napisał(a):Taki który nie zassie granulatu, czyli jaki? Mam rozumieć że sprawa ma się tak samo do drobnego piasku kwarcowego?

Chyba chodzi o odmulacz pod napowietrzacz.

Pozdrawiam
Rafał

Faktycznie. Smile Weź wyślij link do odmulacza, który masz na myśli. Bo istnieją 2 typy, których metoda odmulania jest znacząco inna Smile

Chodziło mi oto:
http://www.belio.pl/galerie/a/adori-odmulacz_5190.jpg

Mam to, na spróbowanie kupiłem. Odmulam tym w małym akwarium z krewetkami, ale w większym nie ma sensu, lepiej przy podmiance wciągnąć bród wężem.

Pozdrawiam
Rafał

Hmm, ten mój odmulacz to zwykły wężyk z odmulaczem w kształcie walca na końcu. Nie ma żadnych woreczków na odpady czy cuś.

Skocz do: