• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gupiki ocierają się o przedmioty, brak innych objawów.

witam.

zakupilem ostatnio pare rybek do swojego akwa- 4 gupiki (2 samce i 2 samice), 4 otoski oraz 4 krewetki amano.
po jakims czasie zauwazylem ze jedna z samic gupika co jakis czas ociera sie o rosliny, korzenie.
zadnych widocznych zmian skornych jak narazie nie widac.

moje pytanie brzmi czy warto jest zakupic i dodac profilaktycznie takie preparaty jak; sera ectopur oraz sera mycopure???? czy nie zaszkodzi to moim krewetkom???

INFORMACJE OGOLNE O AKWARIUM:
1. akwarium 200l profilowane o wym.: 100x40x50
2. oswietlenie T8 2x30W (tyl; 1xphilips aquarelle 10000K, przod 1xphilips master 6500K daylight), w planach dolozenie 1xT8 30W 1xphilips master 6500K daylight
3. filtracja zewnetrzana: fluval 204 700l/h oraz tetra tec ex700 700l/h.
4. podloze; specjalnie dla roslin filtus 15kg, ok 12kg zwiru rzecznego drobnego i grubszego.
5. nawozenie; tylko potas przy starcie. na starcie rowniez bakterie nitryfikacyjne.
6. ozdoby; skamieniale drewno, korzenie, kamienie.
7. flora; anubiasy, kabomby, kryptokoryny, zabienice (planowany dalszy zakup roslin).
8. fauna; 4 gupiki, 4 otoski, 4 krewetki amano, ampularie .
9. ogrzewanie; 200W tetra tec (25C).

pozdrawiam.

Nazywaj temat poprawnie

Odizoluj resztę rybek, lub tylko chore odizoluj do innego akwa. Zrób kąpiel w jakimś preparacie odkażającym.

Nie lubię kul, do kuli włóż sobie suszone
płatki róż albo cukierki! Staż 8 lat :)
Służę pomocą!:P
Piszę poprawnie po polsku.

Linki z niepotrzebnymi tematami lub powtarzającymi się, wysyłajcie na PW do moderatorów!! Ułatwicie moderatorom pracę a przy tym pomożecie utrzymać porządek na forum!

Hmm mój gupik też sie tak ociera nic nie widać poczekaj na objawy ale odseparuj ryby(nie wlewaj chemi) podnieś tylko temperaturę w obu zbiornikach

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

bercia a dlugo Twoj gupiczek tak sie ociera?? uzywalas jakis preparatow?? gdyby dlugo to pewnie wyszly by jakies widoczne objawy choroby moim zdaniem hmm...

Właśie nic nie ma tylko sie drapie co jakiś czas, uzywamy tylko nawozu PG Classic

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

a dlugo sie tak drapie??? tzn chodzi mi od kiedy zauwazylas ze tak sie zachowuje

Od dawna w sumie od poczatku co u nas jest(przeżyły miały być pokarmem dla skalarow)

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

a warto dodac pare kropelek jakiegos preparatu w celach zapobiegawczych np sera costapure, mycopure, ectopure???
oczywiscie tylko jeden z nich, ale ktory jezeli juz i taki zeby krewetek mi nie wytepil???

podwyższ temperaturę, nie podawaj leków nie znając choroby

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

temperatura podwyzszona do ok 28 stopni. bede obserwowal cala populacje rybek. mam nadzieje ze ani gupikom ani otoskom taka zmiana temperatury nie zaszkodzi.

prosze o nie zamykanie tematu bo bede relacjonowal na biezaco Wink

Skocz do: