1
Mam akwarium od roku 30l i od 2 tygodni kiedy odmulam dno przeokropnie śmierdzi taką zgnilizną. Woda już po ustaniu nie śmierdzi, tylko podczas gdy poruszę żwirek to cuchnie. Co mam zrobić bo ten zapach jest okropny???
Roślinki co dziwne mają się świetnie, wręcz genialnie, helenki się mnożą, rybki też nie narzekają.
Ph 7,5 i Gk 7. Reszty parametrów nie znam.
15
Ph jest może zawysoki o 0,5 stopnia ale to raczej nic. Podaj obsade, co masz w akwarium i litraż.
33
Musisz mieć strefy beztlenowe i wytworzył się siarkowodór.
Jakie masz podłoże i jak często oraz czy zagnębiałeś wcześniej odmulacz w podłożu ?
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
15
Albo po prostu leży gdzies zdechła rybka, powiedz coś więcej t będzie łatwiej.
1
Zdechłych ryb nie mam.
Obsada:
20 krewetek redek
3 neonki
i helenki (miałam 3 ale się rozmnożyły)
świderki
2 otoski
Odmulałam ale tylko tam gdzie roślinek nie było, ale fakt większość powierzchni zajmują roślinki to tam nie zagłębiam odmulacza.
A rok temu wkładałam w położe kulki glinowe jbl. Mam żwirek 3- 5mm.
15
Sprawdz czy niegnija korzenie roślin
1
Nie, bo część roślinek przesadziłam do większego akwarium i korzenie raczej dobre były. Ale przyznaję tył akwarium jest bardzo mocno zarośnięty i tam faktycznie bardzo bardzo bardzo rzadko odmulam.
A o co chodzi z tym siarkowodorem i strefami bez tlenowymi??
44
No chodzi o to, że w dnie mogą tworzyć się strefy beztlenowe, czyli tam, gdzie nie ma cyrkulacji wody i jest duży niedobór tlenu. W takich miejscach podczas procesów gnilnych wytwarza się gaz siarkowodorowy(H2Sg), który ma sapach zgniłych jaj. Podczas kontaktu z wodą rozpuszcza się w niej i tworzy się kwas siarkowodorowy(H2Saq), który pachnie tak samo.