• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gurami dwuplamiste-zmiana koloru

Samiec gurami dwuplamistego w ciągu ostatnich kilku godzin zmienił kolor na dosłownie czarny.Samiczki są normalnie ubarwione.Odkąd go obserwuje to siedzi tylko w rogu akwa gdzie zebrała się wgłębka wodna,ale żadnego gniazda tam nie widzę.Nie ma piany,nie ma bąbelków.Od czasu do czasu podpłynie tam samica(zawsze ta sama),ale samiec ją odgania.Po akwarium też tak rozgania te samice.Dobrze że mam 4 samice i samca,jak by było 1+2 to by pewnie zamęczył.

Czy to są jakieś zaloty?Będzie budować gniazdo?Samiec i samice mają po 7-8cm.

Mi prętniki budowały gniazdo z samych strzępków roślin więc może być tak samo u Ciebie.
Zrób mu najlepiej zdjęcie i podaj litraż, obsadę, wodę itd.

Nie mam teraz aparatu,a telefonem za dużo nie widać.

135l akwarium
obsada:
1+4 gurami dwuplamiste
3 bocje pręgowane
5 kirysków spiżowych(w piątek wymiana na 2 bocje pręgowane)
18 razbor klinowych
bojek
3 kosiarki
były jeszcze 2 otoski ale nie widziałem ich już kilka dni

Docelowa obsada:
1+4 gurami dwuplamste
5-6 bocji pręgowanych
25 razbor klinowych
5 kosiarek

(akwa 200l się kupi na święta)

Parametrów wody nigdy nie mierzyłem

Co jeszcze podać?

Już mam pewność że buduje gniazdo,gdybym miał ten aparat bym filmik nakręcił jak buduje gniazdo.nabiera powietrza i wypluwa pianę,już trochę tego narobił.Szybki jest..

Obrócił samice gurami złotego pod gniazdem,ale się ocknęła i szybko odpłynęła.Ale się dzieje,samiec jest taki czarny,samice pobladły.I dla bojka się trochę oberwało za podpłynięcie.

Samca skręca,już chyba z wszystkimi samicami pod gniazdem próbował,samice mają trochę poszarpane pletwy.Zaraz światło się zgasi bo do 22 mam timer ustawiony.

kacperkrzyz napisał(a):Samiec gurami dwuplamistego w ciągu ostatnich kilku godzin zmienił kolor na dosłownie czarny.Samiczki są normalnie ubarwione.Odkąd go obserwuje to siedzi tylko w rogu akwa gdzie zebrała się wgłębka wodna,ale żadnego gniazda tam nie widzę.Nie ma piany,nie ma bąbelków.Od czasu do czasu podpłynie tam samica(zawsze ta sama),ale samiec ją odgania.Po akwarium też tak rozgania te samice.Dobrze że mam 4 samice i samca,jak by było 1+2 to by pewnie zamęczył.

Czy to są jakieś zaloty?Będzie budować gniazdo?Samiec i samice mają po 7-8cm.
One zmieniają kolor w stresie lub jakimkolwiek pobudzeniu. Ja jak miałem gurami to z chęcią bym widział ten kolor u samca na stałe Smile Szczególnie pięknie wygląda w nocy jak się oświetli halogenem akwarium przy zgaszonym oświetleniu dziennym

Skocz do: