• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Czy szkodliwy jest muł z podłoża przy wyjmowaniu roślin i czy led noce przeszkadza ?
Question 

Witam, przy zakładaniu akwarium posadziłem roślinę cebulową, ale teraz troszkę zbytnio się rozrosła i nie pasuje do miejsca w którym rośnie pod piaskiem mam podłoże activ, jak wyjmę tą roślinę to pewno tego mułu wpadnie do wody ? czy on jest aż, tak niedobry czy nic wielkiego się nie stanie?

i tak z innej beczki czy nocne lekkie podświetlenie akwarium na czerwono ledami będzie przeszkadzało rybom ?

Każdy post w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu

Zanim zabierzesz się za przesadzenie użyj odmulacza, jeżeli wcześniej nie odmulałeś dna to trochę czasu Ci zajmie. Ten muł jak to nazwałeś (odchody ryb, resztki roślin itp.) są już przecież w akwarium, czemu wiec nagle miałby szkodzić jak je przemieszasz.
Powinieneś odmulać akwarium przy każdej podmianie.

Co do ledów to czy Tobie jak śpisz w pokoju świeci się światło ? Ryby też muszą odpocząć.
Jestem przeciwna wszelkim nocnym oświetleniom.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

nie chodzi o muł z dna, tylko z substratu pod żwirkiem i pisakiem .

Co to za substrat ?

Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

aquabasis JBL'a

No raczej jest nieszkodliwy skoro jest przeznaczony do akwarium,co najwyżej zacznie uwalniać pierwiastki bezpośrednio do wody i chwilowo możesz mieć glony ale to raczej mało prawdopodobne.Obsyp cebulę żwirem i wyjmując cebulę zasypuj dołek.Syf z wody wyłapie filtr.

Mam to samo podłoże.... przesadzałem rośliny wiele razy. Nie jest on szkodliwy.

a ok. bo się bałem może że za bardzo mi zabrudzi wodę.

Wodę troszkę zabrudzi ale to opadnie , filtr wyłapie.

Wodę zabrudzi, jak poruszysz to rudą chmurą w wodzie masz gwarantowaną.
Żeby przyspieszyć wyłapywanie zanieczyszczeń możesz dać watę filtracyjną do filtra.

Pisz poprawnie !

Skocz do: