• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

problemy ze świeżym akwa

Witam.
Jakiś miesiac temu założyłem swoje pierwsze akwa w życiu ( oczywiscie mnóstwo błędów)
gdzy moje akwarium nadawało sie juz do wpuszczenia rybek to wybrałem sie na zakupy Smile

moja obsada:

10 neonków
8 gupików
4 molinezje
2 mieczyki
2 glonojady
6 skalarków
2 gurami całujące
4 danio

Teraz pierwsze pytanie czy to nie za duzo na 112 l ??

dobra teraz do konkretów wszystko było ok do przedwczoraj, jedna z pań gupików maiła dziwnie zarośniete oko na biało ( wczesniej tego nie było bo czesto je obserwuje ) udałem sie do sklepu i dostałem sól akwarystyczna i srodek o nazwie zoosept-s . Gupikowa zaczyna juz lepiej wygladac, ale pojawił sie nowy problem moje neonki maja jakies dziwne białe kropeczki na ciel ( podejrzewam ze to ospa, podniosłem temperature z 26 stopni do 29 ) jedno z gurami tez to podłapało. jestem w trakcie stosowania leku zoosept-s i nie wiem czy jak teraz dodam kolejne lekarstwo to nie zrobie bomby chemicznej moim rybką.
Mam jeszcze jeden problem ze stezeniem no2 i no3 jest w górnych granicach mojego testu.
Podmieniam wode co tydzien jakies 40 litów i odmulam dno.
rybki karmie czesto ale w nie duzych ilosciach tak zeby zjadły wszystko w krótkim czasie.
Bardzo prosze o pomoc bo nie chce zeby sie biedne meczyły przez moje błedy

Obsada do korekty, ale o tym później.
Cytat:gdzy moje akwarium nadawało sie juz do wpuszczenai rybek
A dokładnie po jakim czasie od założenia zbiornika zostały wpuszczone ryby?
Zarybiałeś stopniowo, czy wpuściłeś wszystko naraz?
Cytat:Mam jeszcze jeden problem ze stezeniem no2 i no3 jest w górnych granicach mojego testu
Jakie konkretnie wartości wskazuje test i jakie to testy (kropelkowe, paskowy, jaka firma).
Jaki filtr pracuje w tym akwarium?
Czy są żywe rośliny?

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

po1 masz strasznie dużo rybek na takie akwarium! połowa do oddania ze skalarami i "glonojadem" na czele....

druga sprawa- jeżeli masz ospę u jakiejś rybki to zrób jej kwarantannę i tam niech się "moczy" w odpowiednim stężeniu środka a do ogólnego akwarium wlewasz ale już w ciut mniejszym stężeniu. I ten lek co masz to za mało. Idź do akwarystycznego niech Ci dadzą specyfik na ospę rybią

jeżeli chodzi o No2 i NO3 to ja miałam taki sam problem-codziennie podmieniałam wodę jakieś 15-20%(odstaną wodą) i po tygodniu widać już było wyraźne efekty. Ale musisz znaleźć przyczynę-a u Ciebie to zapewne przerybienie i mało roślin-jakie masz rośliny?

no i już dziś zacznij szukac domu dla rybek, które koniecznie muszisz oddac

Ryby wpusciłem po dwóch tygodniach i stopniowo dokupywałem ( w czwartek przywiozłem ostatnie sztuki danio) test wody jest paskowy JBL ( no3 100 mg/l no2 5 ml/l).
Filtr jest aqłatela 500 bez zbiorniaczka na cerami ke ale juz jutro bede miał czekam na kuriera. Rosliny zywe ( nie uznaje sztucznych roślin) a co do zaraz onych rybek to głupiki wszystkie wykkazuja oznaki ospy i jedna gurami.
teraz pytanie jeszcze odnosnie do mojej obsady ile i jaich rybek sie pozbyc ( znaczy oddac) ??
gośc z kakadu niby taki fachowiec a chodziło o kase PALANT!!!

10 neonków +10
8 gupików - zostawić same samce
4 molinezje -4
2 mieczyki -2
2 glonojady -1
6 skalarków -6
2 gurami całujące -2
4 danio -4

Legenda:
+ dodać
- oddać

dokupić
- np.1+2/3 Prętnik karłowaty
- x8 Kirysek
- parka/harem jakiejś małej pielęgniczki Ramireza/Kakadu itp.

10 neonków +10
8 gupików - zostawić same samce
4 molinezje -4
2 mieczyki -2
2 glonojady -1
6 skalarków -6
2 gurami całujące -2
4 danio -4

Legenda:
+ dodać
- oddać

dokupić
- np.1+2/3 Prętnik karłowaty
- x8 Kirysek
- parka/harem jakiejś małej pielęgniczki Ramireza/Kakadu itp.

Ryby oddać jak najszybciej. Nie dokupuj nic dopóki przez okres ok 2-3 tygodni nie będą się utrzymywać stale właściwe parametry wody.(NO3-ok.10, NO2=0). Podmień teraz ok 50% wody w akwarium, za dwa dni ok 30% i znów ok 30% tylko oddaj czym prędzej ryby. Swoją drogą to trudno będzie ci oddać chore ryby do tego zatrucie NO3,NO2 nie sądzę, żeby wiele z nich przetrwało.

Skocz do: