1
Załozyłam małe akwarium 25l. Jest filtr, kostka napowietrzająca, deszczownica, rośliny. W akwarium było gurami, 2 gubiki i jeszcze dwi małe rybki i glonojad. Przez 1,5 tygodnia wszystko było ok. 4 dni temu zauważyłam, że rybki mają biały nalot, takie pęcherzyki. Natychmiast kupiłam sera costapur. Temperatura była 24st. Następnego dnia kupiłam grzałkę. Temperatura podniosła się do 28 st. Wydawało mi się że zaczyna z nich schodzić ten nalot ale niestety myliłam się. Po 2 dniach zdechło te dwie małe rybki, następnego dnia zdechło gurami, glonojad i jeden gubik. Teraz został tylko jeden gubik. Sądzę, że jutro już nawet tego nie będzie. Poradźcie jak odkazić akwarium. Chce wyrzucić wszystkie rośliny, żwirek kamienie i ozdoby wygotować, nalać wody aby odstała się przez tydzień. Utrzymać temperaturę i napowietrzanie. Czy to wystarczy aby nowe ryby przetrwały?
Temat został wydzielony z innego jako OT
Nazwa została poprawiona
Kejdi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.11.2009, 22:31 {2} przez
Kejdi.)
15
- po pierwsze zanim coś zrobisz, przeczytaj o podstawach akwarystyki, bo nie masz na ten temat zielonego pojęcia
- żadna z ryb, które posiadasz nie nadaje się do takiego akwarium, w ogóle żadna ryba się nie nadaje do akwarium 25l, to jest właśnie przyczyna choroby i zgonów ryb
- pozbądź się ryb, jedyne co nadaje się do twojego zbiornika to krewetki lub Bojownik to wszystko
- czy to takie trudne, żeby dowiedzieć się czegokolwiek na temat ryb, które chcesz mieć?
- gurami - trzyma się w haremach akwarium min, 200l
- 2 gubiki - nie GUBIKI tylko "GUPIKI", akwarium min 50l
- i jeszcze dwie małe rybki - kto przy zdrowych zmysłach kupuje ryby, których nazw nawet nie zna? skąd wiesz jakiego zbiornika potrzebują? jakie są ich preferencje pokarmowe? jak dobrać obsadę do nich, w jakim biotopie żyją?
- i glonojad - nie ma takiej ryby jak "glonojad" są zbrojniki najmniejszy potrzebuje akwarium 100l, chyba że mówimy o popularnym Otosku (choć wątpię) stadko wymaga min. 60-70l
Także dla ryb nie potrzeba lekarstw tylko odpowiedzialnego właściciela, który zna przynajmniej podstawy tego hobby