Kupno ramirez do obecnej obsady 100 litrów.

hej kupilam dzis dwie ramirezki,sa boskie a facet w sklepie twierdzi ze obsade mam idealna ale jakos mi zalatuje checia sprzedazy wiec prosze o wypowiedz kogos kto sie na tym zna lepiej ja niezadlugi mam akwa,wiec mam:dwa gurami,1biala moli,1 samiec bojownika,4 neonki,dwa welony(wiem ze sa zimnowodne ale te mam juz dosc dlugo i jest im dobrze) 1glonojad syjamski,1 sum szklisty(niebawem dokupie 4) i maly wegorzyk a dzis dwie ramirezki,wiec czy bedzie ok? akwa ma 100l

Załączone pliki Miniatury

Przerybione nie jest ale obsada według mnie jest do bani,źle dobrana.Pomieszanie biotopów to mało powiedziane.Mały węgorzyk podrośnie dość szybko a wtedy będzie polował na wszystko co mu się do pyska zmieści,przy tej rybie zapomnij o młodych.Ryby nawet dobrze ikry nie złożą a już będzie pożarta.

bajabongo76 napisał(a):hej kupilam dzis dwie ramirezki,sa boskie a facet w sklepie twierdzi ze obsade mam idealna ale jakos mi zalatuje checia sprzedazy wiec prosze o wypowiedz kogos kto sie na tym zna lepiej ja niezadlugi mam akwa,wiec mam:dwa gurami,1biala moli,1 samiec bojownika,4 neonki,dwa welony(wiem ze sa zimnowodne ale te mam juz dosc dlugo i jest im dobrze) 1glonojad syjamski,1 sum szklisty(niebawem dokupie 4) i maly wegorzyk a dzis dwie ramirezki,wiec czy bedzie ok? akwa ma 100l

Nie będę wszystkiego opisywał. Powiem tak obsada jest tragiczna, fatalna, zła, bez sensu zupełnie. Nie te ryby, nie te układy, różne wymagania co do wody.Większość nie do tego zbiornika. Szkoda, że jeszcze z 50 gatunków tam nie wcinąłeś.
Po co kupujesz ryby o których nic nie wiesz. Poszukaj informacji o poszczególnych gatunkach. Jakich układów wymagają, jakiego zbiornika i jakich parametrów wody itp.

zle sie wyrazilam o wegorzu,to w sumie nie wiem co to jest ale dodam foto tego skurczy,byka choc pewnie niewyrazne bo bardzo sie wije ,on ma takie wasiki wkolo pyszczka chyba z 6 albo 8;D,dodam tez ogolne foto cla oceny caloksztaltu

Załączone pliki Miniatury

ethnix napisał(a):
bajabongo76 napisał(a):hej kupilam dzis dwie ramirezki,sa boskie a facet w sklepie twierdzi ze obsade mam idealna ale jakos mi zalatuje checia sprzedazy wiec prosze o wypowiedz kogos kto sie na tym zna lepiej ja niezadlugi mam akwa,wiec mam:dwa gurami,1biala moli,1 samiec bojownika,4 neonki,dwa welony(wiem ze sa zimnowodne ale te mam juz dosc dlugo i jest im dobrze) 1glonojad syjamski,1 sum szklisty(niebawem dokupie 4) i maly wegorzyk a dzis dwie ramirezki,wiec czy bedzie ok? akwa ma 100l

Nie będę wszystkiego opisywał. Powiem tak obsada jest tragiczna, fatalna, zła, bez sensu zupełnie. Nie te ryby, nie te układy, różne wymagania co do wody.Większość nie do tego zbiornika. Szkoda, że jeszcze z 50 gatunków tam nie wcinąłeś.
Po co kupujesz ryby o których nic nie wiesz. Poszukaj informacji o poszczególnych gatunkach. Jakich układów wymagają, jakiego zbiornika i jakich parametrów wody itp.

ethnix to moze jescze dodaj co jest tak bardzo zle? ja tylko prosze o rade a nie o nerwy pozatym nie jestem on tylko onaSad

Cytat:dwa gurami,
Trzyma się je w haremach i akwa 100 litrów to dla nich minimum.
Cytat:1biala moli,
Trzyma się je w haremach.
Cytat:1 samiec bojownika,
Można okupić mu towarzystwa o ile znasz płeć.
Cytat:4 neonki,
Trzyma się je w stadach powyżej 10 osobników("ławica")
Cytat:dwa welony(wiem ze sa zimnowodne ale te mam juz dosc dlugo i jest im dobrze)
Nie jest to ryba do akwarium tropikalnego....
Powiedziały Ci że jest im dobrze? Wink
Cytat:1glonojad syjamski,
Ok tylko nie powięszaj grupy, bo dorosłe potrafią przejawiać agresję.
Cytat:1 sum szklisty (niebawem dokupie 4)
Nie dokupuj sumów.Są dość delikatne i potrzebują dużo miejsca do pływania Wybierz jeden z powyższych haremów.
Cytat:i maly wegorzyk
Nie pasuje do Twojego akwarium chociażby dlatego że masz gruby i ostry żwirek.
Propozycja obsady:
Harem bojownika lub harem molinezji, mieszając lekko obsadę nie stało by się nic, jakbyś miał tą parę ramirez ale ze względu na "agresję" bojka tylko z molinezjami.
20-30 Neon Inessa
Pomyśl nad wymianą żwiru na drobny lub nawet piasek kwarcowy wtedy też kup rybki denne - kiryski 6

Wywal szklane kulki i plastikową rafę, kamienie z prawej też przytłaczają...
Wsadź kila fajnych korzeni i koniecznie posadź więcej żywych roślin: http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-r...-8391.html

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

bajabongo76 napisał(a):ethnix to moze jescze dodaj co jest tak bardzo zle? ja tylko prosze o rade a nie o nerwy pozatym nie jestem on tylko onaSad

Bo widzisz. Tą sytuację można by porównać do takiej:

Do warsztatu podjeżdża ktoś z samochodem na benzynę i mówi do mechanika: Co się stało, że moje auto coś nie tak chodzi? Leję mu olej napędowy do baku, bo jest tańszy a to też paliwo. Zmieniam olej w silniku co 50 tys. km, bo po co częściej skoro jeszcze nie jest gęsty. A opony mam od nowości bo jak są zupełnie łyse to tak ładnie się świecą w słońcu. Poza tym te druciki, które z nich wystają dają autu taki zawadiacki wygląd. Itp.

Widzisz, tu co chwilę pojawiają się osoby, które założyły akwarium mając o tym pojęcie co najwyżej mierne. I próbują ratować rybcie i to co jeszcze w baniaku zostało. Dlatego nawet taki fachura jak ethnix czasem ma dość tłumaczenia tego samego kilka razy dziennie.

Moje pierwsze w życiu akwa :)
112l - towarzyskie

Skocz do: