• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Oświetlenie - lampka biurkowa

Witam!

Czy mógłbym założyć do akwarium bez pokrywy takowa lampkę?
Czy nie będzie grzać wody?

Zdjęcie:

Pozdrawiam
Rafał

Miałem taką lampke ale nie polecam jej, bo u mnie w akwa była nonstop wysoka temperatura przez tą lampke potem wymieniłem na inną i było ok.

A dałoby coś, jakbym 20cm-30cm od tafli wody była lampka?

Pozdrawiam
Rafał

taka lampa nie nadaje się do oświetlenia akwarium gdyż na pewno podwyższy temperaturę w zbiorniku w dzień a w nocy przy wyłączonym świetle temp będzie spadała a taka zmiana temp nie jest wskazana. Postawienie wyżej lampki za dużo nie da

Nie wiem jak przy niższych temp.ale przy 28 st. nie miałem problemów z grzaniem wody. Jednak miałem dużo glonów. Akwarium było małe 10l.

podłączyłem lampkę zobaczę co będzie, na razie jest 23*C

po dwóch godzinach jest 24*C

wczoraj o godzinie 21:30 miałem 25*C

Dziś rano ku mojemu zdziwieniu było 24*C

07.06.2009r

10:00 - 24*C
15:00 - 24*C - włączone światło
20:30 - 26*C

według mnie jest ok, a co wy o tym?

Pozdrawiam
Rafał

To tylko dwa stopnie w ciągu doby.-bez obaw.Oczywiście zależy to też od rybki jej wrażliwości itp.Ale to już dział obsad. Smile
Zostaje jeszcze pytanie co z roślinami i ich potrzebami.

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Myślę, że może być. Daj znać jak z glonami, interesuje mnie czy u mnie glony to przypadek czy też wina barwy światła.

Z ryb na razie nic nie planuje, będą jedynie krewetki red cherry

Rośliny miały w 112l 36w, teraz mają 35w, chyba nic się niestanie.

10:00 - 24*C
15:00 - 24*C - włączone światło
20:30 - 26*C
22:00 - 26*C - wyłączam światło

Uważam że ta lampka zostanie zamocowana w moim akwarium na dobre. Jest jakaś różnica między tą lampką, a świetlówkami?

Pozdrawiam
Rafał

a umiesz zmienić żarówkę w tej lampie na mniejszą? wtedy by się tak nie grzało i byłoby lepiej. Dwa stopnie różnicy to dużo - ja bym się na to nie zdecydował. Nowa żarówka kosztuje grosze wiec jak umiesz ją wymienić to pokombinuj Smile

Skocz do: