06.06.2009, 11:57
Witam Wszystkich
Akwarium ma 112 l istnieje ok 1,5miesiąca
obsada
-14x neon inessa
-2xrozbora klinowa(muszę dołożyć kilka)
-2xmolinezja black molly(też by się przydały ze 2 szt)
-3xkirys spiżowy
-3 mieczyki
-1 krewetka filtrująca
-1 glonojad(chyba tygrysi)
rośliny
-rogatka
-cabomba
-kryptokoryna
-2 rodzaje orzecha jeden to chyba wąskolistny
-reszty jeszcze nie znam ale jestem w trakcie jeśli ktoś poznaje roślinki (którekolwiek z niewymienionych) będę wdzięczny za info
nawożenietym nawozem zaczynałem od 2ml na dobę teraz podaję 4ml i jest ok z CO2 zrezygnowałem
sprzęt
2 filtry wewnętrzne jeden jest do bani znaczy był bo po przeróbkach jest nawet nawet dawał tak silny strumień że akwa wyglądało jak gotujący się krupnik przerobiłem deszczownię i wkład i jest ok.
Drugi z napowietrzaniem niestety nie wydala więc dokładam napowietrzacz przez kostkę lipową
Grzałka 100W z termostatem+termometr elektroniczny
Pokrywa całkowicie zmieniona i przerobiona
-7 otworów wentylacyjnych
-wentylator wtłaczający powietrze i powodujący ruch tafli wody a także regulujący temperaturę (świetlówki grzeją jak pieron)+ dwa małe wentylatorki po bokach wyciągające powietrze
-dołożyłem oprócz standardowych dwóch gniazd na świetlówki jeszcze dwa na oświetlenie dla roślin i sparowałem je tak:1 komplet pod jednym włącznikiem to 1 świetlówka zwykła i jedna dla roślin oraz drugi taki sam co daje możliwość sterowania natężeniem światła
-oświetlenie nocne 5 diod na 12V połączonych równolegle.
Oświetlanie akwarium 11h/dobę
Karmienie 4xdziennie
-rano płatki potem pokarm własnej roboty ale nie mojego pomysłu czyli(kasza manna jajko wątróbka gotowana liść sałaty vibovit)następnie wodzień i na koniec płatki(malutkie porcyjki)
Parametry wody
NO3 pomiędzy 0 a 10mg/l
NO2 0mg/l
GH ok 4
KH pomiędzy 0 a 3
ph ok 7 -7,2
robione paskami więc to nie pewne wyniki ale dają jako taki obraz sytuacji w akwarium
Tak to wygląda w telegraficznym skrócie.Pozdrawiam wszystkich miłośników akwarystyki a szczególnie "maję"
zamieszczam kilka fotek

tak to wyglądało ok 2 tyg temu

Akwarium ma 112 l istnieje ok 1,5miesiąca
obsada
-14x neon inessa
-2xrozbora klinowa(muszę dołożyć kilka)
-2xmolinezja black molly(też by się przydały ze 2 szt)
-3xkirys spiżowy
-3 mieczyki
-1 krewetka filtrująca
-1 glonojad(chyba tygrysi)
rośliny
-rogatka
-cabomba
-kryptokoryna
-2 rodzaje orzecha jeden to chyba wąskolistny
-reszty jeszcze nie znam ale jestem w trakcie jeśli ktoś poznaje roślinki (którekolwiek z niewymienionych) będę wdzięczny za info
nawożenietym nawozem zaczynałem od 2ml na dobę teraz podaję 4ml i jest ok z CO2 zrezygnowałem
sprzęt
2 filtry wewnętrzne jeden jest do bani znaczy był bo po przeróbkach jest nawet nawet dawał tak silny strumień że akwa wyglądało jak gotujący się krupnik przerobiłem deszczownię i wkład i jest ok.
Drugi z napowietrzaniem niestety nie wydala więc dokładam napowietrzacz przez kostkę lipową
Grzałka 100W z termostatem+termometr elektroniczny
Pokrywa całkowicie zmieniona i przerobiona
-7 otworów wentylacyjnych
-wentylator wtłaczający powietrze i powodujący ruch tafli wody a także regulujący temperaturę (świetlówki grzeją jak pieron)+ dwa małe wentylatorki po bokach wyciągające powietrze
-dołożyłem oprócz standardowych dwóch gniazd na świetlówki jeszcze dwa na oświetlenie dla roślin i sparowałem je tak:1 komplet pod jednym włącznikiem to 1 świetlówka zwykła i jedna dla roślin oraz drugi taki sam co daje możliwość sterowania natężeniem światła
-oświetlenie nocne 5 diod na 12V połączonych równolegle.
Oświetlanie akwarium 11h/dobę
Karmienie 4xdziennie
-rano płatki potem pokarm własnej roboty ale nie mojego pomysłu czyli(kasza manna jajko wątróbka gotowana liść sałaty vibovit)następnie wodzień i na koniec płatki(malutkie porcyjki)
Parametry wody
NO3 pomiędzy 0 a 10mg/l
NO2 0mg/l
GH ok 4
KH pomiędzy 0 a 3
ph ok 7 -7,2
robione paskami więc to nie pewne wyniki ale dają jako taki obraz sytuacji w akwarium
Tak to wygląda w telegraficznym skrócie.Pozdrawiam wszystkich miłośników akwarystyki a szczególnie "maję"

zamieszczam kilka fotek

tak to wyglądało ok 2 tyg temu