• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

robaki z wędkarskiego

W sklepach wędkarskich są często najróżniejsze żywe robaki, rozmaite larwy, poczwarki czy dzdzownice.. Czy [oczywiscie dobierając do rozmiarów rybek] można kupować taki żywy pokarm? Czy którychś robaków należy się wystrzegać? Wiążą się z tym jakieś zagrożenia? Mam 4 gurami [ każda ok 6 cm] 12 niewielkich razborek, 2 zbrojniki i 5 kirysów. Wiem że kiryski lubią dżdżownice ale niestety inne rybki nie mają okazji jej spróbować bo opada na dno. Co można zrobić by te robaki trzymały się na powierzchni?
Dziękuję serdecznie za wszystkie wypowiedzi, Pozdrawiam.

Ja moje rybki sporadycznie(około raz na dwa tygodnie) karmie robakami z wędkarskiego.Takimi białymi co się z nich potem muchy robią jak się w terminie nie da.Robaczki mają około 0,5cm.

myślę, ze spokojnie możesz dawać pupilom takie robaki.

Nie daje się białych robaków (larw much) rybą akwariowym. Robaki te są hodowane w różnych paskudztwach (głównie podroby i krew), są bardzo kaloryczne i posiadają twarde szczęki którymi mogą uszkodzić narządy wewnętrzne ryb.

Słyszałam właśnie o obtłuszczeniu wątroby..
Więc nawet sporadycznie [jak kolega wyzej] nie powinno się ich podawać? Dziękuję bardzo za odpowiedzi, a czy poza larwami much należy się jakichś wystrzegać?

Skocz do: