18
gdzie według was sie lepiej mieszka, na wsi czy w mieście, podajcie gdzie wy mieszkacie, jakie są plusy z waszego mieszkania, ja powiem:
lepiej mi się mieszka na wsi ponieważ się ''prościej'' wszystko toczy, dzieciaki nie mażą o najlepszych grach xboxach itp. ale o prostszych żeczach, np rower, motor, biznes itp. , na wsi dzieciaki pracują żeby zrealizować ''cele''... podajcie wasze przykłady, jak sie wychowywaliście itp., dodam że na wsi każdy z każdym sie zna, itp, wszyscy są jakooś ''związani'', jak coś się stanie to idą z pomocą itd. jestem ciekawy jak wy do tego podchodzicie, jak spędzacie wolny czas? ja np. uwielbiam wieczorem pojechać sobie komarem, albo rowerem w polne drogi, lasek, jeziorko, miłą atmosfera, bez kasku wiatr itp , jakie stawiliście sobie cele na wakacje?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.05.2009, 20:35 {2} przez
Adamas1.)
2
Ja wolę wieś. Mieszkałem na wsi ponad 20 lat, teraz mieszkam w mieście, ale cały czas planuje przeprowadzkę do domku na wsi.
11
Ja wole wieś jak coś się dzieje to każdy za kimś idzie murem,nastepnie jest cisza i spokój nie musze chodzić na czyścioszka cały czas jestem brudny oczywiście jak coś robie itp xDD
33
Piszecie o małych wioskach.
W większych wsiach ludzie potrafią sobie skakać do gardeł i niekoniecznie wszyscy się znają.
Modne robią się ostatnio osiedla domków jednorodzinnych.
W takich domach zwykle mieszkają ludzie z blokowiska, którym byle kogut przeszkadza.
Ja mam działkę na wsi. Mieliśmy się tam stawiać, ale atmosfera jest nie do wytrzymania i wystawiłam działkę na sprzedaż.
Mam sąsiadów zza płotu co to im nawet przeszkadza, że drzewa gubią liście w jesieni (pomijając fakt, ze wybudowali dom przy moim lesie).
Przy takich osiedlach wieś się robi zupełnie obca. Niestety nic nie można poradzić jak ludzie dzielą ziemie na kilka małych działek i sprzedają deweloperom :/
Wieś jest fajna, ale jak mieszkają tam odpowiedni ludzie.
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
18
trzciniak to nie te czasy coś ci sie chyba myli teraz sąsiadka zza płotu gotowa by ci byla nóż w plecy wbić. wszyscy sie znają ale jak na kazdej wsi sa takie co lubią ci dupe obrobić nawet nie wiesz kiedy. to były minusy. Zdecydowanie lepiej jest mieszkać na wsi bez żadnego ale, miasto to kompletna porażka szczególnie dzieci młodzież (jak nie mają rodziny na wsi oczywiście) chamstwo gówniarstwo rozpieszczone rozpuszczone nie możesz spokojnie isc ulica bo podejdzie ci grupka gówniarzy i wpierniczy za to że idziesz. Tepić takie s......... nie powiem bo mnie zbanujecie :p .
A jeszcze tak jak ja ma to zyć nie umierać wieś ale tylko 5 km do miasteczka a tam wszystko czego potrzeba biedronka

Pizzeria, różnego rodzaju sklepy i oczywiscie zoologiczny z zaprzyjaźnionym sprzedawcą i drugi zoolog ale lepiej tam nie zaglądać jeżeli chcecie sobie obsadę rybek wymienić to kupcie tam jedną rybe i wpuśćcie do swojego akwa rano będziecie mogli wymienić wode i jechać po nowe rybki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.05.2009, 21:58 {2} przez
justfilied233.)
11
Ale wieś i tak jest lepsza w mieście jeszcze gorzej skaczą sobie do gardeł
2
Nie nie piszę o małej wiosce, wręcz przeciwnie ponad 5000 tys mieszkańców. Ludzie jak to ludzie, różni. Nie mieszkam tam ponieważ nie miałem dojazdu do działki i nie mogłem się budować. Kupiłem więc mieszkanie, ale i tak chcę tam wrócić.
0
mieszkam na wsi, pracuje w mieście
oczywiście że wieś
+ świeże powietrze, cisza, spokój, własne owoce i warzywa, miejsce do odpoczynku, sąsiedzi z którymi można pogadać lub pokłócić się, posiadanie własnego kawałka ziemi satysfakcja z jej uprawy nawet jeżeli jest to tylko sad, jeżeli niema kasy na wakacyjny wyjazd np. to rower i przed siebie
- dojazdy do szkoły, pracy, sklepów, lekarza lub poczty
miasto jest głośne drogie i większość ludzi woli uciec na wieś...
miasto
+ blisko wszędzie - częsta komunikacja miejska(autobusy, tramwaje)
- drogo jedzenie, jeżeli nie posiadasz działki to wypad do rodziny na wieś lub park
opłaty za mieszkanie np
na osiedlu 500 zł miesięcznie + opłaty na wsi 700 ale rocznie + opłaty(prąd, woda, itp)
18
prawda, w mieście tyle utrzymanie mieszkania na miesiąc, co na wsi na rok... ogrzewanie też podobno jest bardzo drogie... a na wsi, fakt że węgiel trzeba kupić do centralnego, ale sie idzie do rolnika który planuje wycinke drzew, pomagasz mu 2 dni, a wszystkie gałęzie z tych drzew są twoje... i jeszcze ci przywiezie jak nie masz ciągnika... ja mieszkam w takiej 500-osobowej wsi... do sklepu mam 300 metrów, do szkoły miałem 200 metrów (ale zamkneli), a do kościoła 1 km. , czyli wcale tak źle u mnie z dalekością nie jest.... zimom otwarta świetlica... tenis, szachy... do miasta 10 km. a do małego miasteczka 5 km. No i młodzierz.... niezazdroszcze im.... mówią że wieś zła itp. ale niewiedzą co tracą, jazda ciągnikiem ;D, Wiejski Sprzęty Kaskaderskie (WSK-i) bez papierów i bez prawka... to mi sie podoba.... no sąsiedzi różnie... ale przeważnie wporządku
OPŁATY:
WIEŚ ROCZNIE
400 złotych podatku
500 złotych drewno
700 złotych węgiel
MIASTO ROCZNIE
500x12=6000 czynsz
200x6= 1200
widać różniece.... i to dużą... ale na wsi trzeba mieć samochód, opłaty samochodu itp, ale i tak taniej wyjdzie ;p i mieszkania w blokach są czasami droższe od domków jednorodzinnym... np 80 000 (do remontu w blokach) a na wsi 24 000 też do remontu... biore ze swojego przykładu...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.05.2009, 07:50 {2} przez
Adamas1.)
67
Kesi napisał(a):Piszecie o małych wioskach.
W większych wsiach ludzie potrafią sobie skakać do gardeł i niekoniecznie wszyscy się znają.
Modne robią się ostatnio osiedla domków jednorodzinnych.
W takich domach zwykle mieszkają ludzie z blokowiska, którym byle kogut przeszkadza.
Ja mam działkę na wsi. Mieliśmy się tam stawiać, ale atmosfera jest nie do wytrzymania i wystawiłam działkę na sprzedaż.
Mam sąsiadów zza płotu co to im nawet przeszkadza, że drzewa gubią liście w jesieni (pomijając fakt, ze wybudowali dom przy moim lesie).
Przy takich osiedlach wieś się robi zupełnie obca. Niestety nic nie można poradzić jak ludzie dzielą ziemie na kilka małych działek i sprzedają deweloperom :/
Wieś jest fajna, ale jak mieszkają tam odpowiedni ludzie.
i tu masz rację i mnie też są nie miłe osoby w nawsi, większość na siebie policję wzywa. A dajcie spokój..Ja osobiście wolę miasto, już mam dość wsi wszędzie daleko i wogóle.