• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

oświetlenie zwykłe vs specjalne

Tak jak w temacie, dlaczego oświetlenie specjalne jest lepsze niż zwykłe? Jakie świetlówki kupić najlepiej i ile mnie to wyniesie? Mam dość nietypowe akwarium ponieważ ma 120 cm długości i tylko 35 wysokości więc jakie oświetlenie byłoby najodpowiedniejsze? Chwilowo mam jedną 15 W świetlówkę i chyba nie musze mówić że jest o wiele wiele za ciemno, a wolę zapłacić więcej żeby jakość była dobra jednak budżet też jest ograniczony do ok. 90 zł. Co byście mi polecili?
Dziękuję bardzo za wszystkie wypowiedzi, pozdrawiam.

T5 54w by się nadawała , sprawdzę u siebie co mam.

Philips Master TL5 HO 54W/840 4450lm order code 643186 XX
Długość świetlówki ok 114-115cm.

Jak ktoś zwrócił mi uwagę u mnie doprowadziły to katastrofy roślinnej Big Grin

Fotka już nieaktualna akwarium zostało przerzedzone z roślin a niedługo będzie z rybek.

Elizabeth napisał(a):Mam dość nietypowe akwarium ponieważ ma 120 cm długości i tylko 35 wysokości więc jakie oświetlenie byłoby najodpowiedniejsze?
Jeśli planujesz rośliny wymagające i nawożenie CO2, to zrób sobie pokrywę pod 2x54W. Proponowałbym jednak 54/865 a nie 840.
Jeśli nie planujesz wymagających roślin, to 2x39W wystarczy spokojnie (długość tych świetlówek to niecałe 90 cm).

Znajdziesz różne świetlówki akwarystyczne, takie które wspomagają rośliny (np. Gro-lux lub Aquarelle), takie które bardzo dobrze oddają barwy (np. Daylightstar lub Aquasky) i coś pośrednigo (np. Aquastar). Myślę, że ze względu na cenę (dość wysoką w porównaniu do "zwykłych" świetlowek) wielu akwarystów podważa dobre oddziaływanie świetlówek akwarystycznych i twierdzi, że zwykłe świetlówki są wystarczające, bo decydująca jest ilość światła a nie jego jakość. Trudno mi powiedzieć autorytatywnie jak to jest. Trzeba samemu do nich się przekonać lub pozostać przy zwykłych świetlówkach i już. Każdego, komu nie szkoda wydać więcej pieniążków, zachęcam do sprzętu specjalistycznego wysokiej jakości (także oświetlenia).
Pierrot

Widziałam cały zestaw za 180 złoty na allegro, więc na razie zamienie moje oświetlenie na zwykłe ale wydajniejsze, i zajmę się zbieraniem funduszy.
Dziękuję serdecznie za rady, napewno z nim skorzystam, Pozdrawiam Smile

Muminku to ja bym wolala tak niz moje badyle Wink
mam 2 razy Power Glo 42/107 cm 40 W T8 +odblysniki i nie wiem czy to dobrze? kazda miala inny kartonik ale na lampach jest napisane to samo. Producent na kartonie napisal ze jedna wspomaga rosliny a druga cos tam robi innego???!!![/align]

Elizabeth napisał(a):Widziałam cały zestaw za 180 złoty na allegro, więc na razie zamienie moje oświetlenie na zwykłe ale wydajniejsze, i zajmę się zbieraniem funduszy.
Jaki zestaw ? Z czego się składał ?

Ja za 4 świetlówki 54W + osprzęt zapłaciłem
2x 50zł za dwa podwójne stateczniki elektroniczne
8x5 zł za oprawki bryzgoszeczelne ,z t5 jest fajnie bo wszystkie swietlówki mają ta samą średnicę Big Grin
4x25zł za świetlówki
Czyli 220zł za 216W. 1,02 zł za wat.

Skocz do: