• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tło strukturalne - pianka i cr65 - ceresit - (Fotorelacja)

Mam zamiar zrobić tło strukturalne do standardowego zbiornika 112l z pianki i cr65. Dzisiaj w pracy myślałem nad samym projektem. Z tego całego myślenia wyszło mi coś takiego:

Lewa strona akwarium: Tutaj powstanie mała grota z dwoma wejściami/wyjściami, na samej górze, przy krawędziach zrobię coś z stylu stalaktytów. Będzie to cienki pas "zwisających" skał

Prawa strona akwarium: W tej części zabudowany zostanie filtr kaskadowy FZN-2 oraz grzałka Elite. Wielkie otwory pozwolą na dobrą filtrację wody. Tutaj także zbudujemy małą grotę, która będzie połączona z grotą gdzie znajduje się sprzęt. Zrobimy ty też stalaktyty oraz na samej górze będzie wycięcie po to, aby woda z filtra mogła dojść do całego akwarium

To na razie projekt. Z materiałów mam styropiany i szerokości 1,5cm. Jutro rano pojadę po sylikon ale sklejanie zacznę chyba dopiero w piątek, gdyż wtedy mam dopiero wolne od pracy.

Wszelkie sugestie i pomysły mile widziane Smile

o rany!!!! zapowiada sie bardzo interesujaco- czekam na dalszy ciag Smile

Dziękuję

Dzisiaj z rana przed pracą wybrałem się do castoramy na małe zakupy. Kupiłem duży nóż do cięcia styropianu, mały pędzelek oraz sylikon w kolorze ciemnym, żeby było go dobrze widac na białym styropianie. Niestety nie znalazłem tam cr65 ale jeszcze na to przyjdzie czas. Nie wiem czy dzisiaj dam radę ale najpóźniej w piątek zacznę ciąć i sklejać kawałki styropianu, następnie je skleję i dam schnąć przez kilka dni.

Pozdrawiam

To nie jest dobry pomysł do zbiornika 112l. Takie akwarium to i tak minimum dla jednego gatunku pyszczaków. Tło z pianki i ceresitu zajmuje bardzo dużo miejsca, dodając jakiś wystrój do środka i podłoże to nie wiem czy tam zostanie 60l wody. A to już męczenie pyszczaków.
Jeśli chcesz mieć Malawi w 112l to daj tło zewnętrzne, a jeśli planujesz zostać przy powyższym tle to kup najpierw większe akwarium.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

nie chcę tam trzymać pyszczaków ani pielęgnic. Planuję parkę Ramirez

Czytałeś to http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubo...aro78.html . Będę śledził temat, proszę Cię o szczegółową relację.

Wiejko napisał(a):Czytałeś to http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubo...aro78.html . Będę śledził temat, proszę Cię o szczegółową relację.

Tak oczywiście że czytałem. Żeby się zabrać za coś takiego, trzeba się sporo naczytać - w moim przypadku były to 3 tygodnie czytania, oglądania i tworzenia projektu. Teraz nic tylko brać się za robotę Wink pierwsze "cięcia" już w piątek Smile

edit:

http://www.allegro.pl/item636702482_dl_5...arwny.html

kupiłem narazie jedną tubkę, jak braknie to sie dokupi gdzieś jaką mniejszą i po problemie. Także jutro tylko powycinam sobie wszystkie części styropianu a jak przyjdzie sylikon to będe kleił

==================================================================================

Dzisiaj były cięcia i klejenie Wink

Tak to wygląda po sklejeniu:

A tutaj pianka montażowa już sobie schnie i czeka na poniedziałek kiedy będę z niej korzystał Smile

Użyłem sylikonu jednoskładnikowego, niezawierającego szkodliwych substancji (kwasów czy środków grzybobójczych) Teraz wszystko będzie schło i kolejne pracę będę wykonywał w poniedziałek.

Pozdrawiam

doszły wielkie zmiany:

Stalaktyty zlikwidowane - lepiej będzie się czyściło i odmulało
Komin zlikwidowany - będzie więcej miejsca dla rybek a filtr i tak mam kaskadowy więc go widać prawie nie będzie

Czekam na sugestie w sprawie obsady, chciałbym mieć coś wyszukanego i jedynego w swoim rodzaju Smile coś mało banalnego.

Pozdrawiam

Wiejko napisał(a):Czytałeś to http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubo...aro78.html . Będę śledził temat, proszę Cię o szczegółową relację.

Tak oczywiście że czytałem. Żeby się zabrać za coś takiego, trzeba się sporo naczytać - w moim przypadku były to 3 tygodnie czytania, oglądania i tworzenia projektu. Teraz nic tylko brać się za robotę Wink pierwsze "cięcia" już w piątek Smile

edit:

http://www.allegro.pl/item636702482_dl_5...arwny.html

kupiłem narazie jedną tubkę, jak braknie to sie dokupi gdzieś jaką mniejszą i po problemie. Także jutro tylko powycinam sobie wszystkie części styropianu a jak przyjdzie sylikon to będe kleił

==================================================================================

Dzisiaj były cięcia i klejenie Wink

Tak to wygląda po sklejeniu:

A tutaj pianka montażowa już sobie schnie i czeka na poniedziałek kiedy będę z niej korzystał Smile

Użyłem sylikonu jednoskładnikowego, niezawierającego szkodliwych substancji (kwasów czy środków grzybobójczych) Teraz wszystko będzie schło i kolejne pracę będę wykonywał w poniedziałek.

Pozdrawiam

doszły wielkie zmiany:
01.06.2009 23:18

Stalaktyty zlikwidowane - lepiej będzie się czyściło i odmulało
Komin zlikwidowany - będzie więcej miejsca dla rybek a filtr i tak mam kaskadowy więc go widać prawie nie będzie

Czekam na sugestie w sprawie obsady, chciałbym mieć coś wyszukanego i jedynego w swoim rodzaju Smile coś mało banalnego.

Pozdrawiam
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
04.06.09,23:02
dzisiaj był pierwszy etap wyklejania styropianu pianką. Większe kawałki przyklejałem silikonem to ścianek:

Jutro wyschnie więc w czwartek biorę się za wypełnianie luk między kawałkami pianki.

==========================

Nie edytowałem poprzedniego posta bo musiałbym to robić już chyba 4 czy 5 raz po za tym nie widzę większego zainteresowania a sam dla siebie nie będę się tym bawił

Nie za duże odległości między skałkami ? Jednak zrobiłbym niewielki nawis skalny z lewej strony, tak żeby nie zasłaniał świetlówki. Nie wiem też czy nie lepiej wyglądałyby większe kawałki pianki. Jaki efekt chcesz osiągnąć ? Obawiam się czy nie będzie to wyglądało jak betonowy murek z powklejanymi kamieniami. Wiem, że po pomalowaniu efekt jest o niebo lepszy. Jak zobaczę efekt końcowy to zdecyduję czy też takie robić. Zastanawiam się jednak czy nie postawić go za akwarium i tylko na tylnej szybie.

odległości są ok. Będe te luki jeszcze wyklejał malutkimi kawałkami, na razie niech wyschnie dobrze

Skocz do: