17.05.2009, 19:32
Witam serdecznie
Akwarystyką interesuje się od kilku lat od 2 lat posiadam zbiornik 112litrów.
Za kilkanaście dni zmieniam zbiornik na 100x40x60 (dłuższy się nie mieści:/). Z moich dotychczasowych rybek do nowego akwarium postanawiam zostawić ekipę przydenną:
Glonojad 28cm(miał być mniejszy ale w 112 litrach nawet wyrósł)
3 sumy kiryśniki 12 cm, ew. 1+1
labeo bicolor 12 cm.
Chciałbym chodować w nim najlepiej pielęgnice.
Naczytałem się na ich temat bardzo wiele, na temat konfiguracji w akwariach również lecz nigdzie nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na interesujące mnie zestawienie. Jeżeli chodzi o pielęgnice zastanawiałem się nad papuzimi lub ellioti.
Ile sztuk mógłbym chodować w takim akwarium? i z jakimi ewentualnie innymi mogły by przebywać?
Czy możliwe jest trzymanie np. papuzia1+2 i ewentualnie do nich duch amazoński?
Lub parka papuzich i parka ellioti? Z jakimi innymi mogły by przebywać te drugie i w jakiej liczności?
I ostatnie pytanie czy pielęgnice mogły by żyć z duchem w jednym akwarium i czy możliwa jest obecność przy pielęgnicach labeo?
Co do filtracji w akwarium to będzie JBL e900.
Pozdrawiam i z góry dziękuję i bardzo liczę na Waszą pomoc!

Akwarystyką interesuje się od kilku lat od 2 lat posiadam zbiornik 112litrów.
Za kilkanaście dni zmieniam zbiornik na 100x40x60 (dłuższy się nie mieści:/). Z moich dotychczasowych rybek do nowego akwarium postanawiam zostawić ekipę przydenną:
Glonojad 28cm(miał być mniejszy ale w 112 litrach nawet wyrósł)
3 sumy kiryśniki 12 cm, ew. 1+1
labeo bicolor 12 cm.
Chciałbym chodować w nim najlepiej pielęgnice.
Naczytałem się na ich temat bardzo wiele, na temat konfiguracji w akwariach również lecz nigdzie nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na interesujące mnie zestawienie. Jeżeli chodzi o pielęgnice zastanawiałem się nad papuzimi lub ellioti.
Ile sztuk mógłbym chodować w takim akwarium? i z jakimi ewentualnie innymi mogły by przebywać?
Czy możliwe jest trzymanie np. papuzia1+2 i ewentualnie do nich duch amazoński?
Lub parka papuzich i parka ellioti? Z jakimi innymi mogły by przebywać te drugie i w jakiej liczności?
I ostatnie pytanie czy pielęgnice mogły by żyć z duchem w jednym akwarium i czy możliwa jest obecność przy pielęgnicach labeo?
Co do filtracji w akwarium to będzie JBL e900.
Pozdrawiam i z góry dziękuję i bardzo liczę na Waszą pomoc!