• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Parametry wody vs rośliny

Witam. Zauważyłam że już na trzeci dzień po zasadzeniu roślinki w moim akwarium zaczęły puszczać nowe listki. Czy znaczy to że woda jest odpowiednia a akwarium prawie już dojrzało? Bo słyszałam że właśnie wzrost roślin o tym świadczy..
Mogę odebrać to jako znak ze z wodą wszystko jest w porządku i już niebawem będę mogła wpuścić rybki?
I jesli roślinki ładnie rosną nie muszę używać żadnych nawozów? Jestem bardzo przeciwna wszelkiej chemii w akwarium, dlatego też staram się ograniczyć do uzdatniacza i zaszczepu tych bakterii..

Załączone pliki Miniatury

Elizabeth napisał(a):Witam. Zauważyłam że już na trzeci dzień po zasadzeniu roślinki w moim akwarium zaczęły puszczać nowe listki. Czy znaczy to że woda jest odpowiednia a akwarium prawie już dojrzało? Bo słyszałam że właśnie wzrost roślin o tym świadczy..
Mogę odebrać to jako znak ze z wodą wszystko jest w porządku i już niebawem będę mogła wpuścić rybki?
I jesli roślinki ładnie rosną nie muszę używać żadnych nawozów? Jestem bardzo przeciwna wszelkiej chemii w akwarium, dlatego też staram się ograniczyć do uzdatniacza i zaszczepu tych bakterii..

napisz jakie masz akwarium ile swiatla, jakie roslinki, prawdopodobna przyczyna takiej sytuacji jest wysoka zawartosc mikro i makro elementow w twojej wodzie. Jednak jezeli masz mocno doswietlone akwa bez nawozu sie nie obejdzie.

Elizabeth napisał(a):Czy znaczy to że woda jest odpowiednia a akwarium prawie już dojrzało? Bo słyszałam że właśnie wzrost roślin o tym świadczy..
wg mnie glupota...
ograniczasz chemie a dajesz uzdatniacz? to ja nie wiem co gty rozumiesz pod nazwa "chemia"
Bakterie nitryfikacyjne sa ok, przy zakladaniu akwa jak nie masz starego zeby wydrapac troche z filtra to dobry pomyslSmile
Napisz dokladnie jakie masz akwa to moze uda mi sie Ci pomoc...

W przypadku wody z wodociągu musiałam dać uzdatniacz żeby pobyć się chloru.. Bynajmniej Pani w zoologicnym powiedziała że jest to konieczne. A ogólnie to wolę nie dawać środków do klaracji wody itd bo uważam że nie są konieczne i nie chce pchać tam chemii tego rodzaju..

Start 12.05.09

Akwarium 146 l wymiary; 120x35x35 cm
Podłoże; żwir średni, drobny i piasek
Oświetlenie; x 15 W [cała pokrywa pokryta wewnątrz lustrami, przednia klapka jest tymczasowa ponieważ poszukujemy docelowych mosiężnych zawiasówSmile]
Sprzęt;
Filtr; AQUAEL FAN-3 plus [700 l/h]
Grzałka; AQUAEL COMFORT ZONE AQN 200, 200 W

Flora;
żabienica x 2
Moczarka Kanadyjska x 12
Kabomba x 12
Mech Jawajski

Elizabeth napisał(a):W przypadku wody z wodociągu musiałam dać uzdatniacz żeby pobyć się chloru.. Bynajmniej Pani w zoologicnym powiedziała że jest to konieczne. A ogólnie to wolę nie dawać środków do klaracji wody itd bo uważam że nie są konieczne i nie chce pchać tam chemii tego rodzaju..

Start 12.05.09

Akwarium 146 l wymiary; 120x35x35 cm
Podłoże; żwir średni, drobny i piasek
Oświetlenie; x 15 W [cała pokrywa pokryta wewnątrz lustrami, przednia klapka jest tymczasowa ponieważ poszukujemy docelowych mosiężnych zawiasówSmile]
Sprzęt;
Filtr; AQUAEL FAN-3 plus [700 l/h]
Grzałka; AQUAEL COMFORT ZONE AQN 200, 200 W

Flora;
żabienica x 2
Moczarka Kanadyjska x 12
Kabomba x 12
Mech Jawajski

Ta "pani" w zoologu to tylko pani a nie akwarystka, jak Ci drugi raz bedzie wciskala uzdatniacz ta ja wysmiej, tym bardziej ze dopiero zakladasz akwa, jes duzo napisane na forum o przygotowywaniu wody, ale ci streszcze, najlepszym sposobem walki z chlorem jest nalewanie wody prysznicem do wiaderka i pozniej do akwa, wlaczasz filtr i po 24h woda jest wolna od chloru... taka samoa procedura przy podmiankach wody z tym ze nie wlewasz wody odrazu do akwa lepiej zeby z dzien postala, a przy tym oswietleniu watpie zeby jakies roslinki sie bujnie rozwinely, przyczyna wypuszczenie mlodych listkow jest prawdopodobnie polepszenie warunkow choc i tak sa bardzo bardzo dalekie od odealu.nie napisalas ile tych swietlowek ale obstawiam ze 2x 15 W czyli 30W/146l jezeli sie nie myle to daje ok 0.2W/l warto by bylo pomyslec o lepszym oswietleniu.. akwarium jest dlugie 120cm czyli mozesz wrzucic spokojnie 2x 36W t8 albo 2x54 t5 te drugie o ile dobrze pamietam maja 1150mm masz tu ladny zestaw dla przykladu http://allegro.pl/item601425036_zestaw_o...iatlo.html

zapraszam na chat forumowy! http://www.flash-chat.pl/chat.php?chatID=Kesi

Dla kochających góry- http://www.kw.org.pl

Elizabeth napisał(a):Witam. Zauważyłam że już na trzeci dzień po zasadzeniu roślinki w moim akwarium zaczęły puszczać nowe listki. Czy znaczy to że woda jest odpowiednia a akwarium prawie już dojrzało?
To na razie nic nie znaczy. Po trzech dniach nie można wyciągać takich wniosków. Rośliny na razie korzystają z zapasów, które zgromadziły zanim trafiły do twojego zbiornika więc jakość twojej wody nie ma tu nic do rzeczy.
Elizabeth napisał(a):Mogę odebrać to jako znak ze z wodą wszystko jest w porządku i już niebawem będę mogła wpuścić rybki?
Nie. Rośliny mogą świetnie funkcjonować w warunkach niekoniecznie dobrych dla ryb zwłaszcza jeśli chodzi o poziomy wszelkich form azotu. Najlepszym wskaźnikiem byłoby sprawdzenie funkcjonowania cyklu azotowego czyli porównanie testów na NH3/NH4, NO2 i NO3.
Albo odczekać spokojnie te 3 tygodnie i zacząć powoli zarybiać zbiornik.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

A to oświetlenie dokładnie idzie tak jak na zdjęciu, jak na 15 W to nie jest takie słabe bo lustra dobrze odbijają, cała pokrywa jest nimi pokryta od wewnątrz..
Myślę że biorąc pod uwagę te lustra to oświetlenie podane wcześniej mogłoby być trochę zbyt intensywne..
Przepraszam za słabą jakość zdjęć ale albo wychodziły za ciemne albo za jasne ;/

Elizabeth napisał(a):Oświetlenie; x 15 W
To ile tam jest w końcu tego światła, jedna świetlówka 15W czy więcej?

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

jedna, ale teraz kupiłam świetlówkę 40 W, powiedział mi facet ze sklepu zoo że powinna wystarczyć przy tych lustrach. Waszym zdaniem będzie ok?

Aha, jutro zrobię bimbrownie żeby lepiej rosły ;]

Skocz do: