Artemia (solowiec)
Systematyka:
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Skorupiaki (Crustacea)
Podgromada: Liścionogi (Branchiopoda)
Rząd: Anostraca
Rodzina: Artemidae
Rodzaj: Artemia
Gatunek: Artemia salina
Różne gatunki Artemii występują na całym świecie. Najbardziej interesującym dla nas gatunkiem jest Artemia salina, ze względu na jej powszechne zastosowanie w akwarystyce. Występuje w Słonym Wielkim Jeziorze (Great Salt Lake) położonym w zachodniej części USA w stanie Utah. Jest to plejstoceńskie jezioro bezodpływowe, a Artemia salina jest jednym z niewielu występujących w tym zbiorniku gatunków zwierząt, ze względu na duże zasolenie wody. Jest to niewielki skorupiak, dochodzący do 15 mm długości w postaci dorosłej, barwy białej, pomarańczowawej, różowawej lub wręcz czerwonej. W optymalnych warunkach naturalnych larwy solowca (nauptliusy) wykluwają się bezpośrednio z zapłodnionych wcześniej jaj i są uwalniane do wody przez samicę. Jednak w warunkach dużego zasolenia, jakie występują w Słonym Wielkim Jeziorze rozwój zarodków w jajach zostaje zahamowany. Wokół jaja tworzy się osłonka i mamy wtedy do czynienia ze stadium przetrwalnikowym, czyli cystą. Cysty gromadzą się na powierzchni jeziora, skąd są poławiane. Po przesuszeniu jajeczka nie tracąc zdolności do rozwoju mogą przetrwać nawet do 5 lat. Ich dalszy rozwój następuje po ponownym zanurzeniu w słonej wodzie. Jeśli tak się stanie, cysty gwałtownie absorbują wodę, co pobudza rozwój zarodka. Średnio po 24 godzinach od zanurzenia wykluwa się pierwsza postać larwalna, właśnie nauplius. Larwy mają wyraźne czerwonobrązowe zabarwienie, nie pobierają pokarmu, czerpią substancje odżywcze z woreczka żółtkowego. Przechodzą kolejne stadia larwalne, aż do postaci dorosłej odżywiając się głównie bakteriami i glonami. W warunkach optymalnych osobniki dorosłe żyją do 3 miesięcy.Dla akwarystów artemia to jeden z podstawowych pokarmów dla narybku. Jest niewielka, pożywna i rybki bardzo chętnie ją jedzą. Wielkość larw możemy dostosować do możliwości narybku. Własna hodowla solowca eliminuje również ryzyko przeniesienia choroby. Większe osobniki artemii są sprzedawane w sklepach w postaci mrożonek, sporadycznie żywe (przed podaniem dobrze wypłukać). Jest to uniwersalny pokarm, odżywczy, a przy tym nie powodujący otłuszczenia ryb.
Podstawą do hodowli artemii są zakupione w sklepie akwarystycznym jaja solowca. W handlu dostępne są różne ich rodzaje, wylęgają się z nich larwy różnej wielkości i zróżnicowanych wartościach pokarmowych (patrz rozdz. Najpopularniejsze pokarmy gotowe), możemy więc dostosować typ zakupionych jaj do potrzeb rybek, które będą nimi karmione. Istnieją też gotowe zestawy do hodowli artemii, ale przeznaczone w zasadzie do akwariów morskich. Oprócz jaj będzie nam potrzebny pojemnik na hodowlę, np. duży (co najmniej litrowy) słoik lub butelka typu PET, pompka napowietrzająca, rurki. Większość hodowców twierdzi, że najlepsza woda do hodowli to woda z naszego akwarium. Woda do hodowli musi być słona, więc solimy ją solą niejodowaną (naturalna sól morska lub specjalna sól zakupiona w sklepie akwarystycznym, sól spożywcza jest jodowana), w ilości około 2 łyżek stołowych na litr (15 do 20 g na litr wody). Sprawdzamy pH roztworu optymalnie powinno wynosić nieco powyżej 8, kwaśne pH może uniemożliwić wylęg. Sól kupowana w sklepach akwarystycznych zazwyczaj podwyższa pH, w innym wypadku możemy dodać do wody roztworu sody oczyszczonej. Nasza hodowla musi być dobrze napowietrzana, najlepiej grubobąbelkowo (samym wężykiem lub gąbką), co pozwoli nam uniknąć tworzenia się piany, która może być niebezpieczna dla wylęgu. Gdyby jednak taka piana się pojawiła, możemy dodać do roztworu kilka kropli oleju roślinnego, np. sojowego czy słonecznikowego. Do hodowli na jeden litr wody wystarczy 2 3 g jaj solowca. Optymalna temperatura naszej hodowli to 27 29oC, najlepiej więc postawić pojemnik z hodowlą np.. na pokrywie akwarium, w zimę można też przy kaloryferze. Powinniśmy zadbać też o oświetlenie, lampką lub świetlówką, w lato (jeśli jest ciepło) wystarczy postawić na nasłonecznionym parapecie. Wylęg kończy się zazwyczaj w ciągu 24 h od zanurzenia jaj. Larwy (naupliusy) trzeba teraz odłowić. Do tej operacji wyłączamy napowietrzanie. W spokojnej wodzie naupliusy będą pływać w toni, a osłonki jaj wypłyną na powierzchnię (osłonek staramy się nie odławiać, mogą one zaszkodzić rybom). Na odłowienie mamy około 10 minut, tyle larwy przeżyją bez tlenu. Najlepiej odcedzić larwy ze słonej wody, czyli po prostu wyssać je rurką ze zbiornika na specjalne sitko (można je kupić w sklepach akwarystycznych lub zrobić z tkaniny stylonowej używanej do sitodruku), przez oczka zwykłej siatki larwy po prostu przeleją się razem z wodą. Odcedzony wylęg podajemy od razu.
Magazyn Akwarium
Tylko tak mogę Ci pomóc,nigdy nie hodowałem tego typu pokarmu