3
Wyczytałem ostatnio na jakimś forum że skutecznie można redukować NO3 spirytusem, a mianowicie 1ml spirytusu na 100L wody? Osobiście coś mi się ta metoda nie podoba ale może już ktoś robił takie doświadczenie?
Pozdrawiam
33
Głupota.
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
3
I wszystko jasne

dzięki
3
Kesi napisał(a):Głupota.
Bynajmniej. To uznana metoda w akwariach morskich - alkoholem dokarmia się bakterie denitryfikacyjne. Trochę teorii tutaj:
http://www.pawiookie.pl/woda/tajemnice-i...cznej.html
Rafał
28
Ciekaw jestem czy w wodzie slodkiej tez to dziala, w koncu bakterie w jednym i drugim sa chyba takie same . 1ml spirytusu na 100l wody nie powinien zaszkodzic rybom i roslinom, wiec moze warto dowiedziec sie o tym wiecej .
3
Mao106 napisał(a):Ciekaw jestem czy w wodzie slodkiej tez to dziala, w koncu bakterie w jednym i drugim sa chyba takie same . 1ml spirytusu na 100l wody nie powinien zaszkodzic rybom i roslinom, wiec moze warto dowiedziec sie o tym wiecej .
Wśród tych co to praktykują pojawia się informacja o mało estetycznym kożuchu porastającym niektóre elementy wystroju (prawdopodobnie odpowiedzialne za denitryfikację w obecności alkoholu bakterie). W wodzie słodkiej imo nie ma przeciwskazań - mi osobiście zabrakło czasu do przetestowania metody. Poczekałbym jednak z wlewaniem do czasu pewności z dawką - proponuje wklepać w google "vodka methode"
Rafał
28
http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=17441&d=0 Tu mozna sie czegos dowiedziec. Mysle, ze dobrym sposobem bylo by dodawanie alkoholu do filtra biologicznego.
30
to bardzo ciekawa metoda jak ktos zastosuje niech da znac
Na specjalne życzenie Admina :)
33
Nie prościej wyeliminować przyczynę wysokiego poziomu NO3.
Zastanawiam się jaki to ma wpływ na ryby.
Czy dłuższe korzystanie z takiej metody nie niszczy im wątroby
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
28
Wątpie, takie stężenie alkoholu jest nieszkodliwe dla wszystkiego

Myślę, że w najbiliższym czasie się tego podejmę. Tylko muszę się o tym więcej dowiedzieć