• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak czesto czyscicie filtr w mniejszych akwariach?

Mam dwa ok 61 litrowe, w jednym aquael uni 360, w drugim tetratec in 400. i mimo ze specjalnie sie nie roznia technicznie to zauwazylam ze ten pierwszy daje rade pracowac ok tygodnia - potem trzeba wyczyscic. ten drugi zas radzi sobie duzo lepiej. zastanawiam sie czemu w takim razie tak jest.

A jak czesto Wy czyscicie swoje filtry w mniejszch akwariach?

Ja mam 30l i UNIFILTER 1000 i czyszczę może raz na 1.5-2 miesiące

Piszę poprawnie po polsku.
Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.
Pozdrawiam!
Krystian

ja mam 25l i aqua szyt super mini turbo 330 i czyszcze go co tydzień . Szczerze mówiąc to przy moim przerybieniu radzi sobie bardzo dobrze ;P

Ps . prof. Animal fajny avatar ;P

prof.Animal napisał(a):Ja mam 30l i UNIFILTER 1000 i czyszczę może raz na 1.5-2 miesiące

Z tego wniosek ze lepiej byloby zainwestowac w taka sama tetratec in 400 albo cos lepszego niz uni 360 do mojego? Wink

Powiem Ci tak UNIFILTER 1000 jest przeznaczony do akwariów o pojemności jakieś 300l, a w mojej 30 zajmuje dosyć dużo miejsca, tylko że ma więcej wkładów filtracyjnych i baaardzo dużą przepływność(1000l/h) Mimo że zajmuje dużo miejsca to jest mi wygodny, gdyż w akwarium wszystko się mieści, ja nie muszę często go myć, a i krewetki zadowolone bo woda nie kryształ a brylant i nic nie zalega.TongueP

Pozdrawiam!
Krystian

prof.Animal napisał(a):Powiem Ci tak UNIFILTER 1000 jest przeznaczony do akwariów o pojemności jakieś 300l, a w mojej 30 zajmuje dosyć dużo miejsca, tylko że ma więcej wkładów filtracyjnych i baaardzo dużą przepływność(1000l/h)
No wlasnie patrzylam na ten i niezle Big Grin U nas do akwarium doszedl uni fan 3 (z tego co pamietam) ale wygladal nienaturalnie wiec kupilam ten uni 360 ale z czasem chyba pomysle o czyms lepszym - ta tetratec mam dopiero 1,5 tygodnia to za wiele nie moge powiedziec po za tym ze czyscic nie trzeba bylo jeszcze. Samo wyplukanie gabki to nie problem i na to czas tez znajde, tylko tak z ciekawosci sie zastanawialam czy nie zamienic na cos lepszego niz ten uni 360 (ale wlasnie np. tetratec in 400 niewiele sie rozni technicznie a zdaje sie lepsza... hmm)
cos bys radzil? bo sie lepiej znasz Wink

Nie mów że się lepiej znam, bo się nie znam. Jeszcze nie miałem doświadczeń z tetrą ani z filtrami które masz, jeśli potrzebujesz filtra do 60l to polecam Aquael Turbofilter, kup sobie albo 750, albo ten większyTongue

Pozdrawiam!
Krystian

prof.Animal napisał(a):Nie mów że się lepiej znam, bo się nie znam. Jeszcze nie miałem doświadczeń z tetrą ani z filtrami które masz, jeśli potrzebujesz filtra do 60l to polecam Aquael Turbofilter, kup sobie albo 750, albo ten większyTongue

Mialam na mysli ogolnie ze sie znasz dobrze na rybkach i akwarium - sadzac po senior przy Twoim avatarze Wink

Zerkne zaraz jakie ceny tutaj w Szwecji sa tego Aquael Turbofilter.

Nie sugeruj się tymi podpisami, one nie wiele mówią-jeszcze wieeele mi brakuje i dopiero się uczę.

Pozdrawiam!
Krystian

prof.Animal napisał(a):Nie sugeruj się tymi podpisami, one nie wiele mówią-jeszcze wieeele mi brakuje i dopiero się uczę.

Ja tez sie ucze i przegladam innych zbiorniki Big Grin

Nic zobacze na razie tez jak ta tetratec sie bedzie sprawowac - za ile trzeba bedzie gabke wyplukac - i potem podejme decyzje czy bede zmieniac ten uni 360. bo jak pisalam to nie problem dla mnie co tydzien wyplukac gabke, tak tylko pytalam bo wlasnie niektorzy co miesiac plucza bo maja lepsze filtry Wink

Skocz do: