13.04.2009, 20:24
Witam,
Na prośbę jednego z użytkowników, pokażę jak przebudować nasze słabe i grzejące się oświetlenie.
Pokrywa to profil 80x35 z akwa. 112L.
Zacznę od tego dlaczego postanowiłem zmienić oświetlenie.
Otóż stary statecznik grzał się niemiłosierne, doprowadziło to do odkształcenia pokrywy, wewnątrz jak i na zewnątrz. W końcu zrobiła się dziura. Kiedy pokrywa się nagrzała nie było wstanie nawet jej dotknąć w miejscu gdzie był statecznik.
Materiały: Wszystko z Allegro od jednego sprzedawcy
Statecznik Elektroniczny Polskiej formy E.M.C, 4x18w(ale pociągnie spokojnie 4x20w) Można świecić dwoma, trzema jak i czterema świetlówkami. 50zł z przesyłką
Uchwyty na świetlówki x4(komplety), 1,20zł za dwie sztuki ze śrubkami. Razem ok. 7zł, nie pamiętam dokładnie ceny.
Oprawki bryzgoszczelne-gumowe x8, 6zł sztuka, wyszło drogo ale warto. ok. 50zł.
Kabel sieciowy miałem ze starego oświetlenia.
Łącznie ok. 110zł
Foto:
Korzystając z tego że zrobiła się dziura, zacząłem odrywać kawałek po kawałku, aż cała rynienka dosłownie znikła. Pozostał tylko spaw który trzymał rynienkę, zeszlifowałem go papierem ściernym.
Nie mam już tak dokładnych zdjęć, bo i tej pokrywy już nie mam.
Uchwyty i oprawki (nie kompletne,bo jeszcze wtedy nie doszły)
Przykręcane na śrubkach(w zestawie)
Polecam te gumowe oprawki, naprawdę dobra rzecz.
Statecznik zamontowałem z tyłu pokrywy.
Jest to statecznik Elektroniczny, oznacza to że bardzo mało się grzeje,nie brzęczy i podłączone do niego świetlówki nie mrugają i podobno świecą 10% dłużej i zaoszczędzamy 10% Energii.
A tak wygląda już gotowa pokrywa:
Nie patrzcie na taśmę, cała przebudowa to prowizorka.
Gdybym miał teraz przebudowywać oświetlenie, jedną świetlówkę dałbym na pierwszy plan. A resztę rozdzielił, aby były większe odstępy.
Tak dla zachęty,
Jeszcze pokaże zdjęcia akwarium, z tym oświetleniem i na ziemi ogrodowej:
18 Październik
20 Listopad
Na prośbę jednego z użytkowników, pokażę jak przebudować nasze słabe i grzejące się oświetlenie.
Pokrywa to profil 80x35 z akwa. 112L.
Zacznę od tego dlaczego postanowiłem zmienić oświetlenie.
Otóż stary statecznik grzał się niemiłosierne, doprowadziło to do odkształcenia pokrywy, wewnątrz jak i na zewnątrz. W końcu zrobiła się dziura. Kiedy pokrywa się nagrzała nie było wstanie nawet jej dotknąć w miejscu gdzie był statecznik.
Materiały: Wszystko z Allegro od jednego sprzedawcy
Statecznik Elektroniczny Polskiej formy E.M.C, 4x18w(ale pociągnie spokojnie 4x20w) Można świecić dwoma, trzema jak i czterema świetlówkami. 50zł z przesyłką
Uchwyty na świetlówki x4(komplety), 1,20zł za dwie sztuki ze śrubkami. Razem ok. 7zł, nie pamiętam dokładnie ceny.
Oprawki bryzgoszczelne-gumowe x8, 6zł sztuka, wyszło drogo ale warto. ok. 50zł.
Kabel sieciowy miałem ze starego oświetlenia.
Łącznie ok. 110zł
Foto:
Korzystając z tego że zrobiła się dziura, zacząłem odrywać kawałek po kawałku, aż cała rynienka dosłownie znikła. Pozostał tylko spaw który trzymał rynienkę, zeszlifowałem go papierem ściernym.
Nie mam już tak dokładnych zdjęć, bo i tej pokrywy już nie mam.
Uchwyty i oprawki (nie kompletne,bo jeszcze wtedy nie doszły)
Przykręcane na śrubkach(w zestawie)
Polecam te gumowe oprawki, naprawdę dobra rzecz.
Statecznik zamontowałem z tyłu pokrywy.
Jest to statecznik Elektroniczny, oznacza to że bardzo mało się grzeje,nie brzęczy i podłączone do niego świetlówki nie mrugają i podobno świecą 10% dłużej i zaoszczędzamy 10% Energii.
A tak wygląda już gotowa pokrywa:
Nie patrzcie na taśmę, cała przebudowa to prowizorka.
Gdybym miał teraz przebudowywać oświetlenie, jedną świetlówkę dałbym na pierwszy plan. A resztę rozdzielił, aby były większe odstępy.
Tak dla zachęty,
Jeszcze pokaże zdjęcia akwarium, z tym oświetleniem i na ziemi ogrodowej:
18 Październik
20 Listopad
Dawid
200L